11 ελληνικά νησιά με λίγους κατοίκους και πολλή ομορφιά

Έντεκα εναλλακτικές προτάσεις στους συνήθεις νησιωτικούς προορισμούς της χώρας μας παρουσιάζει η βρετανική Telegraph, η οποία συνέταξε μια λίστα με 11 ελληνικά νησιά με ελάχιστους κατοίκους “υπάρχουν δεκάδες νησιά βγαλμένα από τα βάθη του χρόνου τα οποία παρέχουν πλήρη γαλήνη και μια ευκαιρία να ξεφύγει κανείς από το πλήθος.

Αυτός είναι ο οδηγός μας στα λιγότερο κατοικημένα από τα ελληνικά νησιά, όπου το μέσο μεταφοράς μπορεί να είναι γάιδαρος αντί για ταξί ή

λεωφορείο, και το καλύτερο μάθημα είναι να μάθει κανείς να μην κάνει και πολλά πράγματα”. Ακολουθεί η λίστα, όπως παρατίθεται από την Telegraph…

-Καστελόριζο, Δωδεκάνησα: πληθυσμός 492 κάτοικοι. «Μπορεί να βρίσκεται μόλις 800 μέτρα από την τουρκική ακτή, αλλά το Καστελόριζο είναι αδιαμφισβήτητα ελληνικό. Το κτίριο το οποίο έδωσε στο νησί το όνομά του, Καστελόριζο, είναι ένα κόκκινο οχυρό που ανάγεται στον 14ο αιώνα. Στο λιμάνι, ευχάριστα διαφορετικό από τα φωτεινά λευκά κτίριο που χαρακτηρίζουν πολλούς ελληνικούς οικισμούς, είναι ένα όμορφο σύμπλεγμα από βίλες με φωτεινά χρώματα. Η Γαλάζια Σπηλιά, στη νοτιοανατολική ακτή του νησιού, είναι ένα εντυπωσιακό φυσικό φαινόμενο».

-Χάλκη, Δωδεκάνησα: πληθυσμός 478. «Δυτικά της Ρόδου, αυτό το κακοτράχαλο νησί είναι δημοφιλές στους εκδρομείς, αλλά ο μόνιμος πληθυσμός του είναι κάτω από 500 άτομα. Τα ιταλιάνικα σπίτια στο λιμάνι του Εμπορειού, συνοδεύονται από το υψηλότερο κτίριο ρολογιού στα Δωδεκάνησα. Περίπου τρία χιλιόμετρα στα δυτικά είναι το Χωριό, όπου βρίσκεται ένα μοναστήρι και μια εκκλησία που είναι το επίκεντρο θρησκευτικών πανηγυριών τον Σεπτέμβριο και τον Αύγουστο.

-Ψαρά: πληθυσμός 458. «Όταν οι Τούρκοι εισέβαλαν σε αυτό το βόρειο νησί το 1824, 3.000 από τους 30.000 κατοίκους διέφυγαν με μικρά σκάφη, οι υπόλοιποι, προτιμώντας να πεθάνουν αντί να παραδοθούν, κατέφυγαν σε μια πυριτιδαποθήκη και ανατινάχτηκαν. Το όνομα αυτού του μακρινού, θεωρητικά ελαφρώς πένθιμου νησιού, σημαίνει “διάστικτα πράγματα” στα αρχαία ελληνικά. Μόνο λίγοι εκδρομείς φτάνουν από την κοντινή Χίο, οπότε οι παραλίες του νησιού – Κατσούνη, Κάτω Γιαλός, Λαζαρέττα, Λάκκα και Λήμνος – είναι σχεδόν πάντα ήσυχες».

-Κουφονήσια, Κυκλάδες: πληθυσμός 400. «Τεχνικά μιλώντας, τα Κουφονήσια είναι δύο νησιά, το Άνω Κουφονήσι και το Κάτω Κουφονήσι. Αλλά το δεύτερο είναι τόσο μικροσκοπικό που είναι ακατοίκητο. Η Τζέιν Φόστερ, ειδικός της Telegraph σε ταξίδια στην Ελλάδα, λέει ότι το Άνω Κουφονήσι έχει “κατάλευκα κυκλαδίτικα εξοχικά” και “μια ολοζώντανη μικρή κοινότητα” που ζούσε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ως το 1980».

-Σίκινος, Κυκλάδες: πληθυσμός 273. «Το νησί, ανάμεσα στην Ίο και τη Φολέγανδρο, έχει κάποια από τα πιο ελκυστικά τοπία στις Κυκλάδες και οι επισκέπτες μπορούν να περιμένουν φιλόξενες ταβέρνες που διαχειρίζονται μητρικές φιγούρες, και καΐκια που φεύγουν από την Αλοπρόνοια για μακρινές παραλίες. Το Κάστρο, ένα οχυρό του 15ου αιώνα σε μια πλαγιά 280 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, έχει το μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής. Υπάρχει επίσης μια εκκλησία με γαλάζιο θόλο, η Παναγιά Παντάνασσα».

-Ανάφη, Κυκλάδες: 271 κάτοικοι. «Ο μόνος οικισμός σε αυτό το νησί, η Χώρα, είναι στα 260 μέτρα, τόσο το καλύτερο για να απολαμβάνετε τη θέα στο Κρητικό Πέλαγος, Ηφαιστειακός βράχος (αποτέλεσμα των εκρήξεων της Σαντορίνης) καλύπτει το νησί, καθιστώντας το ένα αρκετά αραιοκατοικημένο μέρος, αλλά η απομόνωση είναι δοξαστική, και οι νότιες παραλίες αυξάνουν τη γοητεία αυτού του απομακρυσμένου μέρους στο τέλος της γραμμής. Συστήνεται το ταξίδι στην Καλαμιώτισσα, μοναστήρι στο νοτιοανατολικό άκρο».

-Σχοινούσα, Κυκλάδες: 226 κάτοικοι. «Η Σχοινούσα προσφέρει τον τυπικό ελληνικό συνδυασμό ανεμόμυλων, εκκλησιών και παραλιών. Ο Αλμυρός μπορεί να είναι ελκυστικός σε οικογένειες, ενώ το Αυλάκι του Παπά είναι καλό για απομόνωση. Γευστικές σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν κατσίκι με κοφτά μπιζέλια, λοβούς μπιζελιού και πιταρίδια. Δεν υπάρχουν μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά το νησί έχει καλά μονοπάτια, ή μπορείτε να νοικιάσετε μοτοποδήλατα ή ποδήλατα».

-Αγαθονήσι, Δωδεκάνησα: 185 κάτοικοι. «Το βορειότερο νησί των Δωδεκανήσων, το Αγαθονήσι, προσελκύει ναυτικούς, αυτούς που επιζητούν απομόνωση (δεν είναι δυνατή σε όλες τις παραλίες η πρόσβαση από ξηράς) και φίλους της ιστορίας (εκεί βρίσκονται οι Θόλοι, ένα προβυζαντινό μνημείο μοναδικό στο Αιγαίο)».

-Δονούσα, Κυκλάδες: 183 κάτοικοι. «Πιστεύεται ότι ο Διόνυσος, θεός του κρασιού, επέλεξε αυτό το μικροσκοπικό νησί για να κρύψει την Αριάδνη, την Κρητική πριγκίπισσα που είχε ερωτευτεί. Ο τουριστικός τομέας, φυσικά, δεν χάνει την ευκαιρία να το χρησιμοποιήσει αυτό για να καυχηθεί για το πόσο προσφέρεται το νησί για τους ρομαντικούς. Αλλά η αλήθεια είναι ότι οποιοσδήποτε ψάχνει για ηρεμία και απομόνωση θα είναι ευτυχισμένος εδώ».

-Ηρακλειά, Κυκλάδες: 150 κάτοικοι. «Αναμφισβήτητα με τα ωραιότερα τοπία στις Μικρές Κυκλάδες, η Ηρακλειά έχει λίγα από πλευράς εγκαταστάσεων, αλλά πολλά από φυσικά τοπία και κάποιες πανέμορφες παραλίες, περιλαμβανομένου του δημοφιλούς Λιβαδιού. Επτά μονοπάτια για trekking διατρέχουν τα νησιά για αυτούς που θέλουν να χωνέψουν τη φέτα, τις ελιές και το εξαιρετικό ντόπιο μέλι».

-Μαράθι: 12 κάτοικοι. «Πιθανός υποψήφιος για το λιγότερο κατοικημένο νησί της Ελλάδας, το Μαράθι, έχει μόνο μια παραλία, καθόλου δρόμους, αυτοκίνητα και μαγαζιά. Λίγοι είναι οι ήχοι πέρα από το κελάηδημα των πουλιών και τα κουδούνια των κατσικιών. Κατοικείται από την οικογένεια Αιμιλιανού, που κατέφθασε το 1977. Εγκατέστησαν υδροδότηση και ηλεκτροδότηση και τώρα καλωσορίζουν τους επισκέπτες στο ξενοδοχείο και την ταβέρνα το καλοκαίρι, όταν το νησί έχει περίπου 12 κατοίκους. Αυτός ο αριθμός πέφτει στους τρεις τον χειμώνα»

Πηγή: Perierga.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα