Κ.Ε: Σεβασμός στον Θεσμό της Επ. Διοικήσεως & Αν.Δικαιωμάτων

Ο Θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως, πρέπει να είναι ανεξάρτητος, δήλωσε στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σχολιάζοντας την πρόσφατη αντιπαράθεση μεταξύ του Γενικού Ελεγκτή και της Μαρίας Στυλιανού – Λοττίδη.

«Δεν μπορεί ένας Επίτροπος Διοικήσεως στο τέλος να φαίνεται ότι δεν έχει την ανεξαρτησία του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Προδρόμου έκανε αναφορά και στο δεύτερο μέτωπο που προέκυψε την Πέμπτη (10/5) ανάμεσα και πάλι στον Γενικό Ελεγκτή και την Επίτροπο

Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά.

Όπως σημείωσε, το αίτημα διαφόρων για το ότι πρέπει να δημοσιευτούν προσχέδια νομοθετημάτων που ετοιμάστηκαν για ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού, έχουν άλλη σκοπιμότητα και δεν είναι προς το δημόσιο συμφέρον.

Ο ίδιος δεν δίστασε να υπογραμμίσει την ανάγκη πως πρέπει κάποια πράγματα να διασαφηνιστούν γύρω από τις αρμοδιότητες του Γενικού Ελεγκτή.

Στο μεταξύ, απαντήσεις στα όσα τους καταλογίζει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έδωσαν μέσα από την εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του ΣΙΓΜΑ και η Επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού – Λοττίδου, καθώς επίσης και η Επίτροπός Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά. Η κυρία Λοττίδη σημείωσε ότι το αίτημα του Γενικού Ελεγκτή να προβεί σε διαχειριστικό έλεγχο των φακέλων του γραφείου της παραβαίνει την ανεξαρτησία του θεσμού που η ίδια υπηρετεί.

Η ίδια υπογράμμισε ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει, όμως είναι καθαρά ένα θέμα αρχής, ξεκαθαρίζοντας ότι οικονομικός έλεγχος διεξήχθη κανονικά για το γραφείο της.

«Ο διαχειριστικός, όμως, έλεγχος, μπορεί να οδηγήσει σε μη ασφαλή συμπεράσματα, μπορεί να οδηγήσει σε οδηγίες, μπορεί να οδηγήσει σε διαπόμπευση προσωπικών δεδομένων, ευαίσθητων ζητημάτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό δεν μπορώ να το επιτρέψω, δεν μου το επιτρέπει ο νόμος», τόνισε.

Παρέμβαση στην εκπομπή, για να δώσει τις δικές της απαντήσεις, έκανε και η Επίτροπος Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά.

Η ίδια άφησε αιχμές κατά του Γενικού Ελεγκτή, λέγοντας ότι οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους.

Εξηγώντας αυτή τη θέση, υποστήριξε ότι ο Γενικός Ελεγκτής κάνει λόγο για υπέρογκα ποσά που δαπανήθηκαν για την προετοιμασία νομοσχεδίων για τη λύση του Κυπριακού, παραγνωρίζοντας ότι επρόκειτο για μια υπέρογκη δουλειά, 9.000 νομοθετημάτων.

Παράλληλα, τόνισε ότι η σχετική εργασία τής ανατέθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, καθώς επίσης και οι αντίστοιχες αμοιβές.

Η κυρία Κουρσουμπά, την ίδια ώρα, έκανε λόγο για σειρά λαθών στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, λέγοντας ότι είναι υπόλογη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και δεν επαφίεται στην ίδια να δώσει στη δημοσιότητα το σχετικό υλικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα