AΝΑΛΥΣΗ για τουρκική NAVTEX: Αυτή η μάχη φαίνεται να χάνεται

Ο επίκουρος καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Μιχάλης Κοντός, ανέλυσε στο Sigmalive τις εξελίξεις γύρω από την ανανέωση της τουρκικής παράνομης NAVTEX στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Εξ αρχής η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν γνώστης του εξής δεδομένου: H προσπάθεια της να πραγματοποιήσει έρευνες για φυσικό αέριο και να το εξορύξει από την ΑΟΖ της, με την βοήθεια ξένων εταιριών θα ήταν μια

μεγάλη “εκστρατεία", αποτελούμενη από πολλές μικρές “μάχες"», ανέφερε αρχικά.

Για να προσθέσει: «Κάθε συμφωνία με ξένη εταιρία ή κράτος και κάθε γεώτρηση θα ήταν μια κερδισμένη ή μια χαμένη μάχη».

Ερωτηθείς αν χάσαμε την συγκεκριμένη μάχη επί του τεμαχίου «3», ο κ. Κόντος, σημείωσε ότι με βάση τα όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα η μάχη αυτή φαίνεται να χάνεται.

Ακολούθως, ο ίδιος υπογράμμισε το γεγονός ότι τα μέσα που είχε η Κυπριακή Δημοκρατία για να αντιμετωπίσει τον τουρκικό αναθεωρητισμό ήταν οι συμφωνίες και οι εταιρικές σχέσεις που ανέπτυξε με κράτη και εταιρίες στα πλαίσια της διεθνούς κοινότητας.

«Ταυτόχρονα ήταν η συμμετοχή της στην Ε.Ε και το γεγονός ότι πορεύεται με όπλο το διεθνές δίκαιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Από την άλλη η Τουρκία είχε ως πλεονέκτημα την στρατιωτική της υπεροχή στη θάλασσα και στον αέρα ανοικτά της Κύπρου», τόνισε.

«Όσο το παιγνίδι παιζόταν στο γήπεδο της διπλωματίας και του διεθνούς δικαίου, η Κυπριακή Δημοκρατία υπερείχε. Όταν το παιγνίδι μεταφέρεται στο στρατιωτικό γήπεδο, η Τουρκία υπερέχει καταφανώς» υπογράμμισε.

Κληθείς να σχολιάσει το ερώτημα για το μέχρι πού φτάνουν τα όρια της Τουρκίας με την επίδειξη στρατιωτικής ισχύς απέναντι στην νομιμότητα, ο κ. Κοντός δήλωσε: «Η Τουρκία δύσκολα θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία εναντίον ενός γεωτρύπανου. Είδαμε όμως ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ναυτικά μέσα για να ανακόψει την πορεία του. Επίσης είδαμε ότι παρεμπόδισε την ΕΝΙ από το να διενεργήσει γεώτρηση στο οικόπεδο 3. Την είδαμε όμως να μην παρεμποδίζει την ΕΝΙ και την Total στο τεμάχιο 6, ή την Noble Energy στο οικόπεδο 12».

Ο ίδιος τόνισε ότι δεν μπορούμε να προβλέψουμε τα όρια της τουρκικής αναθεωρητικής πολιτικής, παρά μόνο να προβούμε σε υποθέσεις.

Ως εκ τούτου, σημείωσε ότι ο ίδιος, θεωρεί δύσκολο, η Τουρκία, να επιχειρήσει να διακόψει την επόμενη γεώτρηση που θα γίνει στο τεμάχιο «10», από την Αμερικανική Exxon Mobil.

«Αν όμως η Τουρκία νιώσει ότι έχει καλυμμένα τα νώτα της διπλωματικά, μπορεί και να το επιχειρήσει. Το θεωρώ δύσκολο, όμως δεν μπορώ να το αποκλείσω», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο κ. Κόντος υπογράμμισε το γεγονός ότι από την στιγμή που η Τουρκία κρατάει το κλειδί της στρατιωτικής ισχύς, οι αποφάσεις της θα λαμβάνονται σε συνάρτηση του κόστους και οφέλους που θα προκύψουν από την κάθε της ενέργεια.

«Όταν κρίνει ότι η στρατιωτική κλιμάκωση θα έχει μεγαλύτερο όφελος παρά κόστος τότε θα προβαίνει σε κλιμάκωση. Το κόστος, σε μια τέτοια ενέργεια θα προκαλείται πάντοτε από παράγοντες που είναι ανεξάρτητες της βούλησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, που μπορούν όμως να επηρεαστούν με την κατάλληλη διπλωματική διεργασία», ανέφερε.

Ο κ. Κοντός τόνισε ότι για κάθε προσπάθεια εξυπηρέτησης ενός εθνικού συμφέροντος, που στην προκειμένη περίπτωση είναι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, απαιτείται ο κατάλληλος στρατηγικός σχεδιασμός και η σωστή διάγνωση των ευκαιριών και των κινδύνων.

«Τώρα, αν όλα αυτά έγιναν ή όχι σε αυτή την περίπτωση, είναι κάτι που θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Στο παρόν στάδιο, φαίνεται ότι ακόμη και αν προβήκαμε σε προληπτικές ενέργειες αυτές δεν απέφεραν καρπούς», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα