Οι ρυθμίσεις του ενεργειακού νομοσχεδίου

Ενεργειακό νομοσχέδιο "σκούπα", στο οποίο θα περιληφθούν οι διατάξεις για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας-Ιταλίας και Ελλάδας-Βουλγαρίας, τη δημιουργία φορέα έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, τη διανομή φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και τη γεωθερμία προωθεί στη Βουλή
το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα.
Τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου παρουσίασαν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Γιάννης Μανιάτης.

Ειδικότερα:

-Οι διατάξεις για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη ρυθμίζουν θέματα όδευσης, απαλλοτριώσεων, φορολογίας κλπ. του έργου. Η προώθηση των ρυθμίσεων στη Βουλή, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, αποτελεί μία ακόμη έμπρακτη απόδειξη ότι η κυβέρνηση παραμένει αταλάντευτη υπέρ της υλοποίησης του έργου, παρά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.

-Για τους αγωγούς φυσικού αερίου Ελλάδας - Ιταλίας και Ελλάδας - Βουλγαρίας οι διατάξεις που προωθεί το ΥΠΕΚΑ αναγνωρίζουν τα συγκεκριμένα έργα ως εθνικής σημασίας και δημόσιας ωφέλειας και ρυθμίζουν θέματα σχετικά με την έκδοση των αναγκαίων πράξεων για τη χωροταξική οριοθέτησή τους.

-Ιδρύεται φορέας έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων που θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου στην αναζήτηση, έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και θα κάνει τους διαγωνισμούς και τις παραχωρήσεις περιοχών για έρευνες.

Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε χθες ο κ. Μανιάτης σε ενεργειακό συνέδριο προβλέπουν:

1.Εισαγωγή του συστήματος "ανοιχτής πόρτας" εκτός από το ισχύον μέχρι σήμερα σύστημα των "γύρων παραχωρήσεων". Οι περιοχές που εντάσσονται στο σύστημα "ανοιχτής πόρτας", είναι διαθέσιμες σε μόνιμη βάση και μπορούν, ανά πάσα στιγμή, να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης και χορήγησης άδειας για έρευνα και εκμετάλλευση.

2.Εισαγωγή επίσης της μεθόδου των "σεισμικών ερευνών μη αποκλειστικών δεδομένων", που δεν έχει εφαρμοσθεί ποτέ στην Ελλάδα, παρά το ότι αποτελεί αναγνωρισμένη διεθνή πρακτική. Εξειδικευμένες εταιρίες του κλάδου επενδύουν με τον τρόπο αυτό σε έρευνες και τα δεδομένα που προκύπτουν πωλούνται ως πακέτα πληροφοριών - προγραμμάτων Ε-Π. Έτσι, η δαπάνη επιμερίζεται σε πολλούς ενδιαφερομένους γεγονός που θα επιτρέψει στο ελληνικό Δημόσιο να εξερευνήσει ευρείες περιοχές του θαλάσσιου χώρου ανέξοδα αλλά και ταυτόχρονα προσποριζόμενο όφελος από τη συμμετοχή του στα κέρδη από τα έσοδα διανομής των ερευνητικών δεδομένων από τον αδειούχο.

3.Αύξηση της ερευνητικής περιόδου και της έκτασης των υπό αδειοδότηση οικοπέδων.

4.Μείωση της φορολογίας.

5.Υιοθέτηση αυστηρών περιβαλλοντικών κριτηρίων, σε συμμόρφωση και με τις νέες κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικού, ώστε να διασφαλιστεί η βιώσιμη αξιοποίηση και η αποτροπή κάθε περιβαλλοντικής ρύπ
Keywords
Τυχαία Θέματα