Τα προβλήματα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό

Είμαστε υποχρεωμένοι εκ των πραγμάτων να κινούμαστε σε μια διπλή ταχύτητα, συγκρατώντας ότι καλύτερο υπήρχε και ταυτόχρονα απορρίπτοντας τα περιττά και αλλάζοντας τα υπόλοιπα, είπε ο πρωθυπουργός στην δευτερολογία του, προς τους φορείς της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, στα Καλάβρυτα.

Ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε τη χρησιμότητα αυτών των συναντήσεων με τους τοπικούς φορείς λέγοντας πως ταυτόχρονα αναδεικνύονται
και ζητήματα που θα τα έλυνε πολύ καλύτερα η αυτοδιοίκηση, ενώ τόνισε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας σε όλη την κλίμακα της διοίκησης καθώς, σύμφωνα με όσα είπε, τα κακώς κείμενα της διοίκησης -αδιαφάνεια, πελατειακές σχέσεις, γραφειοκρατία- είναι μια από τις αιτίες των προβλημάτων που αν δεν χτυπηθούν ριζικά και πάλι η χώρα θα βρεθεί μπροστά σε κρίση χρέους και ελλειμμάτων.

Ο πρωθυπουργός, τόνισε την ύψιστη σημασία της εφαρμογής των νόμων και όχι απλώς της ψήφισής τους, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Αναφερόμενος στην φορολογία, είπε ότι κάποια στιγμή το ζήτημα αυτό πρέπει να τεθεί υπό συζήτηση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι τώρα τα περιθώρια για μεγάλες αλλαγές ή δοκιμές είναι περιορισμένα. Τώρα είμαστε αναγκασμένοι να αυξήσουμε την φορολογία και να μειώσουμε τις δαπάνες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ως μεγάλο πρόβλημα την γραφειοκρατία, τονίζοντας ότι το δημόσιο είναι ένα και όχι κατακερματισμένα φέουδα και ότι ο δημόσιος υπάλληλος υπηρετεί το κράτος, ενώ πρόσθεσε ότι η απογραφή του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων βοηθά, μεταξύ άλλων, και την όποια μετακίνησή τους και αφού ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια, ώστε να πληρωθούν κενά σε θέσεις.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι απαιτούνται καινοτομίες και αλλαγή νοοτροπίας σε ότι αφορά την αξιοποίηση διαφόρων μονάδων είτε αυτές είναι νοσοκομειακές, είτε εκπαιδευτικές έτσι ώστε να διευρύνουν τις σχέσεις τους και να αξιοποιήσουν πόρους με διαφάνεια.

Αναφερόμενος στις κρατικές εταιρείες, ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι μπαίνει ένα ερώτημα αν χρειαζόμαστε όλες αυτές τις εταιρείες, προσθέτοντας ότι "πριν 20 χρόνια" ελπίζαμε πως θα καταστούν κερδοφόρες, ωστόσο, τώρα το να έλθει μια ξένη εταιρεία και να βοηθήσει στην οργάνωσή τους προσφέροντας τεχνογνωσία, είναι κάτι που το ζητά όλος ο λαός.

Σχετικά με τα κοινωνικά προβλήματα που ετέθησαν από τους εκπροσώπους των φορέων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ειδικά για την φτώχεια, οι δήμοι έχουν να διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στην αντιμετώπισή της και πρόσθεσε ότι οι κοινωνικές δαπάνες πρέπει να εξορθολογισθούν ώστε να πιάνουν τόπο.

Ο κ. Παπανδρέου, ολοκλήρωσε την δευτερολογία του λέγοντας πως η κυβέρνηση μέσα σε ένα δυσμενές διεθνές περιβάλλον κινείται με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού, ανέφερε το παράδειγμα της στάσης που κράτησε όταν επιχειρήθηκε η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στις χώρες της ΕΕ με υψηλά χρέη και ελλείμματα και τόνισε ότι δίνεται μάχη για να ξανασταθεί η χώρα στα πόδια της.

Τα προβλήματα τη
Keywords
Τυχαία Θέματα