Ζητούμενο μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία

Με ζητούμενο μια μεγάλη κοινωνική συμφωνία, με άξονες την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, οι κοινωνικοί εταίροι καλούνται να συζητήσουν όλα τα θέματα που αφορούν στις εργασιακές σχέσεις, για τις παρεμβάσεις που πρόκειται να γίνουν στο πλαίσιο του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την τριετία 2012-15.
Το «πάγωμα» του κατώτατου μισθού, ο περιορισμός των μέσων αποδοχών με την κατάργηση επιδομάτων
και διάφορων προσαυξήσεων, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους και η περαιτέρω ενίσχυση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης θα αποτελέσουν, σύμφωνα με τις θέσεις των κοινωνικών εταίρων, ζητήματα αιχμής που θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων, οι οποίες αναμένεται να αρχίσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Η έναρξη του διαλόγου, μετά την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο ΣΕΒ για συνάντηση των κοινωνικών εταίρων, που επρόκειτο να γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, παίρνει μερικές ημέρες παράταση μετά την άρνηση της ΓΣΕΕ να προσέλθει πριν συνέλθουν τα όργανα (εκτελεστική επιτροπή και Διοίκηση) της Συνομοσπονδίας για τη λήψη σχετικών αποφάσεων. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, οπότε στη συνέχεια θα καθορισθούν σε συνεννόηση με όλους τους εργοδοτικούς φορείς (ΣΕΒ, ΕΣΕΕ ΓΣΕΒΕΕ) οι όποιες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν.

Η ΓΣΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε συζήτηση για νέες μειώσεις μισθών, θεωρώντας αδιαπραγμάτευτη την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τη διατήρηση των ορίων για τα κατώτατα όρια αμοιβών.

Απορρύθμιση

Οι συνδικαλιστές αναμένεται να τονίσουν ότι η ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις έχει οδηγήσει σε απορρύθμιση της αγοράς εργασίας με διόγκωση της ύφεσης, «εκρηκτική» αύξηση της ανεργίας και στη δημιουργία πρόσθετων προβλημάτων στην οικονομία και τα ασφαλιστικά Ταμεία από τη μείωση των εισφορών.

Αποστάσεις από τις παρεμβάσεις με μειώσεις στα κατώτατα όρια, που ζητεί η τρόικα, κρατούν εκτός από την κυβέρνηση και οι εργοδοτικές οργανώσεις εκτιμώντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη διόγκωση της ύφεσης. Από την πλευρά του ΣΕΒ, εκφράζεται η άποψη ότι τα κατώτατα όρια δεν επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα και ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να γίνουν σε όλες τις άλλες μισθολογικές παραμέτρους, όπως στα επιδόματα, στις ωριμάνσεις και ιδίως στις κλαδικές συμβάσεις. Επίσης, στις ασφαλιστικές εισφορές, που κρίνονται ιδιαίτερα υψηλές.

Την άποψη, ότι ο κατώτατος μισθός αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για τη διασφάλιση της ομαλότητας στην αγορά εργασίας, εκφράζει η ΓΣΕΒΕΕ. Κύκλοι των επαγγελματοβιοτεχνών, όπως και των εμπόρων υποστηρίζουν «πάγωμα» των κλαδικών συμβάσεων εργασίας και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Η ΕΣΕΕ εκτιμά ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης μεταξύ των δύο μερών, εργοδοτών και εργαζομένων. Θεωρεί ότι το σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που έχει λειτουργήσει τα τελευταία 20 χρόνια παρήγαγε συνολικά θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, όπως επισημάνθ
Keywords
Τυχαία Θέματα