Σόιμπλε: Κίνδυνος «μετάδοσης σε όλο τον πλανήτη»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τον κίνδυνο «μετάδοσης σε όλο τον πλανήτη» βλέπει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας. «Πρέπει να αποφύγουμε κλιμάκωση καταστάσεων που εμπεριέχουν ρίσκο» τονίζει ο κ. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στη σημερινή οικονομική εφημερίδα Handelsblatt (Χάντελσμπλατ, 26.05.11).

Προειδοποιεί για τις επιπτώσεις
που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και διαπιστώνει ότι η ΕΕ δεν εξάντλησε τη φαντασία της για τους τρόπους που θα μπορούσε να βοηθήσει την Ελλάδα.

«Προς το παρόν όλα δείχνουν ότι οι Έλληνες χρειάζονται περισσότερο χρόνο», λέει ο κ. Σόιμπλε παραπέμποντας στην αξιολόγηση της τρόικας για την πορεία του προγράμματος από την οποία θα εξαρτηθεί και η καταβολή της επόμενης δόσης της βοήθειας. Απορρίπτει την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, λέγοντας ότι «ένα σενάριο αναδιάρθρωσης, εκτιμάται από πολλούς, ότι ενέχει μεγάλους κινδύνους. Θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση, κατά την οποία θα ήταν ληξιπρόθεσμες όλες οι πιστώσεις, με τις αντίστοιχες επιπτώσεις για την ικανότητα πληρωμών της Ελλάδας. Επιπλέον θα προκαλούσε ανασφάλεια, καθώς δεν υπάρχει καμία εμπειρία για το τι θα συμβεί, όταν μια χώρα-μέλος μιας ΟΝΕ δεν είναι σε θέση να πληρώσει τις υποχρεώσεις της. Πρόκειται για εντελώς διαφορετική περίπτωση από της Αργεντινής π.χ. ή άλλων χωρών, στα τέλη της δεκαετίας του ‘90».

Ο Γερμανός υπ. Οικονομικών προειδοποιεί ότι «εάν η Ελλάδα δηλώσει αδυναμία πληρωμών - σύμφωνα με εκτιμήσεις κάποιων που ασχολούνται με το θέμα - οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι πιο καταστροφικές σε σύγκριση με εκείνες που προκάλεσε η κατάρρευση της επενδυτικής Τράπεζας των ΗΠΑ Lehman Brothers. Το εάν θα συμβούν τα πράγματα έτσι ακριβώς όπως περιγράφονται, δεν γνωρίζει κανένας. Εκείνο όμως που δεν αμφισβητείται από κανέναν οικονομολόγο είναι ότι σε κάθε περίπτωση ο συστημικός κίνδυνος θα ήταν πάρα πολύ μεγάλος», λέει ο Γερμανός υπουργός. Ο ίδιος απορρίπτει τη σκέψη να συμμετάσχουν οι τράπεζες στην παρούσα φάση στην επίλυση του προβλήματος της Ελλάδας υπογραμμίζοντας ότι «το θέμα δεν είναι να κάνουμε τη χάρη στις τράπεζες. Όλοι έχουμε ιδιαίτερο συμφέρον στη σωστή λειτουργία του χρηματοοικονομικού συστήματος. Μία οικονομία στην οποία δε λειτουργεί η τροφοδοσία με χρήματα είναι το ίδιο κακή με μία κοινότητα στην οποία δεν υπάρχουν ρεύμα και νερό».

Ταυτόχρονα ο κ. Σόιμπλε προειδοποιεί ότι και ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ συνδέεται με «υψηλό συστημικό ρίσκο και θα συνεπάγονταν έντονες αναταράξεις στις αγορές». Όπως σημειώνει, «οι Έλληνες θα έπρεπε να θεσπίσουν αμέσως ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και να δημιουργήσουν εκ του μηδενός ένα νέο νόμισμα. Τα ελληνικά χρέη θα αυξάνονταν δραματικά, διότι οι δανειστές πιθανότατα δεν θα ήθελαν να πληρωθούν με το νέο νόμισμα, το οποίο θα υποτιμούνταν αισθητά έναντι του ευρώ». Ο κ. Σόιμπλε σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «και οι σημαντικότεροι οικονομολόγοι με τους οποίους μί
Keywords
Τυχαία Θέματα