AEK: Τα σενάρια Ευρώπης

Με την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στην τελική βαθμολογία του πρωταθλήματος η ΑΕΚ εξασφάλισε την καλύτερη χρονική αφετηρία μεταξύ των εκπροσώπων μας στο Γιουρόπα Λιγκ. Το πλεονέκτημα των Λαρνακέων έναντι Απόλλωνα και Ομόνοιας ενδέχεται ν’ αποδειχθεί μεγαλύτερο του αναμενομένου, αφού είναι πολύ πιθανό να εκκινήσουν τις υποχρεώσεις τους (όχι στον β’ προκριματικό και στις 16 Ιουλίου αλλά) στον γ’ προκριματικό γύρο και στις 30 Ιουλίου.

Η οριστική επιβεβαίωση από την UEFA των ομάδων

που θα συμμετάσχουν στο Τσάμπιονς και στο Γιουρόπα Λιγκ θα έλθει μετά τις 6 Ιουνίου και τον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, ωστόσο βάσει των ήδη εκδοθέντων κανονισμών για τις δύο διοργανώσεις την περίοδο 2015/16 το σκηνικό μοιάζει προδιαγεγραμμένο.

Η ανάδειξη των Μπαρσελόνα και Γιουβέντους σε πρωταθλήτριες Ισπανίας και Ιταλίας αντιστοίχως τούς προσπορίζει μέσω των εγχώριων διοργανώσεων μια θέση στους ομίλους του προσεχούς Τσάμπιονς Λιγκ. Τοιουτοτρόπως, μένει κενή η θέση του κατόχου του Τσάμπιονς Λιγκ, η οποία βάσει των κανονισμών της διοργάνωσης (παράγραφοι 3.04 και 3.07) καλύπτεται από τον κάτοχο του Γιουρόπα Λιγκ.
Κατά συνέπεια, όποια εκ των Σεβίλης και Ντνίπρο θριαμβεύσει την ερχόμενη Τετάρτη στη δεύτερη τη τάξει ευρωπαϊκή διοργάνωση θα έχει καπαρωμένη θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Βάσει των κανονισμών του Γιουρόπα Λιγκ για την περίοδο 2015/16 (παράγραφος 3.06), «αν ο κάτοχος του τροπαίου έχει προκριθεί για το Γιουρόπα Λιγκ μέσω μιας εκ των εγχώριων διοργανώσεων, ο αριθμός των θέσεων που δικαιούται η ομοσπονδία του για τη συγκεκριμένη διοργάνωση μειώνεται κατά μία. Το δημιουργηθέν κενό εξισορροπείται αναλόγως και προτεραιότητα για το Γιουρόπα Λιγκ δίνεται στους εγχώριους κυπελλούχους (αναλόγως της λίστας εισόδου)».

Η Σεβίλη εμπίπτει ήδη στον παραπάνω κανονισμό, καθώς έχει τερματίσει πέμπτη στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Απομένει η Ντνίπρο, η οποία μία αγωνιστική πριν από το τέλος απέχει δύο βαθμούς από τη δεύτερη θέση (σ.σ. οδηγεί στον γ’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ). Για να την κατακτήσει, πρέπει την τελευταία αγωνιστική να νικήσει η ίδια εκτός έδρας την αδιάφορη Χόβερλα και η Σαχτάρ να στραβοπατήσει εντός έδρας από την προτελευταία Καρπάτι Λβιβ. Ένα όχι ιδιαίτερα πιθανό σενάριο - ιδίως στο δεύτερο σκέλος του.

Αν η ομάδα του Μίρον Μάρκεβιτς τερματίσει τρίτη, θα εμπίπτει και αυτή στον σχετικό κανονισμό και -αναλόγως της έκβασης του μεθαυριανού τελικού στη Βαρσοβία- είτε η Ισπανία είτε η Ουκρανία θα χάσει μια θέση στο Γιουρόπα Λιγκ. Δεδομένου ότι για αμφότερες το τελευταίο εισιτήριο για τη συγκεκριμένη διοργάνωση έχει ως αφετηρία τον γ’ προκριματικό γύρο, τότε βάσει κανονισμών το κενό θα καλυφθεί από την πρώτη χώρα, της οποίας ο κυπελλούχος εκκινεί από τον β’ προκριματικό. Αυτή είναι η (18η) Κύπρος, στην οποία -μετά το νταμπλ του ΑΠΟΕΛ- ως κυπελλούχος λογαριάζεται η δεύτερη ομάδα της βαθμολογίας, δηλαδή η ΑΕΚ.

Αν η Ντνίπρο τερματίσει δεύτερη στο εγχώριο πρωτάθλημα, τότε το κενό θα προκύψει στον γ’ προκριματικό του Τσάμπιονς Λιγκ και θα καλυφθεί με ανακατάταξη στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Σε κάθε περίπτωση, υπενθυμίζεται, η τελεσίδικη ετυμηγορία της UEFA θα ανακοινωθεί μετά τις 6 Ιουνίου, όταν δηλαδή θα έχουν ολοκληρωθεί οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις της τρέχουσας περιόδου.

Keywords
Τυχαία Θέματα