Kaspersky: η απώλεια αρχείων από ψηφιακή ​​επίθεση στοιχίζει €278 στο μέσο Ευρωπαίο χρήση

07:26 18/1/2014 - Πηγή: PC Nea
Σύμφωνα με την έρευνα Consumer Security Risks, η οποία πραγματοποιήθηκε από τη B2B International και την Kaspersky Lab, η αξία των αρχείων πολυμέσων που ένας Ευρωπαίος χρήστης θα μπορούσε να χάσει από μια συσκευή ως αποτέλεσμα ψηφιακής επίθεσης ή άλλου είδους ζημιάς, ανέρχεται κατά μέσο όρο στα €278.

Οι χρήστες θα μπορούσαν να προλάβουν πολλές από αυτές τις απώλειες, ωστόσο, όταν αγοράζουν ψηφιακό περιεχόμενο, συνήθως αμελούν
να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι το περιεχόμενο είναι ασφαλές.

Οι χρήστες μπορεί να χάσουν τα αρχεία τους με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Οι συσκευές μπορούν να χαθούν, να κλαπούν ή ακόμα και να πέσουν θύματα κακόβουλων επιθέσεων. Οι ψηφιακοί εγκληματίες έχουν αντιληφθεί ότι τα αρχεία είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για τους χρήστες. Γι αυτό το λόγο, αναπτύσσουν διαρκώς νέα malware, τα οποία είναι σε θέση να κρυπτογραφούν τα δεδομένα σε έναν σκληρό δίσκο και στη συνέχεια να απαιτήσουν λύτρα για την αποκατάστασή τους.

Σύμφωνα με την έρευνα της B2B International, το 22% των ερωτηθέντων στην Ευρώπη αντιμετώπισε μια ψηφιακή επίθεση το 2013. Την ίδια στιγμή, σε ποσοστό πάνω από 60%, οι χρήστες που είχαν πέσει θύματα κακόβουλου λογισμικού (το οποίο είτε προκάλεσε ζημιές, είτε κατέστρεψε τα αρχεία τους), παραδέχθηκαν ότι δεν ήταν σε θέση να αποκαταστήσουν πλήρως τα αρχεία τους. Για την ίδια περίοδο, περίπου το 12% των χρηστών ανέφερε απώλεια, κλοπή ή καταστροφή της συσκευής του.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ζημιά από την πιθανή απώλεια ψηφιακού περιεχομένου (με άλλα λόγια, η χρηματική αξία των αρχείων που δεν μπορούν να αποκατασταθούν) είναι μεγαλύτερη για τους νέους, οι οποίοι «κατεβάζουν» συχνά μουσική και ταινίες. Για παράδειγμα, οι ερωτηθέντες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 16-24 ετών θα αντιμετώπιζαν μια μέση απώλεια της τάξης των €493, ενώ εκείνοι που ανήκουν στην ομάδα 25-34 θα έχαναν €335 κατά μέσο όρο. Οι χρήστες ηλικίας άνω των 45 ετών θα έχαναν κατά μέσο όρο €167.
Στην Κίνα και τη Ρωσία, οι χρήστες πιθανότατα θα αντιμετωπίσουν τις υψηλότερες απώλειες κατά μέσο όρο – στα €560 και €593 ανά χρήστη αντίστοιχα. Τα αντίστοιχα ποσά είναι χαμηλότερα στην Ευρώπη (€278) και στη Βόρεια Αμερική (€252).

Το back up από μόνο του δεν αρκεί για την προστασία των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ακόμα και αν γίνεται σε τακτική βάση. Οι χρήστες θα πρέπει να προστατεύσουν τις προσωπικές τους συσκευές από κακόβουλες επιθέσεις που έχουν σχεδιαστεί με στόχο να κλέψουν ή να αποσπάσουν δεδομένα. Τα smartphones και τα tablets θα πρέπει να διαθέτουν επιπλέον εργαλεία που θα βοηθούν τους κατόχους τους να εντοπίζουν μια χαμένη συσκευή ή να περιορίσουν τις πιθανές ζημιές σε περίπτωση κλοπής.

Η Kaspersky Lab προσφέρει το Kaspersky Internet SecurityMulti-Device, μια ολοκληρωμένη λύση που παρέχει την καλύτερη προστασία στους χρήστες απέναντι στις ψηφιακές απειλές κάθε τύπου. Η λύση περιλαμβάνει μεμονωμένα προϊόντα για την προστασία ηλεκτρονικών υπολογιστών Windows και Mac, καθώς και λύσεις ασφάλειας για smartphones και tablets που «τρέχουν» Android. Οι κάτοχοι iPhone και iPad μπορούν να κατεβάσουν τη δωρεάν εφαρμογή Kaspersky Safe Browser, η οποία τους επιτρέπει να «σερφάρουν» με ασφάλεια και σιγουριά στο Διαδίκτυο από τις συσκευές τους.

Σε συνδυασμό με μια σειρά από τεχνολογίες antivirus, κάθε προϊόν που βρίσκεται ενσωματωμένο στο Kaspersky Internet SecurityMulti Device διαθέτει ειδικά χαρακτηριστικά για την αξιόπιστη προστασία των χρηστών από τις απειλές που στοχοποιούν συγκεκριμένες συσκευές. Για παράδειγμα, η έκδοση του προϊόντος που έχει σχεδιαστεί για Windows, περιλαμβάνει τη λειτουργία Anti-Blocker, η οποία εξουδετερώνει τα Blocker Trojans (κακόβουλα προγράμματα που εμποδίζουν την πρόσβαση των χρηστών σε έναν υπολογιστή και απαιτούν λύτρα για την αποκατάσταση της πρόσβασης).

Η έκδοση του Kaspersky Internet Security – Multi Device για smartphones και tablets περιλαμβάνει λειτουργίες για τον εντοπισμό μιας συσκευής από απόσταση, ενώ μπορεί να ενεργοποιήσει ένα δυνατό ηχητικό σήμα και να τραβήξει φωτογραφίες του κλέφτη, χρησιμοποιώντας την ενσωματωμένη κάμερα της συσκευής. Παράλληλα, διαθέτει και πολλά επιπλέον χαρακτηριστικά που βοηθούν σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής της συσκευής.
Keywords
Τυχαία Θέματα