Al Monitor: Οι διαφορετικές αναγνώσεις της λύσης δυο κρατών στην Κύπρο

Στην επικοινωνιακή αντεπίθεση πέρασε η Τουρκία και το ψευδοκράτος  προκειμένου να πείσουν την διεθνή κοινότητα για την ανάγκη αναγνώρισης του παράνομου αποσχιστικού μορφώματος και την επιβολή λύσης δύο κρατών στην Κύπρο.

«Θα συνάψουμε συμφωνία ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και όχι ως τουρκοκυπριακή κοινότητα», δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγκρουλόγλου στο Al-Monitor σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Ο δρόμος

προς μια διευθέτηση περνά από την αναγνώριση ότι υπάρχουν δύο ξεχωριστές πολιτείες στο νησί της Κύπρου.», πρόσθεσε.

Δηλώσεις στο Αl Monitor έκανε και ο  Δημήτρης Κατσούδας, πρώην Έλληνας Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο οποίος κατείχε διάφορες κυβερνητικές θέσεις υπό το κυβερνών Κόμμα Νέας Δημοκρατίας,  σημειώνοντας ότι η Τουρκία πιθανότατα  σκοπίμως εμμένει στα αιτήματά της για ένα εντελώς ξεχωριστό κράτος στην Κύπρο.

«Η Τουρκία θα υπερασπιστεί την ιδέα μιας λύσης δύο κρατών στην Κύπρο όχι για να επιτύχει εντελώς ξεχωριστά κράτη αλλά για να επιτύχει ένα βόρειο τουρκικό κράτος με πολλή ιδιοκτησία που θα είναι σχεδόν ανεξάρτητο», είπε.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στο Σχέδιο Ανάν του 2003.  «Το σχέδιο Ανάν ήταν πραγματικά μια ευκαιρία να τερματιστεί το ζήτημα και αυτό απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους. Τώρα δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στην πρωτοβουλία του ΟΗΕ υπό την ηγεσία του », δήλωσε ο Μουράτ Άσλαν, πρώην επαγγελματίας στρατιωτικών πληροφοριών  της Τουρκιάς που κατείχε διάφορους ρόλους στο Υπουργείο Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο της χώρας.

Από την πλευρά του ο Μάριος Ευρυβιάδης, καθηγητής διεθνών σχέσεων και ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νεάπολης στην Πάφο, δήλωσε ότι ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο απορρίφθηκε το σχέδιο ήταν ότι δεν αντιμετώπιζε σωστά την απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί. «Οι Τούρκοι θέλουν τη στρατιωτική παρουσία όχι για προστασία, αλλά έτσι μπορούν να συνεχίσουν να λεηλατούν τον πλούτο της Κύπρου. Δεν θα επιτρέψουν τη λειτουργία της κανονικότητας».

Ο Κατσούδας λέει στο Al-Monitor ότι όσο περνά ο χρόνος, το Κυπριακό γίνεται όλο και πιο δύσκολο. «Οι πραγματικότητες στο νησί έχουν αλλάξει δραστικά. Στην αρχή, οι Τουρκοκύπριοι ήταν η πλειοψηφία και είχαν κυπριακή ταυτότητα (στο βόρειο κατεχόμενο μέρος). Τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων προέρχεται από την ενδοχώρα της Ανατολίας ».

Ο Ευρυβιάδης συμφωνεί ότι μια λύση δύο κρατών θα σήμαινε κατά κάποιο τρόπο τη θεσμοθέτηση του status quo, προειδοποιώντας τους Ελληνοκύπριους να πιέσουν τις δυτικές πρωτεύουσες εναντίον μιας τέτοιας λύσης.

«Όταν οι Τούρκοι μιλούν για δύο πολιτείες, μιλούν για ένα κράτος στο βορρά που ελέγχουν και για ένα κράτος στο νότο που θα υπάρχει ως σατραπεία», είπε.

«Εάν δεν πρόκειται να μου δώσετε ασφάλεια, δεν υπογράφω κανένα έγγραφο που να παραιτείται της νομιμότητας του κυπριακού κράτους. Η νομιμότητα της Κύπρου είναι η μόνη πραγματική δύναμη που έχουν οι Κύπριοι », πρόσθεσε ο Ευρυβιάδης.

Εκείνοι που βρίσκονται στο βορρά, αναφέρει το Al Monitor θεωρούν πως μια τέτοια λύση είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός μετά από χρόνια διεθνούς απομόνωσης. «Αν θέλετε μια διευθέτηση, πρέπει να αποδεχτείτε την πραγματικότητα του νησιού. Δεν υπάρχει νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία », δήλωσε ο Ερτουγκρουλόγλου στο Al-Monitor.

«Ποτέ δεν αποφύγαμε να δηλώσουμε ότι το Κυπριακό είναι εθνικό ζήτημα για το τουρκικό έθνος. Το μέλλον για τους Τουρκοκύπριους είναι ένας δρόμος που θα ξεκινήσουμε με την πατρίδα μας, την Τουρκία », πρόσθεσε  ο Ερτουγκρουλόγλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα