«2502 τηλέφωνα βοήθειας από γυναίκες θύματα βίας»

Στην Κύπρο, ο Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) δέχτηκε στη γραμμή 1440 το 2018, 2502 τηλέφωνα από θύματα βίας, είπε η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου, τονίζοντας ότι η βία εναντίον των γυναικών αλλά και η οποιαδήποτε άσκηση βίας είναι έγκλημα και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο.



Σε χαιρετισμό της στη συνέντευξη Τύπου για την έναρξη των παγκόσμιων 16ήμερων δράσεων ενάντια στη βία που διοργανώνεται από τον ΣΠΑΒΟ, η κ. Αιμιλιανίδου με αφορμή την σημερινή Διεθνή Ημέρα

για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ανέφερε ότι η συνεργασία του Υπουργείου της με τον Σύνδεσμο είναι μακρόχρονη και πολύ σημαντική.

Για την ενίσχυση αυτής της συνεργασίας τον Δεκέμβριο του 2017, συνέχισε, βάσει Υπουργικής Απόφασης (11/2017), υπογράφηκε Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου και του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.  Σκοπός του Πρωτοκόλλου αυτού είναι η ανάληψη πρωτοβουλίας και δράσεων για την πρόληψη, την καλύτερη δυνατή στήριξη και προστασία των θυμάτων βίας στην οικογένεια και την ενίσχυση της αποτελεσματικής συνεργασίας μας.

Η βία στην οικογένεια, σημείωσε, είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους - για αυτό τον λόγο η πρόληψη, η αντιμετώπιση και η εξάλειψη κάθε μορφής βίας μέσα από αποτελεσματικές, συντονισμένες κυβερνητικές πολιτικές και πρακτικές με τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, αποτελούν βασική μας προτεραιότητα.

Στόχος, τόνισε, είναι η άμεση και σφαιρική εξυπηρέτηση και παροχή υπηρεσιών στα θύματα της βίας. Σημαντικός σταθμός για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας εντός της οικογένειας ήταν ο διορισμός της Συμβουλευτικής Επιτροπής από το Υπουργικό Συμβούλιο, με σκοπό την παρακολούθηση του προβλήματος, την ενημέρωση του κοινού, τη δημιουργία του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, τη διεξαγωγή ερευνών και άλλων αρμοδιοτήτων.

«Το 2017 έχουμε κυρώσει την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης και στις 23.01.2019 το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει τη δημιουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», το οποίο θα λειτουργήσει ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, φιλικό προς τις γυναίκες θύματα βίας, όπου ειδικά εκπαιδευμένοι επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες, θα εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη για σκοπούς παροχής κατάλληλης στήριξης/θεραπείας στα θύματα και τις οικογένειες τους, με τρόπο που να προάγει τα δικαιώματα και το συμφέρον των θυμάτων και μελών των οικογενειών τους», πρόσθεσε.

Είπε ότι τον Ιούνιο του 2019 δόθηκε η έγκριση από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ανάληψη του προγράμματος «Σπίτι της Γυναίκας» στον Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια.

Οι προσπάθειες μας, όσον αφορά ιδιαίτερα στην πρόληψη της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας αλλά και την αντιμετώπιση της, συμπλήρωσε η κ. Αιμιλιανίδου, θα συνεχιστούν και θα εντατικοποιηθούν.
 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα