17χρονος από τη Βολιβία φτιάχνει ρομπότ από σκουπίδια

Ο 17χρονος Βολιβιανός Esteban Quispe κάθεται μπροστά στον υπολογιστή του. Στο δωμάτιο που οι γονείς του μετέτρεψαν σε εργαστήριο, ο νεαρός περιβάλλεται από ένα σωρό ετερόκλητα υλικά- ηλεκτρικά καλώδια, μεταλλικά φύλλα, λαμπάκια διαφορετικών μεγεθών και χρωμάτων. Τα έχει μαζέψει όλα ο ίδιος από τη χωματερή της πόλης του για να τα μετατρέψει σε… ρομπότ.

Όλες οι κατασκευές του Esteban αποτελούνται από ανακυκλωμένα ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά υλικά και ο νεαρός είναι εντελώς αυτοδίδακτος.

Επιδεικνύει με υπερηφάνεια το αυτοκινητάκι που έφτιαξε και έχει στο μπροστινό μέρος

σειρά φωτάκια που αναβοσβήνουν διαδοχικά, όπως ο ΚΙΤ του τηλεοπτικού «Ιππότη της Ασφάλτου». Από τα χέρια του πέρασε κι ένας κύβος με LED που προβάλλει τρισδιάστατες εικόνες. Αλλά το πιο πολύπλοκο δημιούργημά του είναι ένα αντίγραφο του ρομπότ Wall-E της Pixar, από το οποίο πήρε και το όνομά του.

Η γενέτειρα του Quispe, η πόλη Patacamaya, έχει πληθυσμό περίπου 12.000 κατοίκων και βρίσκεται εκατό χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας της Βολιβίας Λα Παζ. Η Βολιβία, εξηγεί το Al Jazeera, είναι η πιο φτωχή χώρα της Νότιας Αμερικής με πολύ χαμηλά ποσοστά επιστημονικής και τεχνολογικής καινοτομίας.

Στο Patacamaya, όπου πολλοί κάτοικοι ζουν σε συνθήκες φτώχειας και δεν έχουν πρόσβαση στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τα ταλέντο του νεαρού Esteban να φτιάχνει ηλεκτρονικές συσκευές από ηλεκτρονικά απόβλητα και άλλα απορρίμματα τον έχει μετατρέψει σε τοπική διασημότητα.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ασχολήθηκαν μαζί του πέρσι, αφότου κέρδισε το πρώτο βραβείο σε σχολικό διαγωνισμό ρομποτικής με, τι άλλο, το ρομπότ Wall-E.

Η ιδέα για την κατασκευή του του ήρθε το 2008, όταν είδε την ομώνυμη ταινία της Pixar. Τότε άρχισε να μαζεύει υλικά, κομμάτι- κομμάτι, για να συναρμολογήσει το ρομπότ. Ύστερα από αρκετές απόπειρες ολοκλήρωσε τελικά την τελική εκδοχή του το 2014. «Ο χαρακτήρας μού άρεσε αμέσως λόγω της ευφυίας του και της οικολογικής του συνείδησης», εξηγεί, «είμαι κάπως σαν τον Wall-E κι εγώ», λέει, «θα ήθελα η Βολιβία να ήταν μία λιγότερο μολυσμένη χώρα».

Ο ίδιος γνωρίζει πως οι ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρησιμοποιούνται πια θα έπρεπε να απορρίπτονται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα σκουπίδια καθώς περιέχουν επικίνδυνα κομμάτια και υλικά. «Αλλά στο Patacamaya ο κόσμος ακόμα δεν καταλαβαίνει τη σημασία της διαφοροποίησης αυτής», προσθέτει.

Ο Quispe είχε ενδιαφέρον και κλίση προς τις κατασκευές από μικρός. Παρακολουθούσε τον πατέρα του, πρώην οικοδόμο, να φτιάχνει ξύλινα αυτοκινητάκια στον ελεύθερο χρόνο του. Μαζί, όταν το αγόρι έγινε 10 χρονών, έφτιαξαν αυτοκινητάκι που είχε και φώτα. Ο Esteban άρχισε να εξασκείται μόνος του φτιάχνοντας μικρά αντικείμενα από σύρμα. Προχώρησε σε πιο περίπλοκα σχέδια και σύντομα ξεπέρασε σε δεξιοτεχνία τον πατέρα του.

Πηγή: newsbeast.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα