"Βροχή" οι ενστάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ

Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθη η μαραθώνια συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, με τη συμμετοχή πάνω από 80 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με αντικείμενο το Μεσοπρόθεσμο. Πέντε κορυφαίοι υπουργοί ενημέρωσαν τους βουλευτές, οι οποίοι κατέθεσαν τον προβληματισμό και τις ενστάσεις τους.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι "δεν έχουμε αποτύχει", αν και ανέφερε αστοχίες αλλά
και καθυστερήσεις. Πρόσθεσε ότι για να πάρουμε την 5η δόση πρέπει να δείξουμε ότι κάνουμε κάτι, ενώ έκανε λόγο και για πιέσεις που ασκούνται, ώστε η χώρα να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

"Εισφορά αλληλεγγύης, ύψους 3% επί του γενικού εισοδήματος", φέρεται να πρότεινε, προ ολίγων ημερών ο Πρόεδρος της Βουλής, ως εναλλακτική πρόταση, ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο και να μην εξισωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης και σε αυτήν την πρόταση αναφέρθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Η εισήγηση του κ. Παπακωνσταντίνου ήταν μαραθώνια (διήρκεσε 2,5 ώρες) και κατόπιν πήραν το λόγο οι βουλευτές.

Ιδιαιτέρως αιχμηρή ήταν η Βάσω Παπανδρέου, η οποία- σύμφωνα με πληροφορίες- είπε ότι "όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η Δημοκρατία". Απευθυνόμενη στον υπουργό Οικονομικών, τόνισε: "Όταν σου είπα να πάρεις μέτρα το Νοέμβριο του 2009 με αντιμετώπισες σαν ΟΥΦΟ. Δεν υπάρχει σχέδιο, αυτά που κάνετε έχουν κοντά ποδάρια". Που είναι οι μηνύσεις σε κερδοσκόπους, διερωτήθη, και πρόσθεσε, κατά πληροφορίες: "Αφήστε τα κόλπα με τα opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των κολλητών σας". Τέλος κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να πει την αλήθεια στον κόσμο, πως το βιοτικό επίπεδο θα πέσει κατά 30%.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, φέρεται να είπε, μεταξύ άλλων: "Να θυμάστε ότι κάποτε αυτοί που κορόιδεψαν τον λαό πήγαν στο Γουδή. Εάν ξεπουλήσετε βιομηχανίες της Θράκης και κτήματα της Θράκης να το σκεφτείτε καλά".

Από την πλευρά του, ο Π. Κουκουλόπουλος σημείωσε: "Αδειάσετε τις τράπεζες από τις καταθέσεις και γεμίσατε τις πλατείες". "Αν ο απολογισμός είναι το σποτ, τότε έχετε χάσει την πραγματικότητα", πρόσθεσε.

Ο Κ. Γείτονας αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος, χαρακτηρίζοντάς το ως "προθάλαμο εκλογών". Επίσης είπε ότι πρέπει να γίνει "αναπτυξιακή αντεπίθεση", ενώ επιπλέον εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και αυτό φαίνεται από τις ανακοινώσεις της Κυριακής όπου "αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ, κάνετε καταστολή".

Ο Π. Κουρουμπλής, σημείωσε ότι "κανείς δεν θα υπέγραφε τη δανειακή σύμβαση που υπογράψατε", υποστηρίζοντας ότι "διευρύνει το έλλειμμα κοινωνικής δικαιοσύνης". Ο Α. Μακρυπίδης επισήμανε ότι "η ανάπτυξη έπρεπε να είχε έρθει χθες".

Η Ελ. Παναρίτη ζήτησε να μάθει για το πως θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα λάβουμε άλλα μέτρα, συμπληρώνοντας ότι "η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το πρόβλημα ως πρόβλημα ρευστότητας και όχι ως πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, η οποία εξασφαλίζεται με δομικές αλλαγές και όχι με την λήψη μόνο δημοσιονομικών μέτρων".

Ο Μ. Κατρίνης φέ
Keywords
Τυχαία Θέματα