Τι θα μας φέρει το νέο φορολογικό(την Ανοιξη)

Της Μαρίας Βουργάνα
Τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που έρχονται με το επόμενο φορολογικό νομοσχέδιο της Ανοιξης, προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας. Αναφερόμενος στα επόμενα βήματα της φορολογικής μεταρρύθμισης, ο υπουργός δήλωσε ότι θα είναι και το τελευταίο «μεγάλο» νομοσχέδιο, καθώς «επιθυμούμε να τελειώνουμε με αυτό τον νομοθετικό
οργασμό των εκατοντάδων νομοθετικών πρωτοβουλιών των τελευταίων ετών».
Το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει την επιβολή του ενιαίου φόρου για τα ακίνητα, ο οποίος θα ενσωματώνει το ειδικό τέλος ακινήτων που επιβάλλεται μέσω της ΔΕΗ και του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας, τη θέσπιση του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου που θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία όλων των φορολογούμενων και την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής προβλέπει:
1. Όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με τραπεζικές επιταγές, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα το υπουργείο εξετάζει «την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με κάρτες πληρωμών και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμής για μια ευρύτατη γκάμα συναλλαγών και για ποσά πολύ μικρότερα από αυτά που προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία.
Με τον τρόπο αυτό επιδιώκουμε να περιορίσουμε τις συναλλαγές με μετρητά και την ευνοούμενη από αυτές φοροδιαφυγή». Σήμερα το όριο των συναλλαγών πάνω από το οποίο απαιτείται χρεωστική ή πιστωτική κάρτα ή πληρωμή μέσω τραπεζών ανέρχεται στα 1.500 ευρώ. Το σχέδιο για τις ηλεκτρονικές πληρωμές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει το όριο να μειωθεί στα 500 ευρώ. Συγκεκριμένα, φορολογικά στοιχεία αξίας άνω των 500 ευρώ, που εκδίδονται από επιτηδευματίες για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες, θα εξοφλούνται αποκλειστικά:
Μέσω τραπέζης, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες του αγοραστή των αγαθών/ λήπτη των υπηρεσιών ή Μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή Με επιταγές.
Το μέτρο επιστρατεύεται σε μία προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής μέσω του απλούστερου κόλπου της μη έκδοσης αποδείξεων, καθώς το «πέρασμα» της συναλλαγής από τις τράπεζες εκτιμάται πως θα κλείσει αυτή τη διέξοδο. Ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών αναζητά ουσιαστικά κίνητρα για τους φορολογούμενους ώστε να απαιτούν την έκδοση αποδείξεων εξετάζονται παλαιότερες προτάσεις για φορομπόνους στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, ώστε η αποτύπωση της συναλλαγής μέσω τραπεζών να εξασφαλίζει την άμεση είσπραξη του ΦΠΑ.
2. Την εφαρμογή του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, το οποίο, όπως είπε ο υπουργός, αποτελεί τον «ακρογωνιαίο λίθο του νέου φορολογικού συστήματος». Το περιουσιολόγιο θα περιέχει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των Ελλήνων. Οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν καταθέσεις στις τράπεζες, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια, κατοικίες, αγροτεμάχια, κινητά περιουσιακά στοιχεία (ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κ.λπ.).
Το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής θα συνοδευτεί με τη μετατροπή των εφοριών σε ελεγκτικά κέντρα αφού όπως παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών «πάσχουμε στους ελέγχους και τις ποινές». Στο πλαίσιο αυτό το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού των ΔΟΥ θα τοποθετηθεί σε υπηρεσίες ελέγχου, διασταύρωσης, είσπραξης και στα δικαστικά τμήματα. «Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να μη χρειάζεται να πηγαίνει ο πολίτης ή ο φοροτεχνικός ή ο λογιστής στη ΔΟΥ παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις».
Λαθρεμπόριο
Μείωση του λαθρεμπορίου κατά 30% δείχνουν τα πρώτα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών μετά την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.
Πιέσεις να μην κλείσουν εφορίες
Eντονες πιέσεις προκειμένου να μην προχωρήσει το σχέδιο των συγχωνεύσεων και καταργήσεων των εφοριών δέχεται ο υπουργός Oικονομικών Γ. Στουρνάρας. O ίδιος δήλωσε, χθες, ότι «υπάρχουν αντιστάσεις. Έχω πολλές πιέσεις από την κοινωνία, από βουλευτές, να μην προχωρήσω. Aυτό δείχνει πόσο οπισθοδρομικοί είμαστε ως κοινωνία».
Νέα αναβολή για τον φόρο υπεραξίας στις μετοχές
Aναβλήθηκε για ακόμη μια φορά η επιβολή του φόρου υπεραξίας στις μετοχές. Mε τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Bουλή, ο φόρος θα επιβληθεί από την 1η Iουλίου 2013. H αρχική μορφή του νομοσχεδίου προέβλεπε την επιβολή φόρου υπεραξίας από την 1η Aπριλίου 2013. O φόρος υπεραξίας, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο νομοσχέδιο, ανέρχεται σε 20% επί της θετικής διαφοράς μεταξύ της τιμής κτήσης και της τιμής πώλησης των μετοχών.
Eκτός φορολογικού νομοσχεδίου παρέμεινε τελικά και η ρύθμιση για τον «αναβαλλόμενο φόρο» στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Tο υπουργείο Oικονομικών φαίνεται ότι ερευνά τρόπους για να αντικαταστήσει τη συγκεκριμένη ρύθμιση με άλλη πρόβλεψη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα