Συστηματικά βασανιστήρια στην Ουγκάντα

Μία ειδική μονάδα της αστυνομίας της Ουγκάντας βασάνισε υπόπτους και εφάρμοσε εξωδικαστικές πρακτικές, κατήγγειλε η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (HRW), η οποία στηλιτεύει τον θάνατο τουλάχιστον έξι υπόπτων μέσα σε ένα χρόνο. "Είμαστε βέβαιοι ότι στα χέρια της αστυνομίας έξι ύποπτοι έχασαν τη ζωή τους" στο ίδιο χρονικό διάστημα.

"Οι βασανισμοί από τη 'Μονάδα ταχείας επέμβασης', όπως και τις προκάτοχές της, αποτελεί διαρκή πρακτική", κατήγγειλε το στέλεχος της ίδιας οργάνωσης, Μαρία Μπουρνέτ.

Πρόκειται, σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε η Μπουρνέτ,
γιά μία αστυνομική μονάδα συσταθείσα το 2002 και έκτοτε μετασχηματισθείσα πολλές φορές, πριν τελικά μέσα στο 2007 ονομαστεί "Μονάδα ταχείας επέμβασης".

Καταγγελίες

Το Παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφιερώνει έκθεση 59 σελίδων, όπου διεκτραγωδούνται τα κτυπήματα στους ανακρινόμενους με σιδερένιες ράβδους, τα ηλεκτροσόκ, ο βασανισμός με νυστέρια κάτω από τα νύχια--βασανιστήρια που όλα στοιχειοθετούνται από μαρτυρίες των ανθρώπων που τα υπέστησαν.

Πρώην κρατούμενος αφηγήθηκε: "μου πέρασαν χειροπέδες, με κτυπούσαν με ένα μπουκάλι 'Κόκα κόλα', όπως και έναν φίλο μου, ιδίως κοντά στα αυτιά. Με χαστούκιζαν, ρωτώντας που κρύβω ένα τουφέκι, με κτυπούσαν εναλλάξ στους αστραγάλους, στο πρόσωπο, στ' αυτιά, στους αγκώνες...".

Η εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ουγκάντας, Τζούντιθ Ναμπακούμπα, παραδέχθηκε ότι κατά το παρελθόν της Μονάδας ταχείας επέμβασης αυτά "συνέβαιναν", πρόσθεσε όμως ότι επί του παρόντος οι πρακτικές αυτές μειώνονται. "Όταν μάς αναφερθούν περιστατικά, τότε κάνουμε ένορκη διοικητική εξέταση και λαμβάνουμε τα μέτρα μας".

Τέλη του περασμένου έτους, της Μονάδας ταχείας επέμβασης ηγήθηκε νέος αρχηγός, ενώ λειτούργησε από τότε μία χωρίς χρέωση τηλεφωνική γραμμή, γιά να γίνονται παράπονα από το κοινό.

Τον Αύγουστο 2010, ένας 22χρονος δολοφονήθηκε στα χέρια της Μονάδας αυτής, ύποπτος γιά διάρρηξη. Ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου. Οι τρεις αστυνομικοί που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα γιά το περιστατικό, δεν έχουν ακόμα δικαστεί.

Καταγγέλλεται, τέλος, από πρώην κρατούμενους, ότι η ίδια Μονάδα έχει συνεργαστεί και με το FBI, όταν έγιναν στην πρωτεύουσα Καμπάλα επιθέσεις, τον Ιούλιο, πέρυσι, με αποτέλεσμα 76 άνθρωποι να σκοτωθούν. Την ευθύνη γιά τις επιθέσεις αυτές είχαν αναλάβει οι Σομαλοί αντάρτες Σεμπάμπ.
Keywords
Τυχαία Θέματα