H μουσική ...επηρεάζει τη γεύση των φαγητών

12:33 4/1/2016 - Πηγή: PC Nea
Σύμφωνα με νέα έρευνα, το είδος μουσικής που ακούμε ενδεχομένως να επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμαβανόμαστε τη γεύση συγκεκριμένων πιάτων.

Η σχετική έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Charles Spence, και σε αυτή συμμετείχαν 700 εθελοντές.

Η ερευνητική ομάδα έδωσε στους συμμετέχοντες να καταναλώσουν διάφορα είδη τροφίμων, την ώρα που άκουγαν μουσική. Οι ερευνητές χώρισαν τα είδη μουσικής
σε έξι, και στη συνέχεια ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν το γεύμα που έτρωγαν σε μία κλίμακα από το ένα έως το δέκα.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι εθελοντές, σε πολλές των περιπτώσεων, έκριναν ένα γεύμα πιο νόστιμο όταν συνδυάστηκε με ορισμένα είδη μουσικής.

Η κλασική μουσική κάνει πιο νόστιμα τα ζυμαρικά
Για παράδειγμα, τα ζυμαρικά βρέθηκαν να έχουν καλύτερη γεύση όταν το γεύμα συνδυάστηκε με ένα κομμάτι όπερας, όπως το Nessum Dorma του Pavarotti, ή με την κλασική μουσική του Vivalldi.

H Indie rock κάνει πιο νόστιμα τα πικάντικα πιάτα και η pop τα κινέζικα
Μεταξύ των ευρημάτων, ο καθηγητής Spence ανακάλυψε πως τα ινδικά και τα πιο πικάντικα πιάτα έχουν καλύτερη γεύση όταν συνοδεύονται υπό τον ήχο της Indie rock, ενώ η Jazz μουσική "νοστιμεύει" τα ταϊλανδέζικα πιάτα και το σούσι.

Η pop μουσική από την άλλη, με τραγουδιστές συμπεριλαμβανομένων της Taylor Swift, φάνηκε να ενισχύει τη γεύση της κινέζικης κουζίνας, ενώ η hip-hop μουσική όχι μόνο δεν διαπιστώθηκε να βελτιώνει τη γεύση των φαγητών, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις είχε μέχρι και αρνητική επίδραση.

Το τραγούδι που έχει αρνητική επίδραση σε όλα τα πιάτα
Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι ένα τραγούδι βρέθηκε να έχει αρνητικές συνέπειες στην απόλαυση κάθε φαγητού, στα πλαίσια της εν λόγω μελέτης. Αυτό δεν είναι άλλο από το "Baby" του Justin Bieber.

Η σχέση μουσικής και γεύσης
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα και όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα, τα ευρήματα της μελέτης φαίνεται να συμβαδίζουν με τα ευρήματα προηγούμενων ερευνών.

Η δυνατή μουσική "μουδιάζει" την ικανότητα της γεύσης, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ανιχνεύουμε τη γλυκιά ή αλμυρή γεύση, υπό τη συνοδεία παράξενων, υψηλών και γρήγορων συχνοτήτων. Ο καθηγητής Spence περιγράφει το φαινόμενο ως “ψηφιακό καρύκευμα”.

“Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε ότι αντιλαμβανόμαστε τα τρόφιμα κυρίως μέσω των αισθήσεων γεύσης, όσφρησης και όρασης αλλά σε ένα σώμα που μεγαλώνει, όπως δείχνει η έρευνα, η μουσική βρίσκεται στο παρασκήνιο και μπορεί επίσης να έχει κάποια επίδραση”.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στους Times, η εταιρεία η οποία παρείχε τα πιάτα στη μελέτη, σκέφτεται σοβαρά να παρέχει cds με μουσική, ανάλογα με το είδος φαγητού που παραγγέλνουν οι άνθρωποι.

pathfinder.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα