Ξεχωριστή "νότα" στη Θεσσαλονίκη

Τέσσερα τελείως διαφορετικά -μεταξύ τους- κτίρια δίνουν μια ξεχωριστή "νότα" στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Το κάθε ένα απ' αυτά "κουβαλά" τη δική του, μοναδική ιστορία και μαγεύει κατοίκους και επισκέπτες, με τα στοιχεία που το περιβάλλουν.

Η περιήγηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεκινά από το ... "επαναστατικό" κτίριο του πρώην υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, συνεχίζει στο "χλιδάτο", νεοκλασικού ρυθμού Κυβερνείο, που δεσπόζει
πάνω στο ακρωτήρι του Μικρού Καραμπουρνού, περνάει από το ερευνητικό Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης στην πλατεία Ιπποδρομίου και καταλήγει στο φημολογούμενο ως στοιχειωμένο σπίτι της Βασ. Όλγας.

Τέσσερα κτίρια με τέσσερις ξεχωριστές ιστορίες: Κατασκευάστηκαν για Τούρκους κυβερνήτες ή βασιλιάδες, σε χώρους, όπου βρισκόταν άλλα κτίρια, που "χτυπήθηκαν" από φυσικές καταστροφές, αλλά και ως αρχοντικά, που κρύβουν στα "σπλάχνα" τους φήμες για φαντάσματα, αερικά και ... κακά πνεύματα.

Η Γενική Γραμματεία Μακεδονίας - Θράκης

Είναι ίσως το πιο "πολιορκημένο" κτίριο στην Ελλάδα, αφού όλες οι κινητοποιήσεις και οι διαδηλώσεις είτε περνούν, είτε καταλήγουν στο πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, τη σημερινή Γενική Γραμματεία Μακεδονίας-Θράκης.

"Πράγματι, όλες οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας είτε περνούν, είτε καταλήγουν στο συγκεκριμένο κτίριο, με τους διαμαρτυρόμενους να επιδίδουν τα ψηφίσματά τους και να μας αναφέρουν τα αιτήματα τους", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Χατζηκωνσταντίνου.

Το επιβλητικό αυτό κτίριο, γνωστό σε όλους ως Διοικητήριο Θεσσαλονίκης, είναι έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα, Βιταλιάνο Ποζέλι, και άρχισε να κτίζεται το 1891 (λίγο πιο κάτω από ένα παλιό, τουρκικό «κονάκι»), σε εκλεκτικιστικό ρυθμό, για να στεγάσει τον Τούρκο κυβερνήτη. Το κτίριο ήταν τριώροφο, ενώ ο τέταρτος όροφος με το νεοκλασικό αέτωμα προστέθηκε το 1955.

Το 1907 φιλοξένησε την τουρκική Νομική Σχολή, ενώ σ' αυτό κατέλυσε ο σουλτάνος Μωάμεθ Ε', κατά την επίσκεψη του στη Θεσσαλονίκη. Στο κτίριο αυτό υπογράφηκε από τον Τούρκο αρχιστράτηγο του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1912, Χασάν Ταξίν πασά, η παράδοση της Θεσσαλονίκης στον ελληνικό στρατό, στις 26 Οκτωβρίου του 1912.

Στη διάρκεια της πυρκαγιάς το 1917, το Διοικητήριο παρέμεινε ανέπαφο από τη φωτιά, ενώ ο περιβάλλων χώρος του μνημείου καταστράφηκε από την πύρινη λαίλαπα. Το 1925, είναι η μόνη Γενική Διοίκηση που διατηρείται (καταργούνται οι διοικήσεις Κρήτης, Αιγαίου, Ηπείρου, Σάμου, Ικαρίας για να επανιδρυθούν αργότερα), ενώ το 1945 ιδρύεται η Γενική Διοίκηση Βορείου Ελλάδος.

Το 1955, οι γενικές διοικήσεις καταργούνται και έρχεται το υπουργείο Βόρειας Ελλάδας, με επικεφαλής υπουργό, που για πρώτη φορά συμμετέχει σε υπουργικό συμβούλιο.

Το 1970, η δικτατορία του Ιωαννίδη το καταργεί και στο χώρο ευθύνης του δημιουργούνται δύο Περιφερειακές Διοικήσεις- Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με έδρ
Keywords
Τυχαία Θέματα