Πειραματόζωο (και) η Κύπρος

Γράφει ο Κώστας Βενιζέλος

Η ΚΥΠΡΟΣ όπως και η Ελλάδα, χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα. Χρησιμοποιούνται ως μοντέλα, που θα χρησιμοποιηθούν σε άλλες κοινωνίες, κυρίως του ευρωπαϊκού νότου. Και σε αυτό έχουν διευκολυνθεί οι σχεδιασμοί εκ των έσω, με τις παθογένειες και τις ανεπάρκειες που διέπουν το σύστημα και τους διαχειριστές.
Η Κύπρος έκπαλαι αντιμετωπίζει αυτό το φαινόμενο. Στο παρελθόν, χωρίς να έχει εκλείψει αυτός ο κίνδυνος
και σήμερα, δεχθήκαμε πολλές τέτοιες επιθέσεις. Η Κύπρος είχε αποδεχθεί και συζητούσε ένα μοντέλο λύσης, που δεν απαντάται σε καμία χώρα και σε κανένα επιστημονικό εγχειρίδιο (διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία). Το αποκορύφωμα του πειράματος ήταν το σχέδιο Ανάν, το οποίο αποτελούσε ένα συνονθύλευμα διάφορων συνταγών, που συγκροτούσε ένα μοντέλο που ακύρωνε δημοκρατικές λειτουργίες και παραβίαζε βασικές αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό απορρίφθηκε δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην πως έχει εγκαταλειφθεί. Άλλωστε μετά την απόρριψη συνεχίσθηκαν συζητήσεις με αποκορύφωμα την πρώτη φάση της διαδικασίας των συνομιλιών που άρχισε από το 2008 και εντεύθεν. Η Κύπρος παραμένει σε αυτό το πεδίο, ένα πειραματόζωο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί ως συνταγή για υποταγή χωρών σε ευρύτερα στρατηγικά συμφέροντα. Στην προκειμένη περίπτωση, αν και οι εξελίξεις με τα θέματα της ενέργειας έχουν διαφοροποιήσει τα δεδομένα γεωπολιτικά, ωστόσο, οι διαχειριστές συνεχίζουν να συζητούν ως μέρος του πειράματος αυτού.
Η Κύπρος βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με νέα δεδομένα που διαμορφώνονται με φόντο την οικονομική κρίση. Στη χώρα κλήθηκαν οι τροικανοί (χθες, με την ευκαιρία της υποβολής υποψηφιοτήτων επαναλήφθηκαν δηλώσεις με τις οποίες δίνουν την εντύπωση πως η Τρόικα ήλθε διά της βίας στο νησί και ετσιθελικά). Από τις συζητήσεις που έγιναν και το Μνημόνιο που συμφωνήθηκε κατ’ αρχήν είναι πρόδηλο ότι έχει εκχωρηθεί από την Κυβέρνηση κυριαρχία στους τροϊκανούς (πρόσφατο παράδειγμα επιβεβαίωσης το νομοσχέδιο για τη συγκρότηση ταμείου για τους υδρογονάνθρακες, το οποίο χρειάζεται το πράσινο φως των δανειστών). Είναι σαφές πως επιχειρείται διεθνώς να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο, εντόνως αποπολιτικοποιημένο, με σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας και με τις αποφάσεις να λαμβάνονται έξωθεν. Όπως ακριβώς θα γινόταν στην Κύπρο το 2004 με την «επίλυση του Κυπριακού».
Όλα αυτά δεν υποβαθμίζουν τις ευθύνες όσων οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την τραγική κατάσταση και την υπόταξαν σε αυτούς που θεωρούν τους αδύναμους ως πειραματόζωα. Ούτε ασφαλώς υποβαθμίζουν τις ευθύνες εκείνων που θεώρησαν πως θα μπορούσε η χώρα, μερικές ημέρες πριν την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να υποταχθεί στις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας και της Βρετανίας, καθιστώντας τους Κυπρίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Φιλελεύθερος
Keywords
Τυχαία Θέματα