Ποιος πήρε την πρωτοβουλία για τη σύσταση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας;

Συνεδρίασε για δεύτερη φορά μέσα σε 3 χρόνια το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, παρουσία των πρωθυπουργών των δύο χωρών.

Σε δηλώσεις του μάλιστα στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Σαμαράς δήλωσε: «Βάζουμε την ανάπτυξη στην υπηρεσία της ειρήνης» και συμπλήρωσε: «Επιθυμία μας είναι οι συναντήσεις να γίνονται πιο συχνά. Στόχος είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης και η βελτίωση των σχέσεων χωρίς μεγάλα λόγια, με πράξεις και σταθερά βήματα. Με
τις επαφές των πολιτικών και των επιχειρηματιών θέλουμε να φέρουμε πιο κοντά τους δύο λαούς».

Είναι εξαιρετικά θετικό ότι συνεχίζεται αυτή η πολύ σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης …. ναι, καλά το μαντέψατε, της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Το πρώτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών συνεδρίασε στην Αθήνα το Μάιο του 2010. Υπογράφηκαν 22 συμφωνίες σε διαφόρους τομείς, όπως στον τομέα των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, της ενέργειας, του περιβάλλοντος και της πράσινης ανάπτυξης, του πολιτισμού, των μεταφορών και επικοινωνιών και του τουρισμού.

Για παράδειγμα, οι συμφωνίες στον τομέα του τουρισμού αποτέλεσαν τη βάση για την άρση πολλών περιορισμών στην είσοδο στην Ελλάδα τούρκων τουριστών, γεγονός που βοήθησε τη χώρα να καταγράψει ιστορικό ρεκόρ επισκεπτών από ξένες χώρες μέσα στην καρδιά της κρίσης: το 2011 (πάνω από 16 εκατομμύρια τουρίστες). Ανάλογη αύξηση παρουσίασαν τα τελευταία χρόνια και οι ελληνικές εξαγωγές προς την Τουρκία.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί η αλλαγή στάσης του κ. Σαμαρά απέναντι σε αυτή την τόσο επωφελή για τη χώρα και την οικονομία της πρωτοβουλία της σύστασης του Ανωτάτου Συμβουλίου, δεδομένου ότι μετά την πρώτη συνεδρίαση στην Αθήνα το 2010, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δηλώσει τα εξής:

«Όταν μια χώρα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας δεν μπαίνει σε διαπραγματεύσεις για τα εθνικά της συμφέροντα. Θέματα που δεν λύσαμε, όταν εμείς ήμασταν πολύ ισχυρότεροι και η Τουρκία πολύ ασθενέστερη, δεν είναι δυνατό να τα λύσουμε σήμερα που βρισκόμαστε σε δεινή οικονομική κρίση … Είναι σφάλμα να υποκαθιστούμε την πολιτική με την οικονομία, όπως είναι επίσης σφάλμα να προχωρούμε σε συμφωνίες που είναι λεόντειες και στέλνουν το λάθος μήνυμα: Όπως, για παράδειγμα, η “ανταλλαγή” που κάναμε για την πράσινη βίζα με την συμφωνία για την επαναπροώθηση μεταναστών».

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1137447

Για τη δεύτερη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου στην Κωνσταντινούπολη, ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδα – Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, μετά την πρώτη συνεδρίαση που έγινε στην Αθήνα τον Μάϊο του 2010, αποτελεί θετικό γεγονός.

Συμβάλλει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, ιδιαιτέρως σε μια περίοδο κατά την οποία οι διεθνείς εξελίξεις διαμορφώνουν νέα δεδομένα.

Η χώρα και ο Ελληνικός λαός απαιτούν πολυμερείς συνεργασίες που ανοίγουν νέους ορίζοντες ανάπτυξης, ενώ εμπεδώνουν την σταθερότητα και τα συμφέροντα της πατρίδας μας.

Αυτό γίνεται όλο και πιο επιτακτικό μέσα στις συνεχώς -και ταχύτατα- μεταβαλλόμενες συνθήκες στην Ευρώπη και την Μεσόγειο, αλλά και στο ανταγωνιστικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Η διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών προϋποθέσεων που θα διέπουν τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας επ” οφελεία της χώρας και του Ελληνικού λαού, παραμένει ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας.

Η θέση μου, υπέρ του διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο, όπως και της συνεργασίας προς όφελος των λαών, είναι γνωστή και είναι πάγια.

Σε ό,τι αφορά τις διεθνείς σχέσεις, το διεθνές δίκαιο και η υπεράσπισή του, αποτελεί προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ.

Με αυτές τις αρχές και τις θέσεις πορεύτηκα από την πρώτη στιγμή και από τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών αλλά και ως Πρωθυπουργός.

Έτσι οδηγηθήκαμε και στην απόφαση για την συγκρότηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε για πρώτη φορά στην Αθήνα, κάτι που αποτέλεσε σημαντικό αλλά και συμβολικό βήμα στις σχέσεις των δύο χωρών».
Keywords
Τυχαία Θέματα