Anadolu: H Toυρκία εντατικοποιεί γεωτρήσεις σε Αν.Μεσόγειο παρά τον COVID19

«Η Τουρκία έχει εντείνει τις δραστηριότητες εξερεύνησης και γεώτρησης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο παρά την πανδημία COVID-19, η οποία μαζί με τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου προκάλεσε την προσωρινή αναστολή δραστηριοτήτων ξένων εταιρειών πετρελαίου στην περιοχή», αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Όπως σημειώνεται, παρά τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στα σχέδια γεώτρησης στην περιοχή, η Τουρκία

διεξάγει εξερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο με δύο σκάφη γεώτρησης το Fatih και το Yavuz, μαζί με τα σεισμικά σκάφη Oruc Reis και Barbaros Hayrettin Pasa.

 «Το Fatih πρόκειται να συνεχίσει τις δραστηριότητές του στη Μαύρη Θάλασσα και να πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στην περιοχή τον Ιούλιο. Το τρίτο τρυπάνι της Τουρκίας, Kanuni, έφτασε επίσης στο Tasucu, στην Μερσίνα, μια παράκτια πόλη στην περιοχή της Μεσογείου στις 15 Μαρτίου», αναφέρει.

«Ο νέος ιός οδήγησε σε απότομη παγκόσμια οικονομική ύφεση και αντίστοιχη πτώση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου. Η κατάρρευση των τιμών υποστηρίχθηκε περαιτέρω από τον πόλεμο των τιμών του πετρελαίου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου στον κόσμο, της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας, μετά την αποτυχία των χωρών του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός του ΟΠΕΚ να καταλήξουν σε συμφωνία τον Μάρτιο για τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου».

Το Αnadolu  επίσης  σημειώνει πως η ExxonMobil έχει θέσει σε αναμονή τα σχέδια γεώτρησης στην  Κύπρο  από τις 13 Απριλίου, λόγω της επιδημίας COVID-19 και με το απρόβλεπτο στις διεθνείς αγορές.

Παρομοίως,συνεχίζει το δημοσίευμα, επικαλούμενο διεθνή  ΜΜΕ  αναβάλλονυαι και οι γεωτρήσεις στην Κύπρο της  γαλλο-ιταλικής κοινοπραξίας ΕΝΙ/ΤΟΤAL.

 Διαβάστε επίσης: Αναβολή γεωτρήσεων σε ΑΟΖ από ΕΝΙ/ΤΟΤΑL - Μετάθεση Απρίλιο/Μάρτιο του 2021

«Στις 25 Μαρτίου, η ιταλική εταιρεία, η ENI ανακοίνωσε την αναθεώρηση των σχεδίων της 2020-2021», σημειώνει σε αυτό το πλαίσιο.

Το τουρκικό πρακτορείο φιλοξενεί δηλώσεις του Mehmet Efe Biresselioglu, επικεφαλής του τμήματος βιώσιμης ενέργειας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Σμύρνης, ο οποίος είπε πως «η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα απώλεια όρεξης για του διεθνείς παράγοντες στην περιοχή».

«Μπορούμε να πούμε ότι οι χώρες που υιοθέτησαν μια εσωτερική πολιτική λόγω του COVID-19 έχουν σταματήσει τα σχέδιά τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Ωστόσο, αυτό δεν εξαλείφει την πιθανότητα αλλαγής της κατάστασης καθώς ο ιός μειώνεται», σημείωσε.

Πριν από την πανδημία, πολλές χώρες ανέπτυξαν «ρεβιζιονιστικές» πολιτικές σε διάφορες περιοχές του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με τον Μπερεσελιόγλου ο οποίος τόνισε τον αντίκτυπο της «ενεργούς  της Τουρκίας και την αυξημένη παρουσία της στην περιοχή».

«Η Τουρκία ακολούθησε παρόμοια πορεία και ανέπτυξε κατάλληλες πολιτικές μέσω διμερούς συνεργασίας και έχει επιτύχει σημαντικά οφέλη σε αυτήν την περιοχή. Εάν η Τουρκία μπορεί να ξεπεράσει αυτήν την κρίση με τις λιγότερες πιθανές ελλείψεις, η πλεονεκτική θέση της θα μπορούσε να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο», είπε.

Για το παράτυπο μνημόνιο συναντίληψης θαλάσσιας οριοθέτησης Άγκυρας-Λιβύης, είπε πως αυτό το σύμφωνο έχει αλλάξει το παιχνίδι και οι Τούρκοι να βλέπουν περαιτέρω  θετικά  αποτελέσματα αυτής της συμφωνίας. «Πιστεύω ότι αυτό το σύμφωνο θα συμβάλει σε μια πιθανή διπλωματική λύση και υιοθέτηση μιας αρχής win-win», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι το τρίτο γεωτρύπανο, το Kanuni, έχει εισέλθει «στα τουρκικά ύδατα» στα μέσα Μαρτίου και θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις δραστηριότητές του μετά από χαλάρωση των μέτρων του κορωνοϊού,

Επιπλέον ο  Oguzhan Akyener, πρόεδρος του Κέντρου Ενεργειακών Στρατηγικών και Πολιτικής της Τουρκίας (TESPAM), πρόσθεσε ότι ο COVID-19 επηρέασε όλες τις εταιρείες εξερεύνησης, γεώτρησης και παροχής υπηρεσιών στην περιοχή.

Πολλές εταιρείες πετρελαίου επί του παρόντος δεν έχουν τον προϋπολογισμό για «επικίνδυνες επιχειρήσεις», δήλωσε ο Akyener και πρόσθεσε ότι η κατάσταση για την Τουρκία είναι διαφορετική. «Η Τουρκία συνεχίζει τις ερευνητικές της δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο με την υποστήριξη των δημόσιων οικονομικών στη θαλάσσια ζώνη της.»

Πρότεινε επίσης  ότι οι διεθνείς εταιρείες θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε ως  «την πιο συμφέρουσα χώρα της περιοχής τόσο οικονομικά όσο και λογιστικά».

Τέλος αναφορικά με την αποτυχημένη γεώτρηση στον Λίβανο, ο Akyener είπε ότι οποιαδήποτε νέα ανακάλυψη στην ΑΟΖ της χώρας, θα μπορούσε να επιφέρει νέα ισορροπία στην περιοχή, προσθέτοντας ότι επί του παρόντος, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στις υπεράκτιες γεωτρήσεις του Λιβάνου.

«Επομένως, πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα πλεονεκτήματά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να χτίσουμε το μέλλον μας αναλόγως εδώ», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα