Προτάσεις του ΔΗΣΥ για σύγχρονο στρατό

Την πρότασή του για μείωση της στρατιωτικής θητείας από 25 σε 14 μήνες, με ταυτόχρονη πρόσληψη του απαραίτητου αριθμού επαγγελματικών οπλιτών, επαναφέρει ο ΔΗΣΥ. Ο πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, παρουσιάζοντας τις προτάσεις του ΔΗΣΥ για την Άμυνα, είπε ότι με αυτό τον τρόπο η Εθνική Φρουρά θα μετατραπεί σε σύγχρονο ημιεπαγγελματικό στρατό, ενώ θα καταπολεμηθεί η φυγοστρατία.

Μίλησε, επίσης, για
''ανεπάρκειες και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της σημερινής κυβέρνησης, με πρώτη και καλύτερη την εγκατάλειψη της προεκλογικής θέσης για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 19 μήνες'' και διερωτήθηκε κατά πόσον ''η πολιτική άμυνας της κυβέρνησης περιορίζεται μόνον στην αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων από το Προεδρικό στο υπουργείο Αμυνας για το βόλεμα ημετέρων''.

Ακόμα, επικαλέστηκε έρευνες που διενήργησε το κόμμα, οι οποίες κατέδειξαν ότι ο κυριότερος λόγος της φυγοστρατίας είναι η μεγάλης διάρκειας στρατιωτική θητεία, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά το Ισραήλ, όπως είπε.

Αναφερόμενος στην οικονομική πτυχή, σημείωσε ότι για τα τέσσερα με πέντε πρώτα χρόνια το κράτος θα επιβαρυνθεί με επιπλέον κόστος, αλλά στη συνέχεια το κόστος θα μειώνεται.

Για το θέμα του Συνεταιρισμού για την Ειρήνη, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι παρά την απόφαση της Βουλής και τις υποδείξεις της Αθήνας και Ευρωπαίων ηγετών, αρνείται να υποβάλει αίτηση. Ερωτηθείς για το επόμενο βήμα σε σχέση με τον ΣγΕ, ο κ. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι η άσκηση του δικαιώματος οριστικής αρνησικυρίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν μια πράξη κατά κατάχρηση του συντάγματος. ''Γίνονται διαβουλεύσεις με τις υπόλοιπες των δυνάμεων και εφόσον υπάρξει κατάληξη θα ανακοινωθεί'', είπε.

Εξάλλου, μίλησε για ''παρωχημένες εμμονές'' της κυβέρνησης με αφορμή το ότι αρνείται να συμμετάσχει υποστηριχτικά στην υπό εξέλιξη επιχείρηση στη Λιβύη, ενώ συμμετείχε στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFYL).

Ανέφερε ακόμα ότι είναι αναγκαία η προσαρμογή του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Ελλάδας - Κύπρου, στα δεδομένα του νέου περιβάλλοντος ασφάλειας, που δημιουργούν η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ευρύτερες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζοντας τις ενέργειες της διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ στον τομέα της Άμυνας, όπως την εγκαθίδρυση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ), την αναβάθμιση του εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς και τη δημιουργία υποδομών, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο ΔΗΣΥ εξακολουθεί να πιστεύει ότι η συνεργασία Κύπρου Ελλάδας στον αμυντικό τομέα ''αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αμυντικής στρατηγικής του Ελληνισμού απέναντι στην τουρκική απειλή''.

Ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τέλος, ότι κυριάρχος στόχος παραμένει η κατάληξη σε μια αποδεκτή και λειτουργική λύση που να απαλλάσσει την Κύπρο από τα τουρκικά στρατεύματα.
Keywords
Τυχαία Θέματα