«Τo Σύνταγμα και οι εχθροί του στη Νεοελληνική Ιστορία»

Η ιστορία του Συντάγματος, από την Επανάσταση του 1821 έως το σημερινό Μνημόνιο, είναι το βιβλίο «το Σύνταγμα και οι εχθροί του στη Νεοελληνική Ιστορία», που κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες ο Νίκος Αλιβιζάτος από τις εκδόσεις Πόλις. Σε ένα υπερ - τόμο 723 σελίδων ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου αφηγείται, με απλό και τεκμηριωμένο τρόπο, τα ιδεολογικά, πολιτικά, οικονομικά και πολεμικά γεγονότα που επηρέασαν τα καταστατικά κείμενα του Πολιτεύματος,
αναφερόμενος στους εχθρούς και… στους φίλους που είχε το Σύνταγμα σε κάθε ιστορική περίοδο του τόπου. Είναι ένα αφήγημα για… μικρούς και μεγάλους. Για φοιτητές και για καθηγητές. Για… άνδρες και γυναίκες… Για κάθε πολίτη που ενδιαφέρεται να μάθει και να στοχαστεί πάνω σε αυτό το θεμελιώδες για τους θεσμούς κείμενο, που, στην πορεία του χρόνου ,άλλοτε αποτελεί σημαία αναπεπταμένη δικαιωμάτων και άλλοτε καταντάει διάτρητο ρούχο της κάθε εξουσίας - νόμιμης και μη. Ο αναγνώστης έχει μπροστά του το πανόραμα της Ελλάδας των τελευταίων 200 ετών σκλαβωμένου και ελευθέρου βίου:

Πως επηρέασε ο Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός τα Συντάγματα της Εθνεγερσίας. Ποιά ήταν η συμπεριφορά του απόλυτου μονάρχη Όθωνα. Το Σύνταγμα του 1864 και η εδραίωση του κράτους. Η αναθεώρηση του 1911 και ο θεσμικός εκσυγχρονισμός επί Ελευθερίου Βενιζέλου. Ο εθνικός διχασμός με επίκεντρο τον Κωνσταντίνο και τον Βενιζέλο . Η εύθραυστη δημοκρατία του Μεσοπολέμου και το Σύνταγμα του 1922.Η παλινόρθωση του 1935. Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου του Μεταξά. Οι κακοποιήσεις του Συντάγματος στον εμφύλιο κομμουνιστών -αστικών δυνάμεων. Η δισυπόστατη μεταπολεμική δημοκρατία και το Σύνταγμα του 1952. Η δικτατορία των συνταγματαρχών και τα δύο «Συντάγματά» της. Το Μεταπολιτευτικό Καραμανλικό Σύνταγμα του 1974.Οι αναθεωρήσεις του επί Ανδρέα Παπανδρέου και οι αναθεωρήσεις του 2001 και 2008.Οι νέες προκλήσεις σε συνθήκες ΔΝΤ και η παραβίαση των συνταγματικών διατάξεων από τους όρους του Μνημονίου.

Από αυτή την οργανωμένη ανθοφορία στοιχείων, εγγράφων, ημερομηνιών, ονομάτων, ομιλιών, δηλώσεων, περιστατικών, σκέψεων, επισημάνσεων και συγκρίσεων με τα ξένα συνταγματικά κείμενα και τις θεωρίες από την Ευρώπη και την Αμερική, ένα απάνθισμα είναι ενδεικτικό του γνωστικού πλούτου για την ιδιομορφία του συνταγματικο-πολιτικής μας ζωή:

-Στην Α΄ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου , που συνήλθε στο χωριό Πιάδα , κοντά στην Επίδαυρο, συμμετείχαν 60 «παραστάτες» από τις απελευθερωμένες περιοχές, αλλά , εξ αιτίας της έλλειψης ενιαίου εκλογικού νόμου ,υπήρξε υπερεκπροσώπηση των προεστών, με αποτέλεσμα να απουσιάζει από τη συνέλευση ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, αν και κατέστη δυνατόν ένας πληρεξούσιος να είναι Αλβανός σύμμαχος.

-Από την Επανάσταση του 1821 ίσχυσαν στη χώρα μας 13 διαφορετικά Συντάγματα, αλλά εφαρμόσθηκαν 7 λόγων πολιτικών σκοπιμοτήτων .

-Ο Καποδίστριας, βάσει της αρχής ότι «υπέρτατος νόμος είναι η σωτηρία της πατρίδας», ανέλαβε το 1828 όλες τις εξουσίες , αναστέλλοντας το Σύνταγμα του 1827, χωρίς ν
Keywords
Τυχαία Θέματα