Περιστρεφόμενες κάμερες στο Σέιχ - Σου

Δεκαέξι περιστρεφόμενες κάμερες θα ανιχνεύουν μέσα σε λίγες μέρες οτιδήποτε κινείται μέσα στο περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης, Σέιχ - Σου. Η εικόνα θα μεταδίδεται, μέσω της χρήσης του γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών, στο σταθμό δασοπροστασίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρίσκεται στον Αγιο Παύλο και σε περίπτωση πυρκαγιάς θα κινητοποιούνται άμεσα οι υπηρεσίες επέμβασης.

Πρόκειται για ένα έργο που εντάχθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης και προστασίας
του περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης και εκτελέστηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται το δυναμικό της Υπηρεσίας και μέχρι το τέλος του μήνα το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία προκειμένου να ενισχύσει σημαντικά το έργο της δασοπροστασίας.

Τα παραπάνω ανέφερε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλονίκης αντιπύραρχος Δημήτριος Ζάχος, στη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης που πραγματοποιήθηκε υπό τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολο Τζιτζικώστα.

Εκτός όμως από τα περιστατικά εκδήλωσης πυρκαγιάς το σύστημα των καμερών «φιλοδοξεί» να αντιμετωπίσει και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα στο Σέιχ - Σου, εκείνο της συσσώρευσης σκουπιδιών και μπάζων. «Αυτή τη στιγμή το περιαστικό δάσος είναι ένας ευρύς σκουπιδότοπος του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη» τόνισε ο δασάρχης Θεσσαλονίκης Απόστολος Αϊναλής και χαριτολογώντας είπε ότι «ίσως θα έπρεπε να βάλουμε πινακίδες στο δάσος καλώντας όσους πετάνε μπάζα να τα αφήνουν στην άκρη του δρόμου και όχι να τα πετάνε στις ρεματιές. Το κόστος για να τα μαζέψουμε από δύσβατα σημεία είναι τεράστιο».

«Το πρόβλημα ξεκινά κυρίως από ορισμένους κακούς επαγγελματίες» επισήμανε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΤΕΔΚ του νομού Θεσσαλονίκης, Θέμης Καρτσιώτης, που πρότεινε να εγκατασταθούν σε όλα τα επαγγελματικά αυτοκίνητα συσκευές τηλεματικής ώστε να καταγράφονται οι διαδρομές τους.

Με αφορμή το φαινόμενο της συσσώρευσης σκουπιδιών ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Κώστας Κοκολάκης, ζήτησε από τους εκπροσώπους των δήμων αυξημένη προσοχή για τις φωτιές που εκδηλώνονται σε χώρους απόθεσης απορριμμάτων. «28 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το 2010 σε χωματερές στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης όμως επίσημα δεν υπάρχουν πια χωματερές στο νομό» είπε και ζήτησε από τους δήμους να παρακολουθούν την κατάσταση που επικρατεί σε κλειστές χωματερές ή χώρους υπό αποκατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε ο συντονισμός των εμπλεκόμενων υπηρεσιών για την αντιπυρική περίοδο που ξεκίνησε ήδη την 1η Μαϊου ενώ όπως ανακοινώθηκε, κατά το 2010 τα περιστατικά πυρκαγιών παρουσίασαν μείωση κατά 21,4% σε σχέση με το 2009.
Keywords
Τυχαία Θέματα