Σχέδιο για ένα ασφαλέστερο πυρηνικό μέλλον

«Ενώνοντας τις δυνάμεις μας, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι οι τραγωδίες του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα θα ανήκουν στο παρελθόν και δεν θα είναι προάγγελος του μέλλοντος». Αυτά τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, επισκεπτόμενος την προηγούμενη εβδομάδα τον τόπο που στις 26 Απριλίου του 1986 έλαβε χώρα η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία του Ανθρώπου.

«Για μια ακόμα φορά μαθαίνουμε με επώδυνο τρόπο, ότι τα πυρηνικά δυστυχήματα δεν σέβονται σύνορα»,
είπε λίγο αργότερα, ο Μπαν Γκι Μουν, στη Συνάντηση Κορυφής για την Ασφαλή και Καινοτόμο Χρήση της Πυρηνικής Ενέργειας, που φιλοξενήθηκε στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

«Συνιστούν άμεσες απειλές για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον. Προκαλούν οικονομική αναστάτωση, επηρεάζοντας τα πάντα, από την αγροτική παραγωγή μέχρι το εμπόριο και τις παγκόσμιες υπηρεσίες. Λόγω του ότι οι συνέπειες είναι καταστροφικές, η ασφάλεια πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα. Λόγω του ότι οι επιπτώσεις είναι διεθνικές, πρέπει να συζητηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο», προειδοποίησε.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ παρουσίασε στη συνάντηση σχέδιο πέντε σημείων για την αποφυγή της επανάληψης των τραγωδιών του Τσερνόμπιλ και της Φουκουσίμα, στο μέλλον.

Ο Μπαν Γκι Μουν είπε ότι, κατά πρώτον, η ενίσχυση της διασφάλισης προστασίας από ενδεχόμενες επιπτώσεις από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας, πρέπει να ξεκινήσει από μια «συνολική και εξαντλητική επανεξέταση» των σημερινών προτύπων για αυτή την προστασία, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Συμβούλευσε τις κυβερνήσεις να λάβουν υπόψη τα μαθήματα που πήραμε και από τις δύο πυρηνικές τραγωδίες και να υιοθετήσουν τα αυστηρότερα δυνατά πρότυπα προστασίας. «Σε αυτά περιλαμβάνονται προληπτικά μέτρα προστασίας, εκπαίδευση προσωπικού, αξιόπιστο σύστημα ποιοτικών εγγυήσεων και ανεξάρτητη ρυθμιστική εποπτεία. Σημαίνει, επίσης, μεγαλύτερη διαφάνεια, αν είναι να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών». Πρόσθεσε ότι κατά την πρόσφατη συνάντηση της Σύμβασης για τη Διασφάλιση Προστασίας από την Πυρηνική Ενέργεια, στη Βιέννη, διατυπώθηκαν χρήσιμες προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση και προέτρεψε τις κυβερνήσεις, που δεν έχουν υπογράψει τη συνθήκη, να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση.

Κατά δεύτερον, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είπε ότι έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου για την ενδυνάμωση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στην κατεύθυνση της «περαιτέρω ανάπτυξης και παγκόσμιας εφαρμογής των αυστηρότερων δυνατών προτύπων προστασίας από πυρηνικές επιπτώσεις». «Χρειαζόμαστε διεθνή κατασκευαστικά πρότυπα για τις πυρηνικές μονάδες, συμφωνημένες εγγυήσεις για την προστασία των πολιτών, πλήρη διαφάνεια και ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών», συμπλήρωσε.

«Τρίτον», είπε ο Μπαν Γκι Μουν, «πρέπει να εστιάσουμε στη νέα σύνδεση των φυσικών καταστροφών και της προστασίας από τις πυρηνικές επιπτώσεις. Η πρόκληση της αλλαγής του κλίματος φέρνει μαζί της νέα ακραία καιρικά φαινόμενα. Τα πυρηνικά ε
Keywords
Τυχαία Θέματα