Θα πάμε σε "ουσιώδεις αλλαγές" των συνθηκών της Ε.Ε.

Απειλές, αντεγκλήσεις, συγκρούσεις: Αυτή την εικόνα αλληλοσπαραγμού έδιναν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες λίγες ώρες πριν από την έναρξη της διάσκεψης κορυφής στις 8 και 9 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Χαρακτηριστικό γι αυτό ήταν οι σημερινές δηλώσεις εκπροσώπου της Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο. «Είμαι πιο απαισιόδοξος, από ότι ήμουν πριν από μια, ή δυο εβδομάδες» είπε. «Ορισμένοι κύκλοι στην Ευρώπη δεν έχουν καταλάβει ακόμη τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Κι αυτό δυσχεραίνει την εξεύρεση λύσης για το ευρώ».
Οι κύκλοι αυτοί, πρόσθεσε, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και η «γραφειοκρατία των Βρυξελλών» και ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπάι, έχουν ανοίξει πάλι το «κιβώτιο με τα τεχνάσματα» για να επιτύχουν στη σύνοδο έναν «κίβδηλο συμβιβασμό» που θα αποτρέψει την αναγκαία αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, η καγκελάριος είναι αποφασισμένη όσο ποτέ άλλοτε να επιβάλλει τις απόψεις της. Και αυτές συνοψίζονται σε μια φράση: «Περιορισμένη, αλλά ουσιώδης αλλαγή» των Ευρωπαϊκών Συνθηκών που θα αφορούν αποκλειστικά το χώρο της ευρωζώνης.

Τα σημεία-κλειδιά αυτής της αλλαγής, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι δυο: Πρώτον, η κατάθεση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών από όλες τις χώρες-μέλη της νομισματικής ένωσης, που θα ελέγχονται και θα «προσαρμόζονται» εν ανάγκη - σε περίπτωση απόκλισης από τους συμφωνηθέντες στόχους - από την Επιτροπή.

«Εάν η Κομισιόν διαπιστώσει παραβίαση του ανώτατου ορίου του 3% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, θα υπάρξουν αυτόματες επιπτώσεις, εκτός και εάν τα μέλη-κράτη αποφασίσουν (σ.σ.:στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) κάτι άλλο με ειδική πλειοψηφία» είπε.

Επιπλέον, πρόσθεσε, το δικαίωμα της Επιτροπής δεν θα περιορίζεται, όπως μέχρι τώρα, σε μια «σύσταση» για τον περιορισμό του ελλείμματος. Μελλοντικά θα υπάρξει μια νομικά υποχρεωτική συμφωνία που θα προβλέπει το πως ένα κράτος-μέλος «θα μπορεί να επιστρέψει από το στάδιο του ελλείμματος σε μια φυσιολογική κατάσταση».

Το δεύτερο σημείο κλειδί, πρόσθεσε, είναι ένα «φρένο στα ελλείμματα» κατά το γερμανικό πρότυπο, η αξιοπιστία του οποίου θα ελέγχεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το φρένο αυτό, είπε, θα καθορίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα εφαρμόζεται σε εθνικό, και θα ελέγχεται με ενισχυμένο τρόπο από ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Η εμπλοκή, και μαζί με αυτήν, η αναβάθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών στον έλεγχο, πρόσθεσε, «αποτελεί τον πολιτικό πυρήνα των αλλαγών».

Ο εκπρόσωπος απέκλεισε οποιοδήποτε συμβιβασμό κάτω από αυτό το επίπεδο. «Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε την υποκατάσταση της αλλαγής των συνθηκών από οποιαδήποτε από οποιαδήποτε, „δημιουργική“ ερμηνεία των ήδη υπαρχουσών Συνθηκών» είπε.

Ταυτόχρονα απέρριψε κάθε πρόταση για τη χρησιμοποίηση «πλαγίων μέσων» στην επιβολή των γερμανικών στόχων. Τόσο το πρωτόκολλο 12, όσο και το άρθρο 126 της Συνθήκης της Λισαβόνας, τόνισε, δεν μπορούν να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές στα γενετικά λάθη του ευρώ. «Τυχόν καταχρηστική ερμηνεία τους
Keywords
Τυχαία Θέματα