Ο ΟΤΕ συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα

14:51 15/11/2011 - Πηγή: PC Nea
Ο ΟΤΕ, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη δικτύων Νέας Γενιάς (Next Generation Networks) συμμετέχει στα ερευνητικά προγράμματα PANDA και WiSE-PON σχετικά με τεχνολογίες και αρχιτεκτονικές δικτύων πρόσβασης επόμενης γενιάς (Next Generation Access Networks).

Οι δύο δράσεις, χρηματοδοτούμενες από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.), αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο
προώθησης νέων τεχνολογιών και καινοτόμων εφαρμογών ευρυζωνικότητας στη χώρα.

Το έργο PANDA (“Asymmetric Passive Optical Network for xDSL and FTTH Access”) στοχεύει στη μελέτη και ανάπτυξη τεχνολογιών Παθητικού Οπτικού Δικτύου (Passive Optical Network) Πρόσβασης που θα συνδέει με ταχύτητες 10 GBPS μονάδες δικτύου (Optical Network Units- ONUs) κοντά στον τελικό χρήστη.

Ο τελικός χρήστης θα συνδέεται με οπτικές ίνες (ONU) με τεχνολογία VDSL2 και τελική ταχύτητα πρόσβασης τουλάχιστον 100 Μbps. Σημαντικό επίσης πλεονέκτημα της προτεινόμενης αρχιτεκτονικής είναι ότι μπορεί να επιτύχει ταχύτητες με κόστος δικτύου σημαντικά μικρότερο των υφιστάμενων προτεινόμενων αρχιτεκτονικών και τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται στις αρχιτεκτονικές οπτικής ίνας μέχρι τη γειτονιά και μέχρι το κτίριο (FTTC και FTTB).

Παράλληλα με τον τομέα της σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης, ο ΟΤΕ κατανοώντας τις απαιτήσεις των χρηστών για ακόμη υψηλότερες ταχύτητες ασύρματης πρόσβασης, συμμετέχει και στο έργο WiSEPON (“Converging FTTx and Broadband Heterogenous Wireless Services over Next-Generation Radio-over-Fiber Passive Optical Networks).

Το έργο αυτό αφορά σε τεχνολογίες Radio over Fiber. Στόχος είναι ανάπτυξη των πρωτοκόλλων και τεχνολογιών για σύνδεση σταθμών ασύρματης πρόσβασης με οπτικές ίνες ώστε να μπορούν να επιτευχθούν ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες σύνδεσης (>24 Μbps)και στα κινητά ασύρματα δίκτυα ευρυζωνικότητας.

Ο ΟΤΕ, δραστηριοποιείται ενεργά σε θέματα έρευνας & ανάπτυξης, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο, έχοντας να επιδείξει πληθώρα επιτυχημένων συμμετοχών σε ερευνητικά προγράμματα.

Ο ΟΤΕ συμμετέχει ήδη σε δυο ευρωπαϊκά προγράμματα για ασύρματες επικοινωνίες (CONSERN & WHERE2) του 7ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (FP7), θεμελιώνοντας την παρουσία του στο διεθνή ερευνητικό χώρο.

Ακόμη, πρόσφατα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η συμμετοχή του σε τρία ακόμη ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα του 7ου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης: Self-NET (αποτελεσματική λειτουργία αυτο-διαχειριζόμενων στοιχείων του Μελλοντικού Διαδικτύου), REWIND (πρωτότυπο σύστημα ραδιο-αναμετάδοσης σε δίκτυα WiMAX) και FUTON (αναφορικά με ανάπτυξη υβριδικής οπτικής-ασύρματης υποδομής για την σύνδεση απομακρυσμένων κεραιών σε μια κεντρική μονάδα).
ΠΗΓΗ: Δελτίο Τύπου

© pcnea.blogspot.com
don't copy articles from pcnea.blogspot.com without permission
Keywords
Τυχαία Θέματα