Θεαματική «κωλοτούμπα»: «Κούρεμα» 22% έως 25% των καταθέσεων

Νομοσχέδιο για «κούρεμα» 22% έως 25% των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου επεξεργάζεται η Λευκωσία, όπως επιβεβαίωσε το Σάββατο ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο κλιμάκιο της τρόικας, στη συνάντηση που θα έχει σε λίγη ώρα με τον Νίκο Αναστασιάδη. Στην ίδια συνάντηση θα παρουσιαστούν και τα νομοσχέδια που υπερψηφίστηκαν την Παρασκευή από την κυπριακή Βουλή.

Όπως
αναφέρει ο Φιλελεύθερος, η έκβαση της συνάντησης με την τρόικα θα καθορίσει εάν ο πρόεδρος της Κύπρου θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες για το έκτακτο Eurogroup της Κυριακής.

Ειδικότερα, εάν το κλιμάκιο της τρόικας μείνει ικανοποιημένο από τις νομοθετικές ρυθμίσεις που έγιναν αλλά και από τις πρόνοιες του νομοσχεδίου για το «κούρεμα», τότε θα αναβληθεί το ταξίδι στις Βρυξέλλες και πιθανότατα θα συνεδριάσει σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής.

Αν οι διαβουλεύσεις δεν έχουν αίσια κατάληξη, τότε ο Νίκος Αναστασιάδης θα μεταβεί με τους πολιτικούς αρχηγούς στις Βρυξέλλες, προκειμένου να εξασφαλίσει την έγκριση για να προωθηθεί προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το «κούρεμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, η κυπριακή κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Πληροφορίες από κυβερνητική πηγή αναφέρουν ότι το «κούρεμα» και στην Τράπεζα Κύπρου «προβάλλει πλέον ως αναγκαιότητα, αφού η τρόικα φαίνεται να μην ικανοποιείται μόνο με την αναδιάρθρωση της Λαϊκής».

Από το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου υπολογίζεται ότι θα καταστεί εφικτή η συγκέντρωση ποσού της τάξεως των 3 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, τα σενάρια που συζητούνται για το «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου είναι:

Επιβολή τέλους 25% στις ανασφάλιστες καταθέσεις
Επιβολή μικρότερου τέλους στις ανασφάλιστες καταθέσεις Κύπρου και μικρού τέλους στις υπόλοιπες ανασφάλιστες καταθέσεις του συστήματος.
Επιβολή μικρότερου τέλους σε όλες τις ανασφάλιστες καταθέσεις.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο αντιπρόεδρός της Χρίστος Παύλου, το συνολικό πακέτο διάσωσης για την Κύπρο προβλέπει η Λαϊκή Τράπεζα να ανακεφαλοποιηθεí με 3,8 δισ. ευρώ με το ακραίο σενάριο της PIMCO και ταυτόχρονα να απεμπλακεί από την Ελλάδα με παροχή από ελληνικό τραπεζικό οργανισμό, που θα αναλάβει τις εργασίες της με ποσό 2,1 δισ. ευρώ σε μετρητά.

Σε περίπτωση που η τράπεζα δεν ανακεφαλοποιηθεί και αναγκαστεί να τεθεί σε εκκαθάριση θα πρέπει σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία να αντιμετωπιστούν οι εξής συνέπειες:

1. Περίπου 15 δισ. καταθέσεις θα «παγώσουν».

2. Θα ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις που αφορούν καταθέσεις που εμπίπτουν κάτω από το σχέδιο τον 100.000 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν διασωθεί η Λαϊκή θα προκύπτουν υποχρεώσεις του κράτους ύψους 7,5 δισ.

3. Ποσό 192 εκατ. ευρώ αφορούν καταθέσεις κρατικών, ημικρατικών οργανισμών, δημοτικών συμβουλίων, υπουργεíων και ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων.

4. Περίπου 75.000 επιχειρήσεις στην Κύπρο διατηρούν τούς τρεχούμενους λογαριασμούς και τα δάνειά τους στη Λαϊκή τράπεζα.

5. Ιδιώτες πελάτες τις τράπεζας ανέρχονται στις 400.000. Υπάρχουν 91.000 τρεχούμενοι λογαριασμοί που εξυπηρετούν τις καθημερινές ανάγκες κεφαλαίου επιχειρήσεων και οργανισμών και 7.500 κυμαινόμενες επιβαρύνσεις στο ενεργητικό εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο.

6. 535 ταμεία πρόνειας και 30 ταμεία ασφαλιστικών εταιρειών έχουν καταθέσεις στη Λαϊκή, ύψους 724 εκατ. ευρώ.

7. Γύρω στα 35.000 ακίνητα είναι υποθηκευμένα και τα δάνεια των Κυπρίων στη Λαϊκή ανέρχονται στα 8,5 δισ.

8. Οι υπάλληλοι τις Λαϊκής στην Κύπρο είναι περίπου 2.300 και το ταμείο προνοίας τους ανέρχεται στα 270 εκατ.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα Ο Φιλελεύθερος είχε αποκαλύψει από τις 27 Απριλίου 2012 έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών προς το υπουργικό συμβούλιο στο οποίο τονιζόταν η επιτακτική ανάγκη για αναδιάρθρωση της Λαϊκής τράπεζας σε περίπτωση που αποτύγχαναν οι προσπάθειες για ανακεφαλοπιοιση μέσω αγορών.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ παραδέχτηκε ότι το νομοσχέδιο για τη Λαϊκή τράπεζα άρχισε να ετοιμάζετε από την Κεντρική Τράπεζα τον Ιούλιο του 2012, κατ' απαίτηση τις τρόικας, με στόχο την κάλυψη του νομοθετικού κενού που εντοπίστηκε για εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ωστόσο, είπε, δεν προωθήθηκε ποτέ προς την εκτελεστική εξουσία παρά μόνο τα τελευταία εικοσιτετράωρα, κατόπιν -όπως υποστήριξε- της συμφωνίας τρόικας-κυβέρνησης Αναστασιάδη.

*με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα