EMC: Νέα μελέτη για το ψηφιακό σύμπαν αποκαλύπτει κενά στα Big Data

22:53 12/12/2012 - Πηγή: PC Nea

H EMC Corporation παρουσίασε τα αποτελέσματα της νέας μελέτης της IDC για το Ψηφιακό Σύμπαν (Digital Universe), η οποία είναι προϊόν χορηγίας της EMC και φέρει τον τίτλο “Big Data, Bigger Digital Shadows, and Biggest Growth in the Far East”.
Η IDC εκτιμά ότι παρά τον εξαιρετικά ταχύ ρυθμό αύξησης και τον τεράστιο
όγκο των πληροφοριών που γεννούν άνθρωποι και μηχανές, μόλις το 0.5% του συνολικού όγκου των δεδομένων σε παγκόσμιο επίπεδο υπόκειται κάποιο είδος ανάλυσης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η όλο και μεγαλύτερη διείσδυση συσκευών όπως τα PCs και τα smartphones έχει αυξήσει το ποσοστό πρόσβασης στο Ίντερνετ από τις αναδυόμενες αγορές, ενώ η συμβολή μηχανών, όπως οι κάμερες ασφαλείας και οι έξυπνοι μετρητές, στην δημιουργία δεδομένων, έχει οδηγήσει στο διπλασιασμό της έκτασης του ψηφιακού σύμπαντος μέσα σε δύο μόλις χρόνια (2.8 ZB). Η IDC εκτιμά ότι μέχρι το 2020 το ψηφιακό σύμπαν θα προσεγγίσει τα 40 ZB, ξεπερνώντας οποιαδήποτε άλλη σχετική πρόβλεψη έχει γίνει στο παρελθόν κατά 14%.

Από πλευράς καθαρού όγκου δεδομένων τα 40 ZB ισοδυναμούν με τα εξής:

- Στο σύνολο των παραλιών της γης υπάρχουν 700.500.000.000.000.000.000 (ή αλλιώς 700 πεντάκις εκατομμύρια 500 τετράκις εκατομμύρια) κόκκοι άμμου. Αυτό σημαίνει ότι τα 40 ZB ισοδυναμούν με 57 φορές το πλήθος των κόκκων άμμου που υπάρχουν σε όλες τις παραλίες του πλανήτη.
- Αν μπορούσαμε να αποθηκεύσουμε όλες αυτές τις πληροφορίες σε δίσκους Blue-ray, το βάρος των δίσκων (χωρίς τις θήκες) θα ισοδυναμούσε με το βάρος 424 αεροπλανοφόρων τύπου Νίμιτς. Το 2020, τα 40 ZB θα ισοδυναμούν με 5.247 GB για κάθε άνθρωπο στη γη.

Η φετινή μελέτη σηματοδοτεί την πρώτη φορά που η IDC καταφέρνει να καταγράψει τα σημεία του ψηφιακού σύμπαντος όπου γεννιέται ή χρησιμοποιείται η πληροφορία, αποκαλύπτοντας ορισμένες ριζικές αλλαγές που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη.

Η μελέτη, στον έκτο της πλέον χρόνο, μετρά και προβλέπει την εξέλιξη μεγεθών όπως ο όγκος της ψηφιακής πληροφορίας που παράγεται και αντιγράφεται σε ετήσια βάση, το αποκαλούμενο “Big Data Gap” δηλαδή το κενό μεταξύ του όγκου των πληροφοριών που κρύβουν κάποια αξία και της πραγματικής αξίας που αντλείται από τα δεδομένα αυτά, το επίπεδο προστασίας που απαιτείται σε σχέση με αυτό που πραγματικά υλοποιείται, καθώς και τη γεωγραφική κατανομή των πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα κυριότερα σημεία της μελέτης:

Ταχύτατη επέκταση του ψηφιακού σύμπαντος:
H IDC εκτιμά ότι το ψηφιακό σύμπαν θα φτάσει τα 40 ZB μέχρι το 2020, ξεπερνώντας κάθε προγενέστερη σχετική πρόβλεψη.

Tο ψηφιακό σύμπαν θα διπλασιάζεται κάθε δύο χρόνια, από σήμερα μέχρι το 2020.
Το 2020 θα αντιστοιχούν περίπου 5.247 GB πληροφορίας για κάθε άνδρα, γυναίκα και παιδί στη γη.
Μεγάλη συμβολή στη μεγέθυνση του ψηφιακού σύμπαντος έχει η αύξηση του όγκου των δεδομένων που παράγονται από μηχανές, τα οποία θα φτάσουν από το 11% το 2005, στο 40% ή και περισσότερο το 2020.

Μεγ
Keywords
Τυχαία Θέματα