1ο Διεθνές Συνέδριο του University of Cyprus Model United Nations

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο του University of Cyprus Model United Nations (UCYMUN) έλαβε χώρα στις 8-10 Απριλίου 2022, συγκεντρώνοντας 120 νέους και νέες από Κύπρο, Ελλάδα, Ιταλία, Βέλγιο, Γαλλία, Ινδία, Ουκρανία και Γερμανία. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε δια ζώσης στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου

στην Αγλαντζιά.

Το UCYMUN συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, ενώ τέθηκε υπό την αιγίδα της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κας Αννίτας Δημητρίου.

Στην τελετή έναρξης του Συνεδρίου, ο Γενικός Γραμματέας, Στέφανος Χαραλάμπους, μίλησε στους και στις παρευρισκομένους/ες, ενώ καλοσώρισε επίσης τους επίσημους προσκεκλημένους του συνεδρίου οι οποίοι είχαν κληθεί να δώσουν ομιλία στην τελετή έναρξης. Ο Γενικός Γραμματέας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στους λόγους που επέλεξε να ξεκινήσει την ιδέα του UCYMUN, ιδιαίτερα στο ότι ήθελε να ενδυναμώσει τη φωνή των νέων της Κύπρου.

Οι επίτιμοι προσκεκλημένοι ήταν ο κ. Ανδρέας Κέττης Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η κα Αννίτα Δημητρίου Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και η κα Φρόσω Βιολάρη Αρχισυντάκτρια του Sigmalive.

Ο κύριος Κέττης εξέφρασε τις ανησυχίες του για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Ανέφερε επίσης, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακήρυξε το 2022 ως το “Έτος Νεολαίας” επειδή το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι οι μεγαλύτερες θυσίες κατά τη διάρκεια της συνεχιζόμενης πανδημίας έγιναν από τη νέα γενιά.

Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, κα Αννίτα Δημητρίου, τόνισε πώς οι νέοι και οι νέες είναι το μέλλον και ότι «δεν πρέπει να λαμβάνονται αποφάσεις για νέους χωρίς νέους». Στη συνέχεια, συνεχάρη τον Γενικό Γραμματές για αυτή του την «εξαιρετική πρωτοβουλία» και επισήμανε το θέμα της υποεκπροσώπησης των γυναικών στην πολιτική, δηλώνοντας ότι «Αν συμμετείχαν περισσότεροι νέοι/νέες και /γυναίκες στην πολιτική, δεν θα αντιμετωπίζαμε αυτά τα προβλήματα σήμερα». Καταλήγοντας, η κα Δημητρίου συμβούλευσε τους συμμετέχοντες να μην φοβούνται να πραγματοποιήσουν τους στόχους και τα όνειρά τους και να αφοσιώνονται στη διαδρομή: «Αν θέλετε κάτι, το σύμπαν θα σας βοηθήσει να το πετύχετε».

Τέλος, η κυρία Βιολάρη έδωσε εξαιρετικές δηλώσεις στο συνέδριο. Η κα. Βιολάρη εστίασε στη σημασία της Ελευθερίας των Μέσων. Για να υποστηρίξει τα επιχειρήματά της, έκανε αναφορά στην επίθεση που είχε υποστεί εκείνη και το Sigmalive το περασμένο καλοκαίρι. Δήλωσε ότι «αυτό δεν ήταν απλώς μια επίθεση στην Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά μια επίθεση στην Ελευθερία του Λόγου». Είναι σημαντικό, σύμφωνα με αυτήν, οι δημοσιογράφοι και τα μέσα ενημέρωσης να παρέχουν αντικειμενική ενημέρωση. Επιπλέον, καταδίκασε την προσέγγιση της Ρωσίας για τα μέσα ενημέρωσης λέγοντας ότι όταν η ρωσική κυβέρνηση απαγορεύει ή πληρεί αυστηρό έλεγχο στην έκθεση πληροφοριών, όχι μόνο βλάπτουν την Ελευθερία των Μέσων αλλά ταυτόχρονα αφαιρούν από τα μέσα την δυνατότητα να παραμένουν αντικειμενικά. Η κυρία Βιολάρη προς το τέλος της ομιλίας της εξήγησε στους παρευρισκομένου ότιι δεν πρέπει να πτοούνται από ό,τι συμβαίνει: “Όταν κάνετε αυτό που αγαπάτε τίποτα δεν μπορεί να σας σταματήσει”.

Διοργανωτές: Πανεπιστήμιο Κύπρου και Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο

Χορηγός Επικοινωνίας: SigmaLive

Bronze Sponsor: Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου - Cyprus Telecommunications Authority (CYTA)

Περισσότερες πληροφορίες για το University of Cyprus Model United Nations μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του Συνεδρίου στο Facebook. Αν ενδιαφέρεστε να στηρίξετε τις δραστηριότητες του συνεδρίου, προσφέροντας έτσι στους νέους της την ευκαιρία συμμετέχουν στα κοινά, παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση uneu@ucystudentclubs.cy
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
1ο Διεθνές Συνέδριο, University, Cyprus Model United Nations,1o diethnes synedrio, University, Cyprus Model United Nations