Βελτίωση του δείκτη επιχειρηματικών προσδοκιών

Στις 66,7 μονάδες διαμορφώθηκε ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο τον Μάρτιο ελαφρώς βελτιωμένος για τέταρτο κατά σειρά μήνα. Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) η εικόνα της σταθεροποίησης χαρακτηρίζει τον κλάδο, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξορθολογισμού της δομής και λειτουργίας του λόγω της υπερβολικής και ως ένα βαθμό στρεβλής επέκτασής του τα προηγούμενα χρόνια.

Η πολύ μεγάλη απαισιοδοξία των προηγούμενων μηνών πάντως αμβλύνεται σταδιακά, ωστόσο οι προσδοκίες παραμένουν ακόμα εξαιρετικά
δυσμενείς. Έτσι, από τα στοιχεία που συνδιαμορφώνουν το συνολικό δείκτη, καταγράφεται μικρή βελτίωση των 3-4 μονάδων τόσο στις εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις, όσο και στις προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές των πωλήσεων, με τους σχετικούς δείκτες να διαμορφώνονται αντίστοιχα στις -43 και -23 μονάδες.

Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα από την άλλη πλευρά παραμένουν στα ίδια επίπεδα, με τρεις στις δέκα επιχειρήσεις να αναφέρουν ότι βρίσκονται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, ήπια ανάκαμψη επίσης σημειώνεται στις πολύ υποτονικές προβλέψεις για τις παραγγελίες προς προμηθευτές, με μόλις το 8% να αναμένει άνοδο και το 48% (από 51%) να προβλέπει επιδείνωση ενώ η έντονη διακύμανση που καταγράφεται πολλούς μήνες τώρα στην τάση των προοπτικών για την απασχόληση, συνεχίζεται και τον Μάρτιο, η τάση είναι προς τη μείωση. Τέλος, ως προς τις τιμές, οι προβλέψεις αποκλιμάκωσης για το επόμενο τρίμηνο εντείνονται, με τρεις στις δέκα επιχειρήσεις (από μία στις τέσσερις) να αναμένουν περαιτέρω πτώση τους.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στα Τρόφιμα - Ποτά - Καπνός διαμορφώνεται εκ νέου στις 84,8 μονάδες, σε επίδοση σημαντικά όμως ανώτερη έναντι της αντίστοιχης περυσινής (60,8 μονάδες). Οι εξελίξεις στα επιμέρους στοιχεία δραστηριότητας είναι μικτές, αφού η έντονη πτώση κατά 12 μονάδες στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις αντισταθμίζεται από την άνοδο των προβλεπόμενων πωλήσεων (στις -10 από -18 μονάδες ο σχετικός δείκτης) και την περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποθεμάτων του κλάδου. Στα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας καταγράφεται όμως απαισιοδοξία: η πτώση κατά 11 μονάδες στις προβλέψεις των παραγγελιών προς προμηθευτές το επόμενο τρίμηνο, φέρνει το σχετικό δείκτη στις -30 μονάδες, στη δυσμενέστερη επίδοση των τελευταίων επτά μηνών. Και ως προς την απασχόληση όμως, οι σχετικές προσδοκίες επιδεινώνονται, αφού οι θετικές προοπτικές της προηγούμενης περιόδου εξανεμίζονται. Ως προς τις τιμές, το ισοζύγιο εξακολουθεί να δείχνει άνοδο αν και ηπιότερη, στις +10 μονάδες (από +23 τον Φεβρουάριο).

Ήπια άνοδο σημειώνουν για τρίτο κατά σειρά μήνα οι επιχειρηματικές προσδοκίες στα Υφάσματα - Ένδυση - Υπόδηση, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 74,3 μονάδες (από 66,9 μονάδες), στην καλύτερη επίδοση από τον περσινό Απρίλιο, αλλά και ανώτερη έναντι της αντίστοι
Keywords
Τυχαία Θέματα