Οι πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού

Αποφασισμένος και έτοιμος να προχωρήσεις σε πολιτικές πρωτοβουλίες φέρεται ότι είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Όχι διότι το ζήτησε η Βάσω Παπανδρέου και άλλοι βουλευτές, αλλά διότι αυτός ήταν ο αρχικός σχεδιασμός του. Αμέσως μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου ο πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε σημαντικές πρωτοβουλίες μετά την κύρωσή της από όλα τα κοινοβούλια των χωρών-μελών
της ευρωζώνης και την εκταμίευση της 6ης δόσης.
Η αλλαγή στάσης των εταίρων και κυρίως της Γερμανίας, σχετικά με την απόφαση του Ιουλίου και η προοπτική αλλαγής της (όπως και έγινε) άλλαξε τον μετακίνησε τις πρωτοβουλίες του κ. Παπανδρέου για ένα μικρό διάστημα, μέχρι να ληφθούν οι νέες αποφάσεις, οι οποίες ελήφθησαν ξημερώματα της 27ης Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ και όσο διαρκούσε η αναβολή της εφαρμογής των αποφάσεων του Ιουλίου και οι διαπραγματεύσεις, κυρίως μεταξύ Μέρκελ-Σαρκοζί, που καθυστερούσαν τη νέα συμφωνία, στο εσωτερικό της χώρας δημιουργήθηκε ένα ζοφερό κλίμα, που έδινε την εντύπωση ότι επίκειται ανατροπή της κυβέρνησης και προσφυγή στις κάλπες.
Όλα αυτά τίθενται υπό επανεξέταση, μετά την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής. Η χώρα πήρε μια ανάσα, κέρδισε χρόνο και έτσι μπορεί να κοιτάξει καλύτερα τα προβλήματά της και να οργανώσει την επίλυσή τους. Ανάσα, όμως, πήραν επίσης ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του.
Με αυτό το δεδομένο ο κ. Παπανδρέου δεν θα βιαστεί να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες που έχει σχεδιάσει. Άλλωστε, για να καθαρογραφεί η απόφαση και να έρθει για ψήφιση στη Βουλή, θα χρειαστούν 2-3 μήνες. Επομένως, το σενάριο που ήθελε την κυβέρνηση να φέρνει τη νέα δανειακή σύμβαση για να ψηφιστεί από 180 βουλευτές, τους οποίους δεν θα συγκέντρωνε και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές, παίρνει τουλάχιστον αναβολή. Άρα το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών μέχρι το τέλος του έτους δεν υφίσταται.
Ούτως ή άλλως, βέβαια, ο πρωθυπουργός είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθεται να πάει σε εκλογές και αυτό το έλεγαν και όσοι εκ των υπουργών συζητούσαν ή και πρότειναν εκλογές. Το θέμα, πάντως, της ψήφισης της δανειακής σύμβασης με 180 ψήφους δεν έχει αποσυρθεί από το τραπέζι, αλλά τώρα συζητείται με έναν διαφορετικό τρόπο. Οι υποστηρικτές του θεωρούν ότι η κατά γενική ομολογία καλύτερη απόφαση (από εκείνη του Ιουλίου) μπορεί να δώσει τη δυνατότητα και σε άλλους βουλευτές να την ψηφίσουν.
Υπάρχει, πάντως, ένα εμπόδιο γι αυτό. Το Σύνταγμα προβλέπει αυξημένη πλειοψηφία 3/5, μόνο όταν πρόκειται για εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας. Κάποιοι προεξοφλούσαν ότι με τη νέα συμφωνία θα εκχωρούνταν οπωσδήποτε τμήμα της εθνικής κυριαρχίας και έκαναν λόγο ακόμα και για καταψήφιση της σύμβασης και από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Κανένας στην κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι η Κ.Ο., η οποία ψήφισε την απόφαση του Ιουλίου και τη δανειακή σύμβαση του μνημονίου, δεν θα ψηφίσει μια καλύτερη σύμβαση.
Στον κ. Παπανδρέου έχει προταθεί και εξετάζεται σοβαρά η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης με μυστική ψηφοφορία, ώστε να έχουν τη δυνατ
Keywords
Τυχαία Θέματα