«Σφίξιμο» σε ορισμένους τραπεζίτες!

Αγωνιούν οι Τραπεζίτες! Σύμφωνα με σημερινή έρευνα που δημοσιεύει το Bloomberg, υπό τη Δαμόκλειο σπάθη των ανακεφαλαιοποιήσεων με κρατικά κονδύλια βεβαίως, οι τράπεζες καταστρώνουν εναγωνίως προγράμματα πώλησης περιουσιακών στοιχείων και συρρίκνωσης των δραστηριοτήτων τους, ενώ ταυτόχρονα περιορίζουν το δανεισμό τους.
Δεν είναι όμως βέβαιο ότι εν τέλει θα αποφύγουν τη μερική ή και εξολοκλήρου κρατικοποίησή τους, αποφαίνονται οι συντάκτες του αμερικανικού
πρακτορείου Αν-Σιλβέν Σασανί και Λάιαμ Βον.
Οι τράπεζες της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιρλανδίας, της Γερμανίας και τις Ισπανίας έχουν ανακοινώσει ήδη σχέδια συρρίκνωσής τους με στόχο να εξοικονομήσουν περί τα 775 δισ. ευρώ την επόμενη διετία, σύμφωνα με τα αρχεία του Bloomberg.

Πρόκειται για προγράμματα μείωσης των βραχυπρόθεσμων χρηματοδοτικών τους αναγκών και συμμόρφωσης με τους νέους, αυστηρότερους κανόνες κεφαλαιακής επάρκειας, τους οποίους υπαγορεύουν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley εκτιμά ότι συνολικά οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν 2 τρισεκ. ευρώ για να αποφύγουν τη συμμετοχή των κυβερνήσεων στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Οι αρνητικές συνθήκες, όμως, που επικρατούν στις αγορές, «η έλλειψη αγοραστών, η αδυναμία τους να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίων, οι διαγραφές αξιών που υποχρεούνται να κάνουν, καθιστούν τους στόχους αυτούς μη ρεαλιστικούς», αναφέρει το Bloomberg.
«Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων είναι κάτι μη πραγματοποιήσιμο υπό τις παρούσες συνθήκες. Ολες οι τράπεζες βγάζουν κάτι προς πώληση, αλλά καμία δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει. Είναι υποχρεωμένες να δεχθούν τις ανακεφαλαιοποιήσεις», δήλωσε στο πρακτορείο ο Σάιμον Μον της MF Global UK Ltd στο Λονδίνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης Europe Financial Services Index του Bloomberg, στον οποίο μετέχουν 46 ευρωπαϊκές τράπεζες και εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, έπεσε 31% από την αρχή του έτους.

Στη σύνοδο κορυφής της προσεχούς Κυριακής οι ηγέτες της ΕΕ πρόκειται να λάβουν μέτρα για την στήριξη του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου, που «θα κληθούν να προχωρήσουν σε μαζικές διαγραφές ομολόγων της Ελλάδας και άλλων κρατών της νότιας Ευρώπης», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έρευνα.

Οι διαγραφές αυτών ίσως αναγκάσουν τις τράπεζες να αυξήσουν άμεσα την κεφαλαιακή τους επάρκεια στο 9% των περιουσιακών στοιχείων υψηλού ρίσκου που κατέχουν, από 5% που ήταν προ εξαμήνου, αναφέρει στο Bloomberg «πρόσωπο που έχει γνώση των διαδικασιών». Ισως αναγκαστούν οι τράπεζες να εφαρμόσουν, δηλαδή, τους νέους κανόνες της Επιτροπής της Βασιλείας επτά ολόκληρα χρόνια νωρίτερα από το προκαθορισμένο, αναφέρεται στην έρευνα.

ΒΗΜΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
«Σφίξιμο»,«sfiximo»