Οι πιο απαισιόδοξοι παραμένουν οι Έλληνες

Για τρίτο κατά σειρά μήνα ανακάμπτει το Μάρτιο ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης και διαμορφώνεται στις -66,2 μονάδες (από -67,3 μονάδες), σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών(ΙΟΒΕ).

Τα θετικά αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της 11ης Μαρτίου και η εξάλειψη του φόβου περί πτώχευσης της χώρας που είχε καλλιεργηθεί φαίνεται να συγκράτησαν την έντονη απαισιοδοξία των Ελλήνων καταναλωτών. Σαφώς, ακόμα δεν μπορεί να διαμορφωθεί ουσιαστική αλλαγή τάσης καθώς οι ενδείξεις για σύντομη έξοδο από την κρίση παραμένουν αδύναμες, με αποτέλεσμα
την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών.

Έτσι οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι ευρωπαίοι για περισσότερο από ένα έτος, ενώ ακολουθούν με διαφορά είκοσι μονάδων και άνω, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Βουλγαρία και η Μάλτα. Οι μέσοι ευρωπαϊκοί δείκτες περιορίζονται οριακά στην ΕΕ και την Ευρωζώνη και διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -12,8 και -10,6 μονάδες. Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, οκτώ (Δανία, Γερμανία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία, Φινλανδία, Σουηδία) παρουσιάζουν τον Μάρτιο θετικούς δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Αναλυτικότερα:

Σταθερά δυσμενείς οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών

Οι προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους προσεχείς 12 μήνες βελτιώνονται οριακά τον Μάρτιο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις -55 μονάδες (από -56), στη λιγότερο αρνητική επίδοση του τελευταίου επταμήνου. Το ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών που κρίνει ότι το επόμενο διάστημα η οικονομική του κατάσταση θα επιδεινωθεί ελαφρά ή αισθητά διατηρείται στο 69%, ενώ αυξάνεται οριακά στο 7% το ποσοστό εκείνων που αναμένουν ελαφρά ή αισθητή βελτίωση. Οι σχετικοί δείκτες της ΕΕ και της Ευρωζώνης περιορίζονται στις -7,2 και -6,3 μονάδες.

Μικρή άμβλυνση της απαισιοδοξίας για την οικονομική κατάσταση της χώρας

Οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας τους το προσεχές 12-μηνο βελτιώνονται και αυτές τον Μάρτιο, για τρίτο κατά σειρά μήνα, και διαμορφώνονται στις -65 μονάδες (από -66,7), στην καλύτερη επίδοση των τελευταίων έξι μηνών. Παρόλα αυτά, ένα πολύ μικρό ποσοστό το τελευταίο τρίμηνο (7-9%) αναμένει ελαφρά ή αισθητή βελτίωση ενώ το ποσοστό εκείνων που προβλέπουν επιδείνωση, μικρή ή μεγάλη, διατηρείται σε υψηλά επίπεδα (75%). Οι σχετικοί δείκτες σε ΕΕ και Ευρωζώνη επιδεινώνονται στις -13,8 και -10,2 μονάδες αντίστοιχα.

Μικρή υποχώρηση της πρόθεσης για αποταμίευση

Ήπια πτώση καταγράφεται στην πρόθεση για αποταμίευση τους προσεχείς 12 μήνες, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -60,2 μονάδες (από -58,9), στη δεύτερη καλύτερη επίδοση του τελευταίου εξαμήνου, μετά τον Φεβρουάριο. Από τους Έλληνες καταναλωτές, τέσσερις στους πέντε δεν θεωρούν πιθανή την αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, ενώ το 18-19% το τελευταίο δίμηνο την θεωρεί αρκετά ή πολύ πιθ
Keywords
Τυχαία Θέματα