Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι ευρωβουλευτές ετοιμάζουν σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα (όπως το "σχέδιο Μάρσαλ")

Ενα σχέδιο ανάπτυξης στα πρότυπα του σχεδίου Μάρσαλ ζητούν Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι ευρωβουλευτές, σύμφωνα με τη «Μοντ». «Χωρίς αυτό το σχέδιο, η ανάκαμψη της Ελλάδας είναι αδύνατη», δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα ο Μάρτιν Σουλτς, επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας.Ο ίδιος εργάζεται για τη συγκρότηση ενός πλειοψηφικού μετώπου το οποίο θα υιοθετήσει ένα τέτοιο σχέδιο ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 9 Δεκεμβρίου. Η Κομισιόν θα αναλάβει να το παρουσιάσει ενώπιον των 27. Ο επικεφαλής
των Πρασίνων, Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, επισημαίνει ότι τα κυριότερα σημεία του σχεδίου είναι τα εξής: «Μια ενεργειακή στροφή για τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο που καλύπτει το 80% της παραγωγής, εκσυγχρονισμός των υποδομών με στόχο τη βελτίωση της παροχής των τουριστικών υπηρεσιών, ανανέωση του πολιτιστικού θησαυρού, αναδιοργάνωση του αγροτικού τομέα». Σύμφωνα με τον πράσινο ευρωβουλευτή, άλλα κεφάλαια του σχεδίου περιλαμβάνουν την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μείωση των αμυντικών δαπανών.
Η ομάδα των Φιλελεύθερων προτίθεται να συνταχθεί με την πρωτοβουλία. Οι Φιλελεύθεροι επεξεργάστηκαν ένα δικό τους σχέδιο, το οποίο ονόμασαν Reset Greece. Σε αυτό τάσσονται υπέρ μιας καλύτερης χρήσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων, τη διάθεση μέρους των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις σε επενδύσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν με ευρωπαϊκές εγγυήσεις. Από το Λαϊκό Κόμμα, πάντως, διατυπώνονται ορισμένες επιφυλάξεις. «Το Ευρωκοινοβούλιο μπορεί ασφαλώς να υιοθετήσει διάφορες προτάσεις, αλλά μετά...», δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα ο κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Ζαν Πολ Γκοζέ. «Το ελληνικό χρέος θα παραμείνει στα ύψη, ό,τι και να κάνουμε. Δεν είμαι αντίθετος στην ιδέα του να δώσουμε ελπίδα σε αυτήν τη χώρα, όπως λένε οι φίλοι μου της Αριστεράς, αλλά δεν μπορούμε να χτίσουμε ένα σπίτι πάνω σε νούφαρα», προσθέτει. Η λύση, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η επιτήρηση. Ο ευρωβουλευτής Γκι Φέρχοφσταντ, πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, επισημαίνει από την πλευρά του ότι μόνο μια οικονομική διακυβέρνηση μπορεί να βγάλει από το αδιέξοδο τη ζώνη του ευρώ και μαζί με αυτήν, την Ελλάδα.
Keywords
Τυχαία Θέματα