Θα εντείνουν την επέμβαση στη Λιβύη

Οι δυτικές δυνάμεις μπορεί να χρειαστεί να εντείνουν την επέμβαση στη Λιβύη --εξακολουθώντας πάντως να τηρούν τους όρους της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ--, δήλωσε σήμερα ο ιταλός υπουργός Άμυνας Ινιάτσιο Λα Ρούσα.

Μιλώντας στην ένωση ξένου Τύπου στη Ρώμη, ο Λα Ρούσα σημείωσε ότι ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι θα εγκαταλείψει την εξουσία μόνον αν αναγκαστεί και προσέθεσε ότι τα όπλα που διαθέτουν οι δυνάμεις του Καντάφι
είναι ανώτερα από αυτά που έχουν οι αντικαθεστωτικοί.

Επίσης επισήμανε ότι η Ιταλία, η οποία έχει διαθέσει οκτώ αεροσκάφη της για να βοηθήσει στην επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη, αλλά απαγορεύει στις δυνάμεις της να ανοίξουν πυρ, θα θέσει στη διάθεση του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου της Λιβύης 10 στρατιωτικούς εκπαιδευτές.

Η Ιταλία αποφάσισε να στείλει, όπως η Βρετανία, στρατιωτικούς εκπαιδευτές "στο λιβυκό έδαφος, 10 προς το παρόν (...). Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από (τηλεφωνική) συνομιλία του πρωθυπουργού (Σίλβιο) Μπερλουσκόνι με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον", διευκρίνισε ο Λα Ρούσα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έπειτα από συνάντηση που είχε με τον βρετανό ομόλογό του Λίαμ Φοξ.

"Η Ιταλία και η Αγγλία συμφωνούν όσον αφορά το γεγονός ότι πρέπει να εκπαιδευτούν οι αντικαθεστωτικοί: είναι νέοι που επιθυμούν να αγωνιστούν για τον σκοπό τους, αλλά δεν έχουν τις απαραίτητες ικανότητες και θα πάμε λοιπόν εκεί όπου υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες ασφάλειας για να προσφέρουμε τις γνώσεις μας και να τους επιτρέψουμε να αντιμετωπίσουν έναν στρατό, ο οποίος είναι επαγγελματικός", προσέθεσε.

Το Λονδίνο είχε ανακοινώσει χθες την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων στους λίβυους αντικαθεστωτικούς, ενώ και το Παρίσι ανακοίνωσε σήμερα ότι ορισμένοι γάλλοι αξιωματικοί πραγματοποιούν αποστολή που έχει στόχο την παροχή συμβουλών στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης.

Ο ιταλός υπουργός απέκλεισε παράλληλα σήμερα "την υπόθεση μιας χερσαίας επίθεσης στη Λιβύη".

"Ούτε οι ίδιοι οι αντικαθεστωτικοί δεν επιθυμούν μια χερσαία επέμβαση της διεθνούς συμμαχίας, επειδή δεν θέλουν οι άλλες μουσουλμανικές χώρες να μπορούν να τους κατηγορήσουν ότι επέτρεψαν να μπουν οι 'σταυροφόροι' στο έδαφός τους", εξήγησε.

Παράλληλα πηγή της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Μάλτας ανακοίνωσε ότι δύο γαλλικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν σήμερα αναγκαστική προσγείωση στη χώρα αυτή της Μεσογείου μετά την εξάντληση των καυσίμων τους έπειτα από αποστολή στη Λιβύη.

Τα δύο Mirage προσγειώθηκαν με ασφάλεια στη Μάλτα γύρω στις 02:00 ώρα Ελλάδος μετά την πραγματοποίηση αναγνωριστικής αποστολής πάνω από τη Λιβύη, διευκρίνισε η πηγή αυτή.

Οι κυβερνήτες των αεροσκαφών πήραν άδεια να προσγειωθούν από τις αρχές της πολιτικής αεροπορίας της Μάλτας, η κυβέρνηση της οποίας έχει υιοθετήσει μια στρατιωτικά ουδέτερη στάση στη σύγκρουση στη Λιβύη.
Keywords
Τυχαία Θέματα