Παπούλιας και Τάντιτς θα εγκαινιάσουν τον Πύργο Νεμπόισα

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, θα εγκαινιάσουν, στις 29 Απριλίου, τον Πύργο Νεμπόισα, όπου θανατώθηκε ο Ρήγας Βελεστινλής. Ο Πύργος αποκαταστάθηκε με τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και του δήμου Βελιγραδίου. Οι εργασίες αναστήλωσης κράτησαν περίπου δύο χρόνια και κόστισαν 1,8 εκατομμύριο ευρώ. Το ελληνικό κράτος, μέσω της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών (Hellenic Aid),
κατέβαλε 1.380.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό εξασφάλισε ο δήμος του Βελιγραδίου.

Ο Πύργος Νεμπόισα θα λειτουργεί ως μουσειακός εκθεσιακός χώρος, όπου θα παρουσιάζονται εκθέματα από τη ζωή και τη δράση του Ρήγα Φεραίου, όπως επίσης και από τους αγώνες για την ανεξαρτησία των Σέρβων.

Όπως δήλωσε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων "Τανγιούγκ" η διευθύντρια της δημόσιας επιχείρησης "Φρούριο Βελιγραδίου", Ίβανα Λούτσιτς-Τόντοσιτς, στο εσωτερικό του πύργου θα υπάρχουν τέσσερα επίπεδα, από τα οποία το δεύτερο θα είναι αφιερωμένο στο Ρήγα και τους αγώνες των Ελλήνων για την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

"Το ισόγειο", όπως αναφέρει η κ. Λούτσιτς-Τόντοσιτς, "θα είναι ένα μνημείο για τα θύματα που σκοτώθηκαν σ' αυτόν τον πύργο όταν στο τέλος του 18ου αιώνα και στις αρχές του 19ου ο πύργος χρησιμοποιείτο ως φυλακή".

Σε ηλεκτρονική μορφή θα παρουσιάζεται η βία των Οθωμανών κατά των αγωνιστών για ανεξαρτησία και ελευθερία, συμπληρώνει η διευθύντρια του μουσείου.

Το δεύτερο επίπεδο, αναφέρει η κ. Λούτσιτς, θα είναι αφιερωμένο στο Ρήγα Φεραίο και εκτός από τα εκθέματα, με τη χρήση πολυμέσων θα παρουσιάζονται οι ιδέες του, η ζωή και το έργο του.

Το τρίτο επίπεδο είναι αφιερωμένο στην πρώτη εξέγερση των Σέρβων κατά του Οθωμανικού ζυγού και στη δημιουργία του σύγχρονου σερβικού κράτους, στις αρχές του 19ου αιώνα. Στο τέταρτο και τελευταίο επίπεδο θα παρουσιάζεται η ιστορία του Βελιγραδίου, από τις αρχές του 19ου αιώνα μέχρι το 1867, όταν έγινε πρωτεύουσα του νεοσύστατου σερβικού κράτους.

Η κ. Λούτσιτς-Τόντοσιτς επισήμανε, στην συνέντευξή της στο "Τανγιούγκ" ότι στον Πύργο Νεμπόισα έγινε εξαιρετική δουλειά και είναι η πρώτη φορά που σ' ένα μεσαιωνικό κτίσμα παρουσιάζεται μια σύγχρονη έκθεση, χωρίς να καταστρέφεται η αυθεντικότητά του.

Ο Πύργος Νεμπόισα χτίστηκε τον 15ο αιώνα από τους Ούγγρους πάνω στα ερείπια ρωμαϊκού πύργου του 1ου μ.Χ. αιώνα. Στο γεγονός ότι αποτελούσε προκεχωρημένο φρούριο, αφού βρισκόταν εκτός των βασικού αμυντικού τείχους του κάστρου του Βελιγραδίου, οφείλεται και η ονομασία Νεμπόισα, που στη σερβική γλώσσα σημαίνει άφοβος ή ατρόμητος.

Στην ιστορία του καταστράφηκε πολλές φορές, αλλά πάντοτε ξαναχτιζόταν. Το 1739, όταν το Βελιγράδι έπεσε στα χέρια των Τούρκων, ο πύργος μετατράπηκε σε φυλακή, χώρο βασανιστηρίων και μαρτυρίου όσων προσπαθούσαν να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό.

Το Νοέμβριο του 1797, οι αυστριακές αρχές συνέλαβαν το Ρήγα Βελ
Keywords
Τυχαία Θέματα