Τα ελληνικά ομόλογα «αποτελούν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες»

Την άποψη ότι τα ελληνικά ομόλογα, ιδίως τα πολυετή, «αποτελούν μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσει κανείς», εκφράζουν δύο κορυφαίοι οικονομολόγοι και επενδυτικοί σύμβουλοι, ο Pieter Westaway (καθηγητής στο Queen Mary College του Λονδίνου) και ο John Llewellyn (πρώην σύμβουλος της Lehman Brothers), σε ολοσέλιδη συνέντευξή τους που δημοσιεύεται στις εσωτερικές σελίδες της ολλανδόφωνης βελγικής εφημερίδας De Tijd υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Τα ελληνικά
ομόλογα; μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χάσουν οι επενδυτές».

Οι δύο οικονομολόγοι εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί απέναντι στο ενδεχόμενο μιας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους και αισιόδοξοι για το μέλλον της ευρωζώνης, υποστηρίζοντας ότι «όλα τα κράτη μέλη θα καταφέρουν τελικά να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους», με αποτέλεσμα σε δέκα χρόνια από τώρα οι δεσμοί μεταξύ των μελών της ευρωζώνης «να είναι ακόμα ισχυρότεροι».

Οι δύο οικονομολόγοι κάνουν τις παρακάτω αναφορές στην Ελλάδα:

- Ερώτηση: Πολλοί Έλληνες έχουν αρχίσει να δυσαρεστούνται από την πολιτική λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση..

Llewellyn: «Υπερβάλλετε. Μην ξεχνάτε ότι ακόμα και οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης συνειδητοποιούν ότι οι περικοπές και οι διαρθρωτικές αλλαγές αποτελούν την μοναδική διέξοδο από την κρίση».

Westaway: «Εμφανίζετε τα μέτρα λιτότητας ως δυσβάσταχτο βάρος. Μην ξεχνάτε όμως ότι οι Έλληνες επί δέκα χρόνια είχαν ένα πολύ καλό βιοτικό επίπεδο. Ως εκ τούτου, οι περικοπές που προωθούνται αυτή την περίοδο δεν αποτελούν για αυτούς και το τέλος του κόσμου».

- Ερώτηση: Δεν αποτελούν τα χρέη ένα δυσβάσταχτο βάρος για τους Έλληνες ώστε να καταφέρουν μόνοι τους να ορθοποδήσουν; Πολλοί οικονομoλόγοι θεωρούν ότι είναι προτιμότερο για την Ελλάδα να αναδιαρθρώσει ένα μέρος του χρέους της,.

Westaway: «Οι οικονομολόγοι αυτοί παρουσιάζουν τα πράγματα πολύ πιο απλά από ότι είναι στην πραγματικότητα. Μην ξεχνάτε ότι οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους (ελληνικά) ομόλογα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ. Ως εκ τούτου, τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους θα μετακύλιε το πρόβλημα από το κράτος στους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς. Και ποιος θα έλυνε σε μια τέτοια περίπτωση το πρόβλημα; Είμαστε πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μέσω των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων -- ελαστικοποιώντας, για παράδειγμα, την αγορά εργασίας -- και της απελευθέρωσης της οικονομίας της, θα μπορούσε να μετατρέψει το έλλειμμά της σε πλεόνασμα. Όχι, δεν είναι καθόλου απίθανο όλες οι χώρες της ευρωζώνης να καταφέρουν τελικά να εκπληρώσουν τις οικονομικές τους δεσμεύσεις».

- Ερώτηση: Στην μελέτη σας εμφανίζεστε εξαιρετικά ενθουσιώδεις για τις τραπεζικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα της ευρωπεριφέρειας. Τα ελληνικά δεκαετή ομόλογα προσφέρουν αυτή τη στιγμή επιτόκια 12%. Αποτελούν πράγματι μεγάλη επενδυτική ευκαιρία;

Westaway: «Πραγματικά, μπορεί κανείς με σιγουριά να πει ότι τα ελληνικά ομό
Keywords
Τυχαία Θέματα