Ποιός φταίει για την ακρίβεια στην αγορά

Οι λόγοι της ακρίβειας στην αγορά μας ''κρύβονται'' στις χρόνιες αγκυλώσεις του συστήματος, μεταξύ των οποίων σημαντική θέση έχει και η ύπαρξη σωρείας ρυθμιστικών εμποδίων που συνδέεται με τη λειτουργία του Κράτους. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δ. Κυριτσάκης στην εσπερίδα του ΙΣΤΑΜΕ για τη λειτουργία του ανταγωνισμού στην Ελληνική αγορά, ενώ ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Ντ. Ρόβλιας τόνισε ότι το υπουργείο τηρεί αυτό που υποσχέθηκε και το οποίο είναι να μην αιφνιδιάζονται
οι επιχειρήσεις με τις πρωτοβουλίες του, ενώ σημείωσε και αυτός από την πλευρά του ότι ''η αποτυχημένη παρέμβαση του κράτους μπορεί να αυξάνει τα ρυθμιστικά βάρη, με δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη''.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι σε λίγες μέρες θα είναι νόμος του κράτους το νέο σχέδιο νόμου για την αναβάθμιση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ενώ γνωστοποίησε ότι το υπουργείο επεξεργάζεται και θα ανακοινώσει σύντομα σειρά μέτρων για την απλοποίηση διαδικασιών που αφορούν τις επιχειρήσεις. » Η γραφειοκρατία που έχει χτιστεί στη χώρα μας δεν μπορεί να κατεδαφιστεί από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά μπορεί να αποδομείται καθημερινά και σταθερά» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι έλεγχοι στηνα γορά είναι συνεχείς και με εντατικούς ρυθμούς.

Ο υφυπουργός έκλεισε την ομιλία του σημειώνοντας ότι ελεύθερος ανταγωνισμός δεν σημαίνει άναρχος ανταγωνισμός και πρόσθεσε ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να διατηρεί τις ισορροπίες για να αναπτύσσονται υγιείς επιχειρήσεις και να υπάρχουν οι καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της Ελληνικής αγοράς ο κ. Κυριτσάκης σημείωσε ότι «η ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από μια σειρά χρόνιων αγκυλώσεων και προβλημάτων και η ίδια η κοινωνία, δεν είναι σε θέση ή δεν της δόθηκε η δυνατότητα, να αντιληφθεί τα οφέλη που προκύπτουν από την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς... Μέχρι πρότινος, η αγωνία των ανθρώπων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, ήταν να μην συγχέεται η δράση της με αυτή της αγορανομίας. Αυτό τουλάχιστον δειλά - δειλά, πάντως , όμως, σταθερά, φαίνεται ότι ξεπερνιέται, ως αντίληψη. Ασφαλώς και δεν διαφεύγει, ότι η σύγχυση ρόλων, δημιουργεί και σύγχυση προσδοκιών. Πόσες φορές δεν έχομε διαβάσει όλοι στον Τύπο την κοινότυπη ερώτηση...τι κάνει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για να μην ανέβουν οι τιμές;"

Ο κ. Κυριτσάκης εξήγησε ότι η Επιτροπή δεν είναι αγορανομία, δεν είναι ο ρυθμιστής των τιμών. Είναι εκείνη που εγγυάται τη λειτουργία των δυνάμεων της αγοράς και την ελεύθερη διαμόρφωση του επίπεδου των τιμών. Εκείνη που εντοπίζει στρεβλώσεις, ανιχνεύει αγκυλώσεις, και τιμωρεί με βαριές ποινές προστίμων, όσους παραβάτες επιτύχει να ανακαλύψει και στοιχειοθετήσει τη σχετική παράβαση. ''Και λέω, επιτύχει, γιατί δυστυχώς δεν είναι καθόλου απλό. Τα εγκλήματα του λευκού κολάρου, όπως συνηθίζονται να αποκαλούνται, τα αδικήματα των καθώς πρέπει κυρίων, δεν είναι ευκολοαπόδεικτα. Ολόκληρα επιτελεία, συνήθως βρίσκονται πίσω από οργανωμένα καρτελικά δίκτυ
Keywords
Τυχαία Θέματα