Τσίπρας: Ανάγκη απεμπλοκής από το Μνημόνιο

Επιμένει ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στην ανάγκη απεμπλοκής από το Μνημόνιο, σημειώνοντας - στο ραδιοφωνικό σταθμό ΒΗΜΑ 99,5- ότι ταυτόχρονα προτείνει εναλλακτικές λύσεις. «Επισημαίνω την ανάγκη ενός νέου συνασπισμού εξουσίας, που θα επιβάλλει μια νέα πολιτική,
κάτι που προϋποθέτει για την Αριστερά να υπερβεί τον εαυτό της και τον κατακερματισμό, τις διαφωνίες, που μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στις δυνάμεις της. Μίλησα για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο κοινωνικό μέτωπο, από τα αριστερά της Αριστεράς, έως τα αριστερά της Σοσιαλδημοκρατίας. Εκεί, εμείς δεν οριοθετούμε και δεν βγάζουμε απ’ έξω ακόμη και δυνάμεις προερχόμενες από το χώρο της λαϊκής Δεξιάς, που συναισθάνονται την πατριωτική ανάγκη να σωθεί η χώρα και η κοινωνία. Και στο σημείο που έχουμε φτάσει δεν σώζεται. Υπάρχει μια παρόμοια κατάσταση, με αυτήν της περιόδου 1940-1944, όταν ένα μεγάλο εθνικοπατριωτικό μέτωπο,με κορμό την Αριστερά, δημιουργήθηκε με άλλες συνθήκες τότε - διότι δεν έχουμε κατοχή, ούτε τον ξένο κατακτητή και δεν συμφωνώ με αυτές τις αναλύσεις - για την ανάγκη την εθνική. Και προέχει η ενότητα στα ελάχιστα κι όχι στα μέγιστα. Όχι, δηλαδή, στο πώς θα οργανώσεις το σοσιαλισμό, διότι εμείς διαφωνούμε με το ΚΚΕ. Με δυνάμεις, για παράδειγμα, που απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ. Ή με τους Οικολόγους. Αλλά πιστεύουμε ότι πρέπει να συμφωνήσουμε στα ελάχιστα. Και ποια είναι αυτά; Να απεγκλωβιστούμε από το Μνημόνιο».

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε:

«Υπάρχουν εναλλακτικές προοπτικές που μπορεί να ψάξει κανείς. Οι Ούγγροι έφυγαν από το Μνημόνιο και δεν χύθηκε αίμα στη Βουδαπέστη. Έχουν καταφέρει να απεγκλωβιστούν από το ΔΝΤ, χωρίς δυσκολίες, βέβαια, τις οποίες, όμως, εμείς βιώνουμε ήδη. Η χώρα μας θα κληθεί να αντιμετωπίσει το 2012 δανειακές ανάγκες ύψους 66 δισ. ευρώ. Από αυτά, ξέρετε πόσα θα πάρουμε από το Μνημόνιο; Μόνο τα 24. Τα 13 θα τα βρούμε από έντοκα γραμμάτια, βγαίνοντας στην αγορά. Τα 2 δισ. από αποκρατικοποιήσεις και υπάρχει ένα μεγάλο ποσό που ψάχνουμε τώρα από πού θα τα βρούμε. Και νομίζω ότι θα μπούμε στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Όχι τον μόνιμο, το EFSF, τον πρόχειρο. Ο οποίος, επίσης, κατά τη γνώμη μας, δεν είναι μηχανισμός σωτηρίας για τους λαούς, αλλά καταδίκης.. Άρα, το κρίσιμο, κατά τη γνώμη μας, είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της απασχόλησης».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά με το ξεπούλημα και συμπλήρωσε:

«Γιατί να μη φτιαχτεί μια τράπεζα δημόσια, ειδικού σκοπού, για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, να εγγραφεί στο χαρτοφυλάκιό της η μεγάλη δημόσια περιουσία και με αυτό να πηγαίνει στην ΕΚΤ και να δανείζεται απευθείας με χαμηλό επιτόκιο και να δανείζει το ελληνικό Δημόσιο χαμηλότοκα; Να μπορεί να συντηρείται και με το χαμηλό κέρδος της να επανεπενδύει για την κοινωνική ανάπτυξη».

Εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τα όσα είπε ο Λεωνίδας Κύρκος για το «κίνημα δεν πληρώνω» στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ.

Και πρόσθεσ
Keywords
Τυχαία Θέματα