Τι ρόλο παίζει η ΕΣΗΕΑ;

Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΤΗ
ΛΑΘΟΣ απόφαση πήραν χθες τα σωματεία δημοσιογράφων, τεχνικών κλπ για συνέχιση και σκλήρυνση της απεργιακής κινητοποίσης. Πολύ περισσότερο που ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ συνδύασε αυτή την απόφαση με την απροθυμία ιδιωτικών καναλιών και ραδιοφώνων να μεταδώσουν, χθες, την ομιλία Τσίπρα στο Βόλο, παρεξηγώντας, προφανώς το ρόλο της ΕΣΗΕΑ. Η ελευθερία
στην ενημέρωση είναι κατακτημένο αγαθό και δεν τίθεται στην κρίση καμίας ΕΣΗΕΑ να καθορίσει τι θα μεταδόσουν και τι όχι τα μέσα ενημέρωσης, πολύ περισσότερο αν πρόκειται οι επιθυμίες που εκφράζει η ΕΣΗΕΑ να συμπίτπουν με τον προπαγανδιστικό σχεδιασμό κάποιου κόματος ή κάποιων κομμάτων.
Η ΕΣΗΕΑ αντιμετωπίζει εξ αρχής, δυστυχώς, το θέμα της ΕΡΤ, ως μια στενά επαγγελματική υπόθεση των εργαζομένων-απολυμένων στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, στους οποίους οφείλουν να συμπαρίσταται οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι, όπως και το προσωπικό των άλλων κλάδων, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι.
Και αν στην αρχή, με την κεκτημένη συνταχνιακή αντίληψη που χαρακτηρίζει την ηγεσία του δημοσιογραφικού σωματείου, αντιμετώπισε με αυτό τον τρόπο την υπόθεση της ΕΡΤ, δεν δικαιολογείται να συνεχίζει να το αντιμετωπίζει με τον ίδιο τρόπο. Αν μη τι άλλο αυτό είναι σαφής ένδειξη ανεπάρεκιας της ηγεσίας της ΕΣΗΕΑ και ανικανότητας να αντιληφθεί την εξέλιξη των πραγμάτων. Ακόμα χειρότερα, δείχνει εγκλωβισμό σε μικοκομματικές σκοπιμότητες.
Με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα η ΕΣΗΕΑ δίνει τη δυνατότητα στη ΝΔ όχι μόνο να αντιδικεί μαζί της, έχοντας ανάλογους μικροκομματικούς στόχους, αλλά, κυρίως, να εμφανίζεται ως προστάτης και του δικαιώματος των δημοσιογράφων να ασχοληθούν με το λειτούργημά τους, αυτό της ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών. Πράγματι, η ΝΔ σήμερα κατήγγειλε την ΕΣΗΕΑ ότι "φιμώνει τους δημοσιογράφους". Είναι πολλοί οι δημοσιογράφοι που διαφωνούν με τις αποφάσεις της ΕΣΗΕΑ, όπως διαφωνούν και με την απόφαση του πρωθυπουργού να κλείσει την ΕΡΤ και σήμερα αισθάνονται, πράγματι, φιμωμένοι διότι οι πολιτικές εξελίξεις, με αφορμή και το θέμα της ΕΡΤ, τρέχουν και το σωματείο τους, δυστυχώς, τους απαγορεύει να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό για όσα γνωρίζουν και συμβαίνουν είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο. Και είναι πολύ σημαντικές. Και πάλι δυστυχώς η ΕΣΗΕΑ ρίχνει «μαύρο» στην ενημέρωση των πολιτών.
Δεν έχει και την έξωθεν καλή μαρτυρία η ηγεσία των δημοσιογράφων (και η ΠΟΕΣΥ, για να μη τα ρίχνουμε όλα στην ΕΣΗΕΑ). Για παράδειγμα, στην αρχή του χρόνου επέβαλαν 15ήμερη απεργία στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, όταν όλο το προσωπικό του ΑΠΕ διαφωνούσε πλήρως, σε ένδειξη συμπαράστασης σε 70 συμβασιούχους δημοσιογράφους της τηλεόρασης της ΕΡΤ, των οποίων δεν ανανεώνονταν η σύμβαση. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν πολλοί κομματικοί και προσωπικοί φίλοι των μελών της ηγεσίας του σωματείου, κάποιοι από τους οποίους είχαν υψηλές αμοιβές ή επρόκειτο για την Τρίτη και τέταρτη δουλειά τους. Σκληρή στάση είχε τηρήσει, τότε και η ΠΟΣΠΕΡΤ, παρά τη διαφωνία των εργαζόμενων στην ΕΡΑ. Πιστεύουν ο κ. Τρίμης και οι λοιποί ότι υπάρχει δημοσιογράφος και εργαζόμενος στο ΑΠΕ που πιστεύει ότι η ΕΣΗΕΑ και η ΠΟΣΠΕΡΤ κόπτονται για την εξυγίανση της ΕΡΤ; Γι αυτό οι μόνοι που κόπτονται είναι οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, αλλά, δυστυχώς, αυτοί είναι που εξέλεξαν τη συνδικαλιστική τους ηγεσία, όπως και οι δημοσιογράφοι εξέλεξαν τη συγκεκριμένη, δική τους, ηγεσία. Έχουν, όμως, τώρα τη δυνατότητα να την αλλάξουν, καταψηφίζοντας τους εκλεκτούς των κομμάτων. Όλους.
Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της 15ήμερης απεργίας που επέβαλε η ΕΣΗΕΑ στο ΑΠΕ, του οποίου, σημειωτέον, απεργούσαν μόνοι οι εργαζόμενοι της Αθήνας, καθώς η ΕΣΗΕΜΘ και οι άλλες Ενώσεις δεν είχαν κηρύξει απεργία. Το ΑΠΕ, δηλαδή, μετέδιδε ειδήσεις από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά όχι από την Αθήνα. Και προφανώς κανένας τους δεν σκέφθηκε ότι σε έναν οργανισμό δημιούργησαν, έστω και για 15 ημέρες, εργαζόμενους δύο ταχυτήτων, τόσο ως προς την εκπλήρωση της αποστολής τους, αυτής της ενημέρωσης και, βεβαίως, ως προς τα μισθολογικά στα οποία προκάλεσαν μια ανισότητα.
Με όλα αυτά, ως δεδομένα, το αποτέλεσμα ήταν ένα και μοναδικό. Οι εργαζόμενοι στο ΑΠΕ και μόνο αυτοί της Αθήνας, οι οποίοι έχουν υποστεί μείωση των αποδοχών τους, έως και 60% και οι οποίες ήταν καθορισμένες από τις συλλογικές τους συμβάσεις, να χάσουν 15 ημερομίσθια. Αυτό και μόνο ήταν το αποτέλεσμα της απεργίας στο ΑΠΕ, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση της ΕΣΗΕΑ.
Αλλά η ΕΣΗΕΑ αποδεικνύεται ανίκανη, λόγω αναξιοπιστίας, να περιφρουρήσει την απεργία που η ίδια κήρυξε, μαζί με την ΠΟΕΣΥ. Η «σκληρή απεργία» που κήρυξαν από χθες το βράδυ «έσπασε» από ραδιοφωνικούς σταθμούς που πρόσκεινται πολιτικά στους ίδιους πολιτικούς χώρους με τη δημοσιογραφική ηγεσία. Ο ραδιοφωνικός σταθμός «Στο Κόκκινο», του ΣΥΡΙΖΑ και ο «902 Αριστερά», του ΚΚΕ εκπέμπουν απεργιακό πρόγραμμα από το πρωί, παρά την απαγόρευση. Όπως ήταν αναμενόμενο, το παράδειγμά τους ακολούθησαν και άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, οι οποίοι «πάτησαν» στο προηγούμενο που δημιουργήθηκε. Μεταξύ αυτών ο vimafm, ο Alpha 989 και ο Realfm (και όχι ο Realnewsόπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΥ, που φαίνεται να μη γνωρίζει σε ποια μέσα κηρύσσει απεργίες)
Η ΠΟΕΣΥ εξέδωσε ανακοίνωση που καταγγέλλει τους τρεις ραδιοφωνικούς σταθμούς, όχι, όμως, και τους δύο κομματικούς. Οξύνει, δηλαδή, την αντιπαράθεση με κάποια μέσα, μια τακτική που έχει άμεση σχέση με τις επικείμενες εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στην ΕΣΗΕΑ. Και εκτιμούν ότι με την τακτική που ακολουθούν έχουν πιθανότητες να επανεκλεγούν.
Η αδυναμία και η ανικανότητα της ΕΣΗΕΑ να περιφρουρήσει την απεργία που κήρυξε και η ανοχή που δείχνει σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης, όπως και το ότι η επιβολή «μαύρου» στην ενημέρωση, όταν συμβαίνουν πολύ σημαντικές εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, είναι εξίσου αντιδημοκρατική στάση με εκείνη της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ, ήταν επόμενο να ενδιαφερθούν και οι εκδότες των κυριακάτικων εφημερίδων να κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες τους. Αλλά και εδώ η ΠΟΕΣΥ ήταν ανένδοτη. Δεν θα κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα.
Η Ένωση Ιδιοκτητών προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, αλλά οι δημοσιογραφικές Ενώσεις έχουν έτοιμη την απάντηση, με τα γνωστά συνδικαλιστικά τερτίπια. Αν το δικαστήριο αποφασίσει ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας των κυριακάτικων φύλλων είναι παράνομη, θα κηρύξει νέα απεργία η ΕΣΗΕΑ. Αποτέλεσμα; Θα κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες σε όλη την άλλη χώρα, εκτός της Αθήνας.
Με τον τρόπο αυτό, η υπόθεση της ΕΡΤ υποβαθμίζεται σε μια συνήθη αντιπαράθεση μεταξύ μιας κομματικά ελεγχόμενης συνδικαλιστικής ηγεσίας και μιας κυβέρνησης, της οποίας το βασικό στήριγμα είναι η ΝΔ και η οποία προέβη σε μια κίνηση που υπονομεύει τη δημοκρατία. Μια αντιπαράθεση στο γνωστό δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εξυπηρετεί και τους δύο, αλλά έχει κουράσει και τους δημοσιογράφους και τη μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Αν κάποιος πρέπει να κατανοήσει ότι το πρόβλημα που ανέκυψε δεν είναι αν θα είναι πρωθυπουργός o Σαμαράς ή ο Τσίπρας, αλλά ένα πολύ ευρύτερο πρόβλημα δημοκρατίας, αυτός είναι η ΕΣΗΕΑ Ας μην εμποδίζει τους δημοσιογράφους να κάνουν το καθήκον τους και ας μη στερεί από τους πολίτες το δικαίωμα στην ενημέρωση. Και επιτέλους, ας κινηθούμε και οι δημοσιογράφοι. Ας αποτινάξουμε το φόβο να παραβούμε τις αποφάσεις της ηγεσίας μας. Ειδικά όταν αυτές είναι αντίθετες προς τη συνείδησή μας. Δεν πρόκειται, άλλωστε, οι δημοσιογράφοι, να χάσουν τίποτε από όσα, ελάχιστα, έχουν διασφαλισμένα και τα οποία δεν τα οφείλουν στην παρούσα ηγεσία. Αυτά, λοιπόν, τα ελάχιστα δεν θα χαθούν αν δεν υπακούσουν στη σημερινή ηγεσία, η οποία κρατά τον κλάδο καθηλωμένο και υποταγμένο στις μικροκομματικές και προσωπικές της σκοπιμότητες.
Και όλοι οι δημοσιογράφοι ας αναρωτηθούν: Η ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών απέναντι στην αντιδημοκρατική ενέργεια της κυβέρνησης θα εκφραστεί καλύτερα έχοντας ελεύθερη ή απαγορευμένη την ενημέρωση, σε μια περίοδο μάλιστα, που η παγκόσμια κοινή γνώμη έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην ενέργεια της κυβέρνησης και την αντιμετωπίζει όπως αντιμετώπιζε, τηρουμένων των αναλογιών, όπως αντιμετώπιζε τη χούντα. Ήδη έχουν γίνει συγκεντρώσεις έξω από πολλές ελληνικές πρεσβείες σε πολλές χώρες. Έχει γίνει παγκόσμιο ζήτημα. Και αν η ΕΣΗΕΑ δεν το κατανοεί, ας την εγκαταλείψουν οι δημοσιογράφοι, ας την ξεπεράσουν, όπως επιβάλει το καθήκον τους σε τέτοιες περιστάσεις.
Keywords
ΕΣΗΕΑ, ρολο, τσιπρας, ΕΡΤ, νεα δημοκρατια, ποεσυ, απεργια, απε, συμβασιουχοι, ποσπερτ, ερα, αθηνα, εσηεμθ, ειδήσεις, ελλαδα, συριζα, ΚΚΕ, alpha, realfm, εκλογες, νέα, σαμαρας, Αντωνης Σαμαρας, τελη κυκλοφοριας, εφημεριδες, απεργιες, εφημεριδα δημοκρατια, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, απεργια ταξι, eurobank alpha, alpha eurobank, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, realfm, αμοιβες, επιθυμιες, χωρες, το θεμα, γνωμη, δημοκρατια, δουλεια, ηγεσια, θεμα, προγραμμα, ραδιοφωνικοι σταθμοι, σημερινη, χουντα, alpha, αδυναμια, απε, αφορμη, βραδυ, γινει, δυνατοτητα, δυστυχως, δικη, δειχνει, υπαρχει, ελευθερια, ενεργεια, ενημερωση, εξελιξη, ερα, εσηεμθ, εφημεριδα, ιδια, ιδιο, υποθεση, ομιλια, κινηση, μειωση, πεδιο, πιθανοτητες, ποεσυ, ποσπερτ, προστατης, πρωι, σαφης, σωματειο, τριτη, χειροτερα, δικαιωμα, ενωση, ετοιμη, φιλοι, χωρα, βεβαιως
Τυχαία Θέματα