«Τα Μάρμαρα είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά»

«Το Μουσείο της Ακρόπολης δεν είναι μόνο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Πρόκειται για μια εσφαλμένη αντίληψη, που οδήγησε σε πάρα πολλές στρεβλώσεις και περίεργες καταστάσεις. Κατέληξε μάλιστα σε ένα διεθνές παραλήρημα, που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει», δήλωσε ο καθηγητής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Παντερμαλής, πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, μιλώντας στο Συμπόσιο που έγινε στο Μουσείο Μπενάκη και είχε τίτλο "Μουσείο Ακρόπολης, ιδεολογία, μουσειολογία, αρχιτεκτονική".

«Τίνος είναι όμως τα Μάρμαρα; Είναι εμπορεύσιμο είδος;
Να τα βγάλουμε στο σφυρί; Μπορεί η Ελλάδα να πουλήσει τα Μάρμαρα; Δεν καταλαβαίνω πώς ένα διεθνές μουσείο, όπως το Βρετανικό, βάζει θέμα αναγνώρισης ιδιοκτησίας; Δεν υπάρχει ιδιοκτησία. Είναι παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά», τόνισε με έμφαση ο καθηγητής αναφερόμενος στη δήλωση περί «δανεισμού» των περίφημων γλυπτών από τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου.

Ο κ. Παντερμαλής ήταν χειμαρρώδης κατά την ομιλία του, που είχε τίτλο «Το Μουσείο της Ακρόπολης. Στερεότυπα και καινοτομίες». «Η λύση που επιλέξαμε ήταν να βάλουμε δίπλα στα Γλυπτά του Παρθενώνα τα γύψινα εκμαγεία αυτών των έργων. Ο βασικός λόγος ήταν να δείξουμε για πρώτη φορά τα Γλυπτά, αυτά που υπάρχουν στην Ελλάδα, στη Βρετανία αλλά και σε άλλα μουσεία του κόσμου», δήλωσε, τονίζοντας ότι ο επισκέπτης για πρώτη φορά μπορεί να συνειδητοποιήσει το πρόγραμμα, το μέγεθος, τη σειρά και την τάξη των μνημείων και κυρίως τη σύλληψή τους. «Μπορεί κανείς σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο να αντιληφθεί τη σύλληψη της ζωφόρου των 160 μ., που έκανε ένας άνθρωπος τον 5ο π. Χ. αιώνα, σε απόλυτη πληρότητα;», αναρωτήθηκε ρητορικά.

Ωστόσο δεν αισθάνεται εντελώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα. Τα εκμαγεία που τοποθετήθηκαν είναι παλιά, του 19ου αιώνα. Τα περισσότερα έχουν υποστεί αλλοιώσεις, ενώ πολλά παρουσίασαν μεγάλες αποκλίσεις κατά τη συγκόλληση. «Είναι μεν το καλύτερο δυνατόν που μπορούσαμε να κάνουμε με τα μέσα που διαθέταμε, αλλά δεν είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Γι'Α αυτό ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα τρισδιάστατης σάρωσης με τον καθηγητή Κώστα Μπουζάκη και θα κάνουμε τη συνένωση των Γλυπτών με ψηφιακές εικόνες», μας πληροφόρησε.

Ο κ. Παντερμαλής αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- και στο θέμα των δύο διατηρητέων πολυκατοικιών της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που παραλίγο να κατεδαφιστούν, προκαλώντας ένταση, κινητοποίηση και ενδιαφέρον, ακόμα και διεθνές. «Ήρθε μια δημοσιογράφος από το Λος 'Αντζελες, τη χρονιά που καιγόταν η Πελοπόννησος, όχι για τις πυρκαγιές ούτε για το Νέο Μουσείο, μόνο για τις πολυκατοικίες», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται για δική του «βαρβαρότητα», καθώς δεν έγινε ούτε μία νηφάλια συζήτηση.

«Ποτέ δεν πήρα μια απάντηση γιατί διατηρούμε ένα αυθαίρετο, στριμωγμένο μεταξύ των πολυκατοικιών», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Σε μια πολύ ενδιαφέρουσα ατμόσφαιρα, τόσο από άποψη τοποθετήσεων όσο και ερωτήσεων που έγιναν στο τέλος, στο πάνελ των ομιλητών συμμετείχαν, εκτός του κ. Παντερμα
Keywords
Τυχαία Θέματα