25 χρόνια ανασκαφών στη Μάλλουρα γιορτάζει η Αθηένου

Συνολικά 25 χρόνια ανασκαφικών δραστηριοτήτων στον αρχαιολογικό χώρο Μάλλουρα, γιορτάζει σήμερα ο Δήμος Αθηένου και αρκετοί δημότες αλλά και τουρίστες από διάφορες χώρες ξεναγήθηκαν στο χώρο.

Όπως δήλωσε η Νόνη Παπαουή Παπασιάντη, Έφορος του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου «από το 1990 διεξάγονται αρχαιολογικές ανασκαφές στην τοποθεσία Μάλλουρα, που βρίσκεται έξι περίπου χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αθηένου από αμερικανική αποστολή που ονομάζεται Athienou Archaeological Project,

υπό την εποπτεία του Κύπριου Δρα Μιχάλη Κ. Τουμάζου, καθηγητή της Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Davidson της Βόρειας Καρολίνας στην Αμερική. Οι εργασίες της αρχαιολογικής αποστολής αποτελούν διεπιστημονικό πρόγραμμα, το οποίο εστιάζεται στην αρχαιολογική θέση Μάλλουρα και στη γύρω κοιλάδα».

Εξήγησε πως «το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Αθηένου χρηματοδοτείται από το Πανεπιστήμιο Ντέβιτσον της Βόρειας Καρολίνας Αμερικής, από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών Αμερικής, το ίδρυμα Dumbarton Oaks και υποστηρίζεται από το Δήμο Αθηένου».

Η κυρία Παπασιάντη σημείωσε ότι «κάθε καλοκαίρι η αποστολή διεξάγει ανασκαφές και έρευνες στη περιοχή της Μάλλουρας. Μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί στην περιοχή ένα αγροτικό ιερό, τάφοι λαξευμένοι σε βράχο και ένας οικισμός τα οποία χρονολογούνται από τη Γεωμετρική και τη Ρωμαϊκή περίοδο ενώ έχουν εντοπιστεί και τάφοι από την τουρκοκρατία, ενώ έχει εκδοθεί και ένας τόμος που φέρει τον τίτλο 'Crossroads and Boundaries. The Archaeology of the Past and Present in the Malloura Valley, Cyprus'».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η κυρία Παπασιάντη είπε πως «χιλιάδες αρχαιότητες κοσμούν σήμερα Μουσεία και Ιδιωτικές Συλλογές ανά το παγκόσμιο όπως το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη, το οποίο εγκαινιάστηκε εκθέτοντας αντικείμενα που έκλεψε ο γνωστός αρχαιοκάπηλος Luigi Palma di Cesnola, ο οποίος τον 19ο αιώνα είχε κάνει ανασκαφές στη περιοχή Μάλλουρα και Γόλγους στην Αθηένου και σε διάφορες περιοχές σ’ ολόκληρη τη Κύπρο».

Ο Di Cesnola, συνέχισε «είχε πάρει συνολικά 35 χιλιάδες αντικείμενα στην Αμερική από τα οποία τα 6 χιλιάδες ήταν από τους Γόλγους, αφού είχε λεηλατήσει ολόκληρη τη Κύπρο».

Ανέφερε ακόμα ότι «ένας μικρός αριθμός αρχαιολογικών ευρημάτων από το χώρο του ιερού και των τάφων της Μάλλουρας, εκτίθεται στην Αρχαιολογική Συλλογή του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου. Η συλλογή αυτή αποτελείται από κτερίσματα και αναθήματα, τα οποία βρέθηκαν κυρίως σε τάφους και ιερά στις αρχαιολογικές τοποθεσίες Γόλγοι, Μάλλουρα, Άγιος Φώτιος και σε διάφορα σημεία της σύγχρονης Αθηένου, τα οποία χρονολογούνται από την Ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1050 π.Χ.) μέχρι την Ελληνιστική Περίοδο (310-30 π.Χ.)».

Σε άλλη ερώτηση η Έφορος του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου απάντησε πως «η Αρχαιολογική Αποστολή Αθηένου (Athienou Archaeological Project) είναι ένα πανεπιστημιακό, πολυκλαδικό πρόγραμμα, το οποίο από το 1990 επιχορηγείται από το Κολλέγιο Davidson και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των Η.Π.Α. για τη διεξαγωγή ανασκαφών και έρευνας στο χώρο της Μάλλουρας – Αθηένου».

Ανέφερε επίσης ότι «η δουλειά που έχει γίνει μέχρι σήμερα από επαγγελματίες αρχαιολόγους, ειδικούς επιστήμονες και φοιτητές πανεπιστημίων, που προέρχονται από περισσότερα από 50 ακαδημαϊκά ιδρύματα διεθνώς, έχει φωτίσει σημαντικά τη μακραίωνη ιστορία και ανθρώπινη δραστηριότητα στις περιοχές Μάλλουρα και Γόλγοι της Αθηένου».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα