Δημοπρατείται το έργο Rural Broadband για τις απομακρυσμένες περιοχές

07:10 22/11/2013 - Πηγή: PC Nea
Τη δημοπράτηση του πολυαναμενόμενου, τηλεπικοινωνικού έργου Rural Broadband, που υπόσχεται ευρυζωνική κάλυψη για απομακρυσμένες περιοχές, ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών για την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, το έργο «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές "Λευκές" Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης-Αξιοποίησης των Υποδομών» προχωρά επιτέλους «μετά από μια μακρά αλλά απολύτως επιτυχή διαδικασία ωρίμανσης του έργου με στόχο τον καθορισμό των τεχνικών και οικονομικών παραμέτρων
που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του».

Το πρότζεκτ, προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) περιλαμβάνει την εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής «σε σχεδόν 5.100 λευκές αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 40% της ελληνικής επικράτειας», σημειώνεται.

Στόχος του έργου, όπως αναφέρεται, είναι η παροχή γρήγορου ίντερνετ στις αγροτικές περιοχές της χώρας μέχρι το 2015, όπου σήμερα δεν διατίθενται ευρυζωνικές συνδέσεις και η μείωση μείωση του «ευρυζωνικού χάσματος» που υπάρχει μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας και των τμημάτων της χώρας.

Το Rural Broadband θα υλοποιηθεί με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τη μέθοδο DBFO (Design, Build, Finance, Operate), ενώ το κεφαλαιουχικό κόστος (Capex) θα καλυφθεί από δημόσια δαπάνη.

Το έργο θα δώσει στους κατοίκους των αγροτικών και νησιωτικών περιοχών πρόσβαση «σε βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική σύνδεση με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών, η χορήγηση βεβαιώσεων και εγγράφων με ηλεκτρονικές αιτήσεις», που σήμερα στερούνται, αναφέρει το υπουργείο Υποδομών.

Επίσης, αναμένεται αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε τομείς όπως ο τουρισμός, λόγω προσέλκυσης «περισσότερων και υψηλότερου επιπέδου τουριστών που θα αξιοποιούν την ευρυζωνική σύνδεση ως μια βασική υπηρεσία που θα απολαμβάνουν σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στη χώρα, με αξιοπιστία, ασφάλεια και ποιότητα» συμπληρώνει το υπουργείο.
Keywords
Τυχαία Θέματα