Τη «σκυτάλη» παίρνει το Eurogroup

Μετά τους ανώτατους κοινοτικούς αξιωματούχους, αλλά και εκπροσώπους κυβερνήσεων της Ευρωζώνης, τη «σκυτάλη» παίρνει απόψε το Eurogroup, το οποίο αναμένεται να απευθύνει προειδοποίηση στην Ελλάδα, συνδέοντας την εφαρμογή του προγράμματος με τη συνέχιση της στήριξης προς τη χώρα μας.

Στην αποψινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει πολιτική συζήτηση, ενώ θεωρείται πολύ πιθανό ότι θα υπάρξει και δήλωση για τη χώρα μας, διαφορετικά τη θέση των εταίρων θα παρουσιάσει μετά την ολοκλήρωση
της συζήτησης ο πρόεδρος του Εurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Το πόσο αυστηρή θα είναι η προειδοποίηση θα εξαρτηθεί από τις δυνάμεις που θα επικρατήσουν στη διάρκεια της συζήτησης.

Τη σκληρή γραμμή εκφράζει η Γερμανία, άλλωστε υπήρξαν εντός της εβδομάδας που πέρασε αυστηρότατες προειδοποιήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση σε κορυφαίο επίπεδο, δηλαδή από την καγκελάριο Μέρκελ και τους υπουργούς Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γκίντο Βεστερβέλε. Πίσω από τους Γερμανούς στοιχίζονται οι Ολλανδοί και οι Φινλανδοί, οι οποίοι αναμένεται επίσης να υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί στην Ελλάδα ούτε ένα ευρώ, εάν δεν εφαρμοστεί το πρόγραμμα.

Το μόνο θετικό στοιχείο είναι η μετριοπαθής προς στιγμήν στάση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος μάλιστα σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» λίγες ώρες πριν από την αποψινή συζήτηση στέλνει το μήνυμα στους εταίρους ότι θα πρέπει να επιδείξουν υπομονή μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση, έστω κι αν χρειαστεί να γίνουν νέες εκλογές. Οπως αναφέρει, δεν μπορούμε να μπούμε τώρα σε διαπραγματεύσεις με τα ελληνικά κόμματα, αυτό θα γίνει μόνο όταν σχηματιστεί κυβέρνηση.

Επιπλέον, για πρώτη φορά κορυφαίος αξιωματούχος διατυπώνει δημόσια την άποψη ότι πρέπει να δοθεί πρόσθετος χρόνος στην Ελλάδα, για παράδειγμα 12 μήνες, προκειμένου να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους. Πρόκειται για ένα θέμα που συζητείται τις τελευταίες εβδομάδες με αφορμή και την κατάσταση στην Ισπανία, ενώ ο κ. Γιούνκερ είναι ο πρώτος που παίρνει δημόσια θέση και τάσσεται υπέρ της επιμήκυνσης. Πάντως, και ο πρόεδρος του Eurogroup υπογραμμίζει, όπως όλοι οι εταίροι, πως δεν πρέπει να αλλάξουν οι συμφωνημένοι στόχοι. «Η Ελλάδα πρέπει να εξυγιανθεί, αν θέλει να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή χρηματοδοτική βοήθεια και να διατηρήσει το ευρώ [EUR=X] », καταλήγει ο κ. Γιούνκερ.

Αλυσίδα πιέσεων

Απόψε αναμένεται να επισημανθεί από τους εταίρους και το γεγονός ότι το πολιτικό κενό που υπάρχει στην Ελλάδα θα επιδεινώσει την οικονομική κατάσταση στη χώρα και θα δυσχεράνει ακόμη περισσότερο την επίτευξη των στόχων. Παράλληλα, οι πολιτικές εξελίξεις και η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης προκαλεί δυσφορία στις άλλες δύο μνημονιακές χώρες και την Ισπανία, δεδομένου ότι δυστοκία στη χώρα μας προκαλεί εκνευρισμό στην αγορά και αυτός αποτυπώνεται στη συμπεριφορά των επενδυτών, οι οποίοι πιέζουν τα κρατικά ομόλογα της Ισπανίας, ενώ από την άλλη απομακρύνουν το ενδεχόμενο μείωσης τ
Keywords
Τυχαία Θέματα