Πρόγραμμα για την πρόληψη πυρκαγιών

Έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να χρηματοδοτήσει ερευνητικό έργο, το οποίο θα περιορίσει αισθητά τις πιθανότητες να γίνουν παρανάλωμα του πυρός χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιολογικής σημασίας, ξεκίνησε - το Δεκέμβριο του 2009 - το ερευνητικό έργο FIRESENSE (Fire Detection and Management through a Multi-Sensor Network for the Protection of Cultural Heritage Areas from the Risk of Fire and Extreme
Weather Conditions), το οποίο και πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2012.

Το έργο, που παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια των εργασιών του 6ου διεθνούς συνεδρίου της European Society for Soil Conservation (ESSC), το οποίο έχει ως βασικό του θέμα τις "Καινοτόμες Στρατηγικές και Πολιτικές για τη Συντήρηση των Εδαφών", είναι συνολικού προϋπολογισμού 3,9 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδοτείται από την Επιτροπή στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Περιβάλλον». Συμμετέχουν δέκα φορείς από τις Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία, Τυνησία, Βέλγιο και Ολλανδία.

Στόχος του project είναι να αναπτύξει αυτόματο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, για την προστασία των συγκεκριμένων χωρών και περιοχών από πυρκαγιά, όπως ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεματικής (Ι.Π.ΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.), Κοσμάς Δημητρόπουλος, διδάκτωρ Εφαρμοσμένης Πληροφορικής και κάτοχος διπλώματος Ηλεκτρολόγου Μηχανικού & Μηχανικού Η/Υ.

Σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις

Όπως εξήγησε ο ίδιος, το προτεινόμενο σύστημα θα εκμεταλλευτεί τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις στην περιοχή της παρακολούθησης, μέσω πολλαπλών αισθητήρων. Συγκεκριμένα, θα χρησιμοποιηθεί ασύρματο δίκτυο αισθητήρων για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, οπτικές και υπέρυθρες κάμερες για την ανίχνευση καπνού και φωτιάς, καθώς και τοπικοί μετεωρολογικοί σταθμοί για τη συλλογή μετεωρολογικών δεδομένων.

Όλα τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τους διαφορετικού τύπου αισθητήρες, θα μεταδίδονται ασύρματα σε ένα κέντρο ελέγχου, όπου θα εφαρμόζονται ευφυείς τεχνικές όρασης και αναγνώρισης προτύπων, καθώς επίσης και τεχνικές συγκερασμού δεδομένων με σκοπό την ανάλυση των δεδομένων και την αυτόματη παραγωγή προειδοποιήσεων, σε περιπτώσεις υψηλής επικινδυνότητας για τον υπό παρακολούθηση χώρο.

Για τη διαδικασία πυρόσβεσης, η ανίχνευση του σημείου έναρξης της φωτιάς αποτελεί μόνον το πρώτο βήμα. Έπειτα από την ανίχνευση μιας πυρκαγιάς, πρέπει να δοθεί έμφαση στην εκτίμηση της κατεύθυνσης και ταχύτητας διάδοσής της, έτσι ώστε να υποβοηθηθεί το έργο της διαχείρισης της κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Το FIRESENSE θα παρέχει πληροφορία σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πυρκαγιάς, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το ασύρματο δίκτυο αισθητήρων. Επιπλέον, θα είναι σε θέση να εκτιμήσει τη διάδοσή της χρησιμοποιώντας το μοντέλο καύσιμης ύλης της περιοχής, τη διεύθυνση και την ταχύτητα του ανέμου, καθώς επίσης και τη μορφολογία του εδάφους. Τέ
Keywords
Τυχαία Θέματα