Στην Αυστρία ο Γκιουλ

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Αυστρία θα πραγματοποιήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 2α Μαΐου ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ανταποδίδοντας την επίσκεψη του Αυστριακού ομοσπονδιακού προέδρου Χάιντς Φίσερ στην Τουρκία τον Μάιο του 2008, όπως ανακοινώθηκε απόψε από την αυστριακή Προεδρία της Δημοκρατίας.

Κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψής του, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του, θα έχει στη Βιέννη συνομιλίες με τον Αυστριακό ομόλογό του όπως και με την
πρόεδρο της αυστριακής Βουλής, Μπάρμπαρα Πράμερ, καθώς και συνάντηση με το δήμαρχο και κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιλ, ενώ τα βράδυ θα παρακαθίσει στο δείπνο που θα δώσει προς τιμήν του στο προεδρικό Μέγαρο στα παλιά ανάκτορα Χόφμπουργκ ο κ. Φίσερ.

Το πρωί της Τρίτης οι κ.κ. Γκιουλ και Φίσερ θα συμμετάσχουν στο Αυστροτουρκικό Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή κορυφαίων οικονομικών παραγόντων των δύο χωρών στο Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας, ενώ το μεσημέρι ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν προτού μεταβεί με τον κ. Φίσερ στην πόλη Σάλτσμπουργκ, όπου το βράδυ της Τρίτης θα τους υποδεχτεί επίσημα η κυβερνήτης του ομώνυμου ομόσπονδου κρατιδίου, Γκάμπι Μπουργκστάλερ.

Την Τετάρτη προβλέπεται επίσκεψη των δύο προέδρων στο σπίτι όπου γεννήθηκε ο μεγάλος Αυστριακός μουσουργός Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ στο Σάλτσμπουργκ, καθώς και του Κάστρου της πόλης.

Κατά την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αυστρία αναμένεται ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών του θα βρεθούν οι διμερείς σχέσεις και ιδιαίτερα εκείνες στον οικονομικό τομέα όπως και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με δεδομένη την επιφύλαξη της επίσημης Βιέννης ως προς την ένταξή της ως πλήρες μέλος, καθώς η αυστριακή πλευρά τίθεται υπέρ μιας προνομιακής μόνον σχέσης της Άγκυρας με την ΕΕ.

Κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία πριν τρία χρόνια και αναφερόμενος στην ενταξιακή της πορεία, ο κ. Φίσερ είχε σημειώσει το ενδιαφέρον της Αυστρίας για μια στενή σύνδεση της Τουρκίας με την Ευρώπη και είχε τονίσει τη γνωστή θέση της Βιέννης, ότι το αποτέλεσμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είναι ανοικτό.

Στη διάρκεια της τότε επίσκεψής του, ο Αυστριακός πρόεδρος είχε επισκεφθεί στην Κωνσταντινούπολη τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, γεγονός που, σύμφωνα με τα τότε σχόλια του αυστριακού Τύπου, αποτέλεσε ένα μήνυμα του κ. Φίσερ προς την τουρκική πλευρά, πως ο ίδιος, όπως και ο υπόλοιπος κόσμος με εξαίρεση την Τουρκία, αναγνωρίζει τον Οικουμενικό Πατριάρχη ως τον ηγέτη των 300 εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών ανά τον κόσμο και όχι ως τοπικό θρησκευτικό ηγέτη, όπως προσπαθεί να τον υποβαθμίσει η Άγκυρα.

Η Αυστρία είχε προβάλει επιφυλάξεις και αντίσταση στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία τον Οκτώβριο του 2005 και μέχρι την τελευταία στιγμή επέμενε σε μια διατύπωση πως οι διαπραγμ
Keywords
Τυχαία Θέματα