98 εκ. ευρώ άντλησε η Κύπρος από το πρόγραμμα Ντράγκι

98 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας άντλησε στις αρχές Ιουλίου, μέσω αγοράς κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, η Κεντρική Τράπεζα.

Η κίνηση έγινε αμέσως μετά τη θετική αξιολόγηση της τρόϊκας.

Η διαδικασία:

Η πρόσβαση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αναστάληκε κατά τη διάρκεια της τελευταίας αξιολόγησης από την τρόϊκα.Θα ενεργοποιηθεί εκ νέου μετά την επικύρωση
της θετικής αξιολόγησης από το Eurogroup μέχρι την έναρξη της επόμενης αξιολόγησης από την τρόϊκα.Στη βάση των διαφόρων παραμέτρων, εκτιμάται ότι κατά τη 16μηνη διάρκεια του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής, δυνητικά μπορούν να αγοραστούν στη δευτερογενή αγορά, κρατικά ομόλογα περίπου €500 εκ.

Από τον περασμένο Μάρτιο, που τέθηκε σ' εφαρμογή το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, μέχρι το τέλος Ιουλίου, η Γερμανία έχει επωφεληθεί 58,3 δισ. η Γαλλία 45,7 δισ. η Ιταλία 39,8 δισ. η Ισπανία 28,6 δισ. και η Ολλανδία 13 δισ.

Συνολικά αποτελέσματα

Το σύνολο των αγορών κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά τον Ιούλιο, έφτασε τα €51,359 δισ.Από την εφαρμογή του προγράμματος μέχρι τον Ιούλιο οι αγορές κρατικών ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά άγγιξαν τα €249,5 δισ.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα μέλος της ευρωζώνης που δεν έχει δικαίωμα πρόσβασης στο πρόγραμμα, αφού εκκρεμεί η συνομολόγηση συμφωνίας με τους δανειστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα