Προβόπουλος: Οι κρίσεις είναι και αφορμές για ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα

"Το ταχύτερο δυνατόν να αντιστρέψουμε την κατάσταση, γιατί, όσο πλανάται αυτή η δυσπιστία, τα προβλήματα θα είναι ίδια", τόνισε από την Κέρκυρα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος που τάχθηκε υπέρ της επιτάχυνσης των διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία.

"Η οικονομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξομαλύνεται, τα τραπεζικά συστήματα των χωρών είναι σε καλύτερη κατάσταση από αυτήν που ήταν πριν ενάμιση - δυο χρόνια.
Στην Ελλάδα, έχουμε πληγές και πρέπει το γρηγορότερο δυνατόν να τις αντιμετωπίσουμε", ανέφερε ο κ. Προβόπουλος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στην Αναγνωστική Εταιρεία Κέρκυρας, για τις τρέχουσες δυσμενείς συγκυρίες, αλλά και τις προοπτικές για την οικονομική ανάκαμψης της χώρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος επισήμανε ότι οι Έλληνες πρέπει να δείξουν αποφασιστικότητα και τόλμη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Για υπάρξει ανάπτυξη πρέπει να υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη". Αναφέρθηκε στην ανάγκη να αρθούν "πολλά εμπόδια και βαρίδια, τα οποία φορτώθηκε η χώρα" όλα τα προηγούμενα χρόνια" και "να δείξουμε αποφασιστικότητα και τόλμη". Πρόσθεσε ότι "προϋποθέσεις για ανάπτυξη φέτος δεν υπάρχουν", καθώς "οι προβλέψεις είναι ότι θα υπάρξει πτώση της οικονομικής δραστηριότητας της τάξης του 3% και ελπίζω να μην είναι μεγαλύτερη". Και συμπλήρωσε: "Από του χρόνου θα μπορούσαν τα πράγματα να κυλήσουν πιο ομαλά".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν ο Έλληνας μπορεί να αλλάξει την καταναλωτική νοοτροπία των τελευταίων δεκαετιών είπε: "Αυτό που σήμερα εμφανίζεται σαν οικονομικό πρόβλημα έχει ρίζες που έρχονται από διάφορους χώρους. Πρέπει να το δούμε από άλλη ματιά. Και ασφαλώς αδίκως ρίχνουμε πολλά βάρη στους πολιτικούς, διότι είναι ένα κοινωνικό πρόβλημα. Πολλά από αυτά που εμφανίζονται σαν πολιτικά προβλήματα, έχουν μια κοινωνική διάσταση".

Ο ίδιος δήλωσε "αισιόδοξος", αν και σημείωσε ότι "η αλλαγή της νοοτροπίας είναι ένα πολιτιστικό φαινόμενο και γίνεται μια διεργασία σχετικώς αργή", για να προσθέσει: "Όταν όμως έχεις πάρει φόρα και πέφτεις στον τοίχο, γιατί κάτι τέτοιο συμβαίνει αυτή την στιγμή, η φορά που παίρνεις, ο πόνος που παίρνεις, το κτύπημα που παίρνεις, σε κάνει να σκεφτείς διαφορετικά όταν σηκωθείς όρθιος, τι πήγε τα προηγούμενα χρόνια με λανθασμένο τρόπο, θα βγάλεις τα συμπεράσματα σου και με την αυτογνωσία που έχεις θα πεις "διορθώνω και πάω, πορεύομαι διαφορετικά". Οι κρίσεις, είναι ασφαλώς δύσκολες καταστάσεις, πλην όμως είναι και οι αφορμές για ένα καινούργιο ξεκίνημα ελπιδοφόρο".
Keywords
Τυχαία Θέματα