Παρέμβαση Φλωρίδη στην Επιτροπή Οικονομικών

Τοποθέτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπ. Οικονομικών «Αναμόρφωση πλαισίου λειτουργίας Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, Δημοσίων Επιχειρήσεων και Οργανισμών, σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας» την Τετάρτη 6 Απριλίου 2011.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΑΚΡΥΠΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Φλωρίδης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΛΩΡΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, όταν υπάρχει απόφαση να μεταφερθεί
μια αρμοδιότητα από ένα σημείο του κράτους σε ένα άλλο σημείο ελεγχόμενο από το κράτος, ως βουλευτής θα ζητούσα πριν από όλα να εξηγηθούν οι λόγοι που γίνεται αυτό και όχι να διαβάζω στην Εισηγητική Έκθεση ότι η προτεινόμενη τροποποίηση επιτρέπει την ενοποίηση των λειτουργιών front office και δίνει τη δυνατότητα ενιαίας μέτρησης του κινδύνου των αντισυμβαλλομένων. Αυτό εγώ δεν μπορώ να το δεχθώ σε καμία περίπτωση ως εξήγηση, γιατί μια διαχείριση δημοσίου χρήματος σε καθημερινή βάση ύψους 1 έως 1,5 δις ευρώ μέσα από την οποία παρέχεται, κυρίως, ρευστότητα στις τράπεζες, φεύγει από μια κρατική υπηρεσία, και ίσως από την καλύτερη υπηρεσία του στενού δημόσιου τομέα του ελληνικού κράτους, η οποία έχει απόλυτη διαφάνεια στη λειτουργία της . Σε αυτό έχω συμβάλει και εγώ, όταν πέρασα από αυτή τη θέση, εγκαθιστώντας ηλεκτρονικά συστήματα διαφάνειας, τα οποία ενισχύθηκαν το 2009, ώστε να μην υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία του τι συμβαίνει εκεί.
Αυτή η διαχείριση, λοιπόν, η οποία γίνεται διαφανώς και επωφελώς για το ελληνικό δημόσιο, πρέπει να πάει στο Γενικό Διευθυντή του Ο.Δ.Δ.Η.Χ., ο οποίος συνήθως είναι στέλεχος που προέρχεται από τον ιδιωτικό τομέα. Ο σημερινός, για παράδειγμα, είναι από τις τράπεζες.
Λέμε ότι μια διαχείριση των κρατικών διαθεσίμων φεύγει από την καλύτερη υπηρεσία του κράτους, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, όπου έχεις απόλυτη διαφάνεια και πηγαίνει στη διαχείριση ενός ανθρώπου που προέρχεται από τον τραπεζικό τομέα και ο οποίος θα επιστρέψει στον τραπεζικό τομέα όταν τελειώσει η θητεία του.
Το ερώτημα είναι το εξής: η Κυβέρνηση έχει να προσδιορίσει κάτι μεμπτό όσον αφορά στη διαφάνεια της μέχρι τώρα λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών με διαδοχικές κυβερνήσεις ή εάν έχει να πει κάτι που αφορά την επωφελή ή μη διαχείριση των διαθεσίμων του κράτους, όπως γίνονταν μέχρι τώρα, προφανώς είμαι έτοιμος να τα ακούσω. Εάν, όμως, δεν υπάρχει αναφορά της Κυβέρνηση σε ζητήματα διαφάνειας της μέχρι τώρα διαχείρισης και σε ζητήματα που αφορούν την ωφέλεια της διαχείρισης για το ελληνικό δημόσιο, τότε υπάρχει ζήτημα. Ξεκινάμε από
εδώ για να φθάσουμε κάπου αλλού.
Για μένα δεν είναι το κυρίαρχο ζήτημα να ακούσω, εάν ο Ο.Δ.Δ.Η.Χ. κάνει ή δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Εμένα με ενδιαφέρει να δω, εάν αυτό που λειτουργεί χρόνια τώρα είναι ή δεν είναι καλό, είναι ή δεν είναι διαφανές είναι ή δεν είναι επωφελές.
Εάν δεν υπάρξουν σαφείς απαντήσεις, ειδικά στα δύο αυτά ερωτήματα, είναι προφανές ότι διατυπώνω σοβαρότατες επι
Keywords
Τυχαία Θέματα