60 δις τον μήνα ρίχνει η ΕΚΤ στην πάσχουσα Ευρωζώνη

Ένεση ρευστότητας στην πάσχουσα οικονομία της ευρωζώνης συνολικού ύψους 1,1 τρις ευρώ σε βάθος χρόνου δύο ετών ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά τη διάρκεια διάσκεψης τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της Μάριο Ντράγκι.

Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα ύψους 60 δις ευρώ το μήνα μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016. Το ποσό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από ότι αναμενόταν.

Σε ότι αφορά το ύψος των επιτοκίων η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα παραμείνουν στο 0,05% το οποίο ίσχυε μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2014.

Η ΕΚΤ προχωρεί επίσης στη μείωση του κόστους του μακροχρόνιου δανεισμού των τραπεζών.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι το πρόγραμμα θα αρχίσει τον Μάρτιο.

Το πρόγραμμα είπε ο Μάριο Ντράγκι, θα συνεχιστεί μέχρι να δούμε μια βιώσιμη προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, που συνάδει με το στόχο μας για επίτευξη πληθωρισμού κάτω αλλά πλησίον του 2%, σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Ο κ. Ντράγκι επικαλέστηκε δύο λόγους για τη λήψη της σημερινής απόφασης. Πρώτον την πιο υποτονική δυναμική για τον πληθωρισμό και δεύτερο το ότι τα μέτρα νομισματικής πολιτικής που είχαν αποφασιστεί μεταξύ του περασμένου Ιουνίου και Σεπτεμβρίου ήταν ανεπαρκή «για να αντιμετωπίσουν επαρκώς τους αυξημένους κινδύνους μιας παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού»

Τι ισχύει για τις χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα

Όπως ο επικεφαλής της ΕΚΤ εξήγησε, για τις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε πρόγραμμα υπό την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα ισχύσουν πρόσθετα κριτήρια για την αγορά των ομολόγων τους.

Διαμοιρασμός ρίσκου

Σε σχέση με τις πρόσθετες αγορές περιουσιακών στοιχείων, ο κ. Ντράγκι είπε ότι το ΔΣ της ΕΚΤ διατηρεί τον έλεγχο του προγράμματος και ότι η ΕΚΤ θα συντονίζει τις αγορές διασφαλίζοντας έτσι το ενιαίο της νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος.

Σε σχέση με το διαμοιρασμό των «υποθετικών απωλειών», ο κ. Ντράγκι είπε ότι το ΔΣ αποφάσισε ότι οι αγορές ομολόγων ευρωπαϊκών θεσμών (που θα αποτελούν το 12% των πρόσθετων αγορών περιουσιακών στοιχείων και θα αγοράζονται από τις εθνικές ΚΤ) θα υπόκεινται σε διαμοιρασμό απωλειών, με την ΕΚΤ να διατηρεί το 8% των πρόσθετων αγορών περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτό εξυπακούεται ότι το 20% των πρόσθετων αγορών περιουσιακών στοιχείων θα υπόκεινται σε ένας καθεστώς διαμοιρασμού του ρίσκου».

Keywords
Τυχαία Θέματα